Revija “U SUSRET OSKARU” u Kinoteci: MARTINOVIĆ za Standard: “Moć psa” i “Povezi me” glavni favoriti

Tokom trodnevne filmske manifestacije, koja će biti održana od 25. do 27. marta, u Velikoj sali od 20 sati, biće prikazana tri ostvarenja koja su obilježila prethodne godine, ali i film koji je u aktuelnom izboru u čak četiri kategorije: ''Kum 1'', Frensisa Forda Kopole, ''Život drugih'' Floriana Henckel von Donnersmarcka i ''Povezi me'' Rajasuke Hamagučija.
Revija “U SUSRET OSKARU” u Kinoteci: MARTINOVIĆ za Standard: “Moć psa” i “Povezi me” glavni favoriti

U iščekivanju 94. dodjele prestižne nagrade “Oskar”, koja će se ove godine održati u nedjelju, 27. marta u Los Anđelesu, Crnogorska kinoteka realizuje četvrto izdanje filmske revije “U susret Oskaru”.

Tokom trodnevne filmske manifestacije, koja će biti održana od 25. do 27. marta, u Velikoj sali od 20 sati, biće prikazana tri ostvarenja koja su obilježila prethodne godine, ali i film koji je u aktuelnom izboru u čak četiri kategorije: “Kum 1”, Frensisa Forda Kopole, “Život drugih” Floriana Henckel von Donnersmarcka i “Povezi me” Rajasuke Hamagučija.

Odabir na upravo ova ostvarenja, prema riječima našeg istaknutog reditelja i urednika programa Crnogorske kinoteke Andra Martinovića, potpuno je opravdana.

“Odgovor je jednostavan – od premijere ‘Kuma’ je tačno 50 godina, ‘Život drugih’ je remek-djelo, koje djelimično ima veze i sa ovom političkom situacijom danas, a ‘Drive my Car’ ima nominacije i za najbolji film i za najbolji strani film (još i za režiju i za najbolji adaptirani scenario, a rađen je po Murakamijevoj priči), i po mojoj nekoj procjeni vjerovatno će dobiti dvije nagrade”, kazao je Martinović za Standard.

Podsjetimo, njegov dugometražni igrani film “Između dana i noći”, bio je crnogorski kandidat za 92. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke Oskar u kategoriji Međunarodna filmska nagrada u 2019. godini. Međutim, iako je jedan od najadekvatnijih sagovornika na ovu temu, kada je riječ o pobjednicima, priznaje da ništa nije izvjesno, tako da za sada, možemo govoriti samo o favoritima.

“Pretpostavljam da će u glavnoj konkurenciji pobjedu odnijeti ‘Moć psa” (The Power of the Dog) rediteljke Džejn Kempion, a ‘Povezi me’ (Drive My Car) za najbolji film van engleskog govornog područja”, ocjenjuje Martinović.

Martinović

Podsjećamo, za ostvarenja koja će u naredna tri dana biti prikazana u Kinoteci, ulaz je slobodan.

KUM 1 (The Godfather, 1972)

Prvi dio kultne trilogije, rangiran kao drugi najbolji film u istoriji američke kinematografije, nagrađen nagradama Američke filmske akademije za: najbolji film, najboljeg glumca i najbolji adaptirani scenario. Ovogodišnji kuriozitet je 50. godina od prvog prikazivanja ovog remek-djela filmske umjetnosti

ŽIVOT DRUGIH (The Lives of Others, 2006)

Izvrsna psihološka drama i društvena drama, u izvjesnom smislu aktuelna i danas, debitantsko je ostvarenje njemačkog režisera Floriana Henckel von Donnersmarcka. Riječ je o filmu koji je osvojio nagradu Oskar za najbolji strani film i postigao nevjerovatnu gledanost u Njemačkoj.

POVEZI ME (Drive My Car, 2021)

Emotivna drama koju je po kratkoj priči japanskog književnog fenomena Harukija Murakamija režirao njegov zemljak Rajasuke Hamaguči, nominovana je u četiri kategorije: za najbolji film, najbolji strani film, adaptirani scenario i najboljeg reditelja. M.R.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

“Quo Vadis, Aida” ipak bez Oskara

U fokusu nezavisni filmovi: Glamura nikada manje, Crnogorci navijaju za Aidu

Martinović nazvao Konatara kukavicom, Knežević: Ne mogu da razdvajam, a kamoli da se tučem

Film ‘Quo vadis, Aida?’ biće prikazan online, umjesto na obali Crnog jezera

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

VIDEO, FOTO: Đukanović na vanrednom Samitu NATO-a

PRONEVJERA NOVCA IZ CKB: Pavićević, Strugar i Niković na saslušanju u SDT – sumnja se da su 50 hiljada eura iznijeli u kešu, a 50 hiljada skinuli sa računa građana

CBCG za Standard: Ne možemo da postupimo po zahtjevu Narodne banke Ukrajine bez odluke Vlade o sankcijama

Pisana riječ, satkana kroz stihove multikulturalnog stvaralaštva, kvalitetno je oruđe naše kulture