test

Zamšena stanja: U Tivtu otvorena izložba radova crnogorskog slikara Ivana Đurišića

Standard

05/06/2024

10:33

Izložba radova `Zamršena stanja` crnogorskog slikara Ivana Đurišića otvorena je sinoć u Muzeju i galeriji Tivat. Prisutnima se na samom početku obratila direktorica JU Muzej i galerija Tivat, Danijela Đukić koja je istakla da je veliko zadovoljstvo otvoriti jednu ovakvu izložbu koja predstavlja 13 slika velikog formata.

“Autor nas uvodi u prirodni svijet i njegovo bogatstvo otkrivajući svoja dubinska razmišljanja. Isto tako, slike nas navode na okretanje unutrašnjem “ja”, unutrašnjem biću i krajoliku koji nas podstiče da nađemo tu kariku između prirode i sopstvenog bića. Mislim da u kontinuitetu potvrđujemo da su muzeji institucije koje širom otvaraju vrata za umjetnike,” saopštila je Đukić.

Dio umjetničkog svijeta Ivana Đurišića u svom uvodnom izlaganju je prisutnima približio dr Nikola Marković.

“Smatram važnim da ukažem na to da je savremeni slikarski izraz kolege Ivana svojevrsna zaboravljena azbuka starih, ali svakako i dalje izuzetno aktuelnih viđenja duhovnog i metafizičkog u filozofiji života i našeg trajanja u njemu. Njegovi radovi na potpuno autentičan način donose jednu novu duhovnu stvarnost likovnog i umjetničkog sagledavanja i doživljavanja metafizike imaginarnog pejzaža kao jednog od rijetkih preostalih polja duhovnog izraza našeg doba,” naveo je Marković.

U svom uvodu Marković se osvrnuo i na višegodišnji stvaralački put slikara Đurišića i istakao značaj ove nove izložbe.

“Vašoj pažnji svakako možemo preporučiti ovu izuzetnu izložbu u nadi da će i ovim putem njegova arhetipska metamorfoza, van vremenskog trajanja postati neizostavna vrijednost svakoga od nas. Svojim već sada ostvarenim značajnim stvaralačkim opusom kolega Đurišić se uspješno prepoznaje i velikim slovima upisuje u niz izuzetnih umjetničkih ostvarenja savremene crnogorske likovne kulture,” poručio je dr Marković.

Veliku zahvalnost JU Muzej i galerija Tivat, ali i cijelom timu koji je radio na pripremi ove izložbe, te dao doprinos da bude prezentovana na svjetskom nivou istakao sam autor izložbe “Zamršena stanja”, crnogorski slikar Ivan Đurišić.

FOTO: MEDIABIRO

Ovom prilikom je otkrio i odakle crpi inspiraciju za sve ove precizne i nevjerovatno maštovite prikaze urađene u tehnici ulje na platnu.

“Postavka izložbe je nastajala u proteklih tri do četiri godine i čini je 13 radova velikog formata. Većina slika se premijerno predstavlja u JU Muzej i galerija Tivat. Mišljenja sam da su umjetnici poput nekih snažnih prijemnika koji upijaju sve ono što se oko njih zbiva, kako u samoj prirodi, tako i u društvu. Moj profesor Dragan Karadžić je još prije nekih desetak godina lijepo definisiao da je to u stvari jedna prekodirana stvarnost,” naveo je slikar.

Značajan broj posjetilaca sinoć je uživao u tek otvorenoj postavci Đurišićevih maestralnih radova izloženih na dva nivoa. Svi zaiteresovani da se upoznaju sa radom ovog talentovanog crnogorskog umjetnika i kroz njegove slike otkriju neke nove svjetove to će moći uraditi i u narednih 15 dana u okviru Muzeja i galerije u Tivtu.

“Na kraju, uvijek samo težim tome da napravim jednu dobru sliku i nadam se da posmatrači, odnosno primaoci, osjećaju dio te energije koju sam uložio u svoj rad. Ako ljudi vole i trebaju umjetnost, meni bi bilo drago da dođu, vide i nadam se osjete ono što ja radim i čime se bavim” poručio je Đurišić.

Izvor (naslovna fotografija):

FOTO: MEDIABIRO

Ostavite komentar

Komentari (0)