test

Abazović: Nemamo trajekte, ali državu dižemo iz pepela; Ban: Ljude bez karata gurate kao u Indiji

Standard

23/02/2023

20:20

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da trenutno nemamo svoje trajekte, ali da se država 'diže iz pepela'. Suvlasnik Pomorskog saobraćaja Dejan Ban je jasno poručio da će Abazović svoje iznijete tvrdnje morati da dokaže na sudu.







Dejan Ban, suvlasnik “Pomorskog saobraćaja”, istakao je da je trenutna besplatna vožnja samo marketinški trik, te da je trajekt “Vasilije” upisan u registar kao brod za snabdijevanje.

Abazović je u emisiji “Argumenti” kazao da su preuzeli nešto što je davno trebalo da se desi, te da “Pomorski saobraćaj” odavno nije trebao da radi.

“Prihodi države nijesu bili proporcionalni zaradi od trajekta”, istakao je on. Poručio je da improvizacije nema, već da je bilo do sada.

“Nemamo svoje trajekte, ali državu dižemo iz pepela. Kupićemo trajekte i učinićemo da linija bude mnogo više u službi građana nego što je bila do sada”, rekao je Abazović.

Dejan Ban, suvlasnik Pomorskog saobraćaja, ukazao je na ranije izjave premijera i apelovao da ne bude slične večeras.

“Nijesam političar i neću da pričam o politici. Došao sam da pričam da li odluka države bila zakonita i da li je ovo urađeno na zakonit način”, istakao je Ban.

Ban je ukazao na ranije izjave premijera i apelovao da ne bude slične večeras.

“Nijesam političar, i neću da pričam o politici. Došao sam da pričam da li odluka države bila zakonita i da li je ovo urađeno na zakonit način”, istakao je Ban. On je u “Argumentima” pokazao dokument kojim je dat otkazni rok od 45 dana “Pomorskom saobraćaju”.

Abazović je odgovorio da su uzeli monopol na 15 godina, te da je ugovor istekao, a da ga nije produžila Vlada Duška Markovića.

“Vi ste nametali ugovor Morskom dobru, vi ste sedam-osam mjeseci radili protiv zakona. Nervoza je samo što ste ogroman novac, umjesto u državnu kasu, slili u svoje džepove”, kazao je premijer i istakao da “zbog nagomilanih problema nijesu ranije mogli doći na red”.Abazović je istakao da “Pomorski saobraćaj” taj posao više ne može da radi, već da, ako žele, mogu građane da previze besplatno.

“Taj ‘Vasilije’ svakog dana preveze blizu 1.300 vozila, ima kapacitet od samo 20 mjesta i ne može da vozi kamione. Znači da ostvaruje profit od 7.500 eura dnevno, to je 75.000 za deset dana i 200.000 mjesečno. Zamisli samo koliko šest trajekata zaradi i oni plaćaju koncesiju od 200.000 eura. Radujem se vašim tužbama”, poručio je premijer. 

Ban je odgovorio da Abazović “nije institucija”, već da je došao da razgovara o potezima Vlade 2023. godine. 

“Vi ste rekli 45 dana, ne ja. Trebali biste da kažete što je problem zbog kojeg ste raskinuli ugovor sa nama. Da li je taj koji je dobio na tenderu angažovao nekoga  ‘ispod ruke’? Taj sigurni trajekt je upisan u registar kao brod za snabdijevanje…”, kazao je suvlasnik “Pomorskog saobraćaja”.

Dodao je da je trenutna besplatna vožnja samo marketinški trik. 

“Na karti od pet eura vi imate obaveze operatora, ali i prava korisnika usluga. Ljude bez karata gurate kao u Indiji, ako se i nešto desi, ne zna se ni koliko ih je bilo unutra. I nakon pisma Udruženja pomoraca, koji su tražili vanredno ispitivanje, nema jedne prodavnice da je nijeste obišli da kupite sijalice, pojaseve… U pitanju je samo manipulacija”, poručio je Ban. 

Prihodi će biti kada država počne da naplaćuje usluge, replicirao je premijer. 

Naglasio je da je informisan i da Ban priprema “potencijalne diverzije koje on priprema sa jednom OKG grupom”.

Ostavite komentar

Komentari (0)