Abazović s Dačićem i Ramom na samitu Frankofonije u Tunisu

Radićemo intenzivno na tome da postanemo pridruženi član Frankofonije jer će nam to omogućiti brojne političke, ali i ekonomske benefite, poručio je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović koji učestvuje na 28. Samitu Frankofonije u Đerbi.
Abazović s Dačićem i Ramom na samitu Frankofonije u Tunisu

foto Vlada CG

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što predstavljam Crnu Goru na samitu Frankofonije u Tunisu. Ovo je jako značajno za našu državu iz razloga što je 88 država svijeta prisutno“, naveo je Abazović

Kada je riječ o političkim benefitima, Abazović je rekao da je cilj da Crna Gora dobije podršku za kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 2026. godine.

„S obzirom da je ovdje faktički pola svijeta, mislim da ovakve stvari povećavaju vizibilnost Crne Gore i omogućavaju da ona poruka koju želimo da pošaljemo, a to je poruka mira saradnje, ekonomskog progresa, zaista dopre do ljudi“, istakao je on.

Abazović je naglasio i da na bilateralnom nivou treba iskoristiti mogućnost da sa brojnim premijerima i predsjednicima država dođe do konkretnih ekonomskih benefita

„Već smo se sreli sa premijerima Belgije, Luksemburga, nadam se da ćemo u toku dana imate i bilateralne susrete sa premijerom Jeremenijom, sa predsjednicima Tunisa i Francuske koji je ovdje glavni gost“, dodao je Abazović.

On smatra sasvim opravdanim da Crna Gora još snažnije zakorači u Frankofoniju i da pređe narednu stepenicu.

„Naredna stepenica je da budemo pridruženi član, a očekujemo da, kada zadovoljimo sve kriterijume, postanemo punopravan član. Imamo ambiciozan plan za naredni Samit i vjerujem da, uz diplomatsku mrežui i našeg ambasadora, možemo učiniti dosta toga“, zaključio je Abazović.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


Kika

Trla baba lan

Odgovori

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Vučić: Nezavisnost Kosova možete samo da sanjate; Imamo iskaze očevidaca o ubist...

Svečlja optužuje Vučića za pokušaj aneksije, tvrdi da su pripreme izvođene kod R...

Adžić: Spremni smo za vanredne izbore, do njih će sigurno doći

Hodža: Današnje hapšenje na Jarinju povezano sa događajima u Banjskoj