test

Abdić: Miloviću svaka čast, Koprivica je mimo svake procedure u parlamentu

Standard

08/06/2024

18:17

Crnogorska politička scena juče je doživjela iznenadni preokret opozivom Andreja Milovića sa pozicije predlagača IBAR zakona, što je izazvalo brojne reakcije i spekulacije o mogućim političkim motivima iza ove odluke. poslanik DPS-a Nermin Abdić, je u emisiji `Na kraju dana` na Tv E iznio svoje mišljenje o ovom događaju.

“Prije svega moram da vam kažem, ja sam to i u plenumu rekao uvaženom ministru Miloviću jedno veliko svaka mu čast. Prije svega što je imao svoje principe i što ono što je kazao bio potpuno u pravu,” izjavio je Abdić, naglašavajući svoje poštovanje prema Miloviću. “Ako znamo kako je ta kičma prošla na lokalnim izborima u Budvi i Andrijevici, onda vam je jasno da je zaista ministar Milović bio u pravu.”

Abdić je dalje obrazložio svoju perspektivu o političkim motivima iza opoziva: “Odluka da kao predstavnik vlade na današnjoj sjednici bude potpredsjednik vlade, gospodin Koprivica, je mimo svake procedure i mimo poslovnika u crnogorskom parlamentu. Tako je odlučila crnogorska vlada, misleći vjerovatno da ako postoji autokratski režim u vladi, da tako treba da prenesu atmosferu i u Skupštinsku salu.”

Govoreći o ulozi opozicije, Abdić je istakao odgovornost DPS-a na evropskom putu Crne Gore.

“Rekli smo da ćemo podržati svako zakonsko rješenje koje ide u tom pravcu da Crna Gora bude punopravna članica Evropske unije. Nikada nismo odustali od tog puta. Bili smo konstruktivni kada je u pitanju svako zakonsko rješenje koje se tiče posebno IBAR zakona.”

Na pitanje o specifičnim situacijama i proceduralnim nepravilnostima u parlamentu, Abdić je naveo: “Ja vam moram reći, pošto sam novi u skupštinskim klupama, da sam konsultovao kolege sa mnogo više političkog staža od mene. Rekli su mi da se do sada ovakav skandal nikad nije dešavao. To je, da kažem, politička igranka parlamentarne većine.”

Abdić se osvrnuo na medijske zakone i političke igre oko javnog servisa.

“Ministri jedne političke strukture koja participira u parlamentarnoj većini na sjednici vlade glasaju tako što se priklanjaju predsjedniku vlade Spajiću, dok drugi glasa potpuno kontra. To je prosto sve na brzinu dato i to će također biti predmet političke igre, ko će da uzme prevagu nad određenim strukturama, konkretno kontrolu nad medijima.”

Na kraju, Abdić je podcrtao važnost nepristrasnog i odgovornog postupanja tužilaštva u svim predmetima: “Tužilaštvo mora biti nepristrasno, mora biti izuzeto od politike i političkog utjecaja. Da li je selektivno, u to imamo pravo da sumnjamo. Apelujem da se u svim predmetima postupa nepristrasno, profesionalno i odgovorno.”

Izvor (naslovna fotografija):

Screenprint

Ostavite komentar

Komentari (0)