Ambasador Presker za STANDARD: Uprkos padu Vlade još ima mogućnosti da se naprave ključni koraci u pravcu popunjavanja pravosudnog sistema

Zbog nestabilne političke situacije će najviše pretrpjeti građani Crne Gore, jer se u takvoj klimi teže rješavaju ključna ekonomska pitanja koja su prouzrokovana ratom u Ukrajini i stalnim rastom cijena osnovnih životnih namirnica i energenata, kaže za STANDARD ambasador Slovenije u Crnoj Gori Gregor Presker.
Ambasador Presker za STANDARD:  Uprkos padu Vlade još ima mogućnosti da se naprave ključni koraci u pravcu popunjavanja pravosudnog sistema

Gregor Presker, Foto: Screenshot/RTCG

Presker navodi da bi Crna Gora trebala u što skorije vrijeme pronaći pravo rješenje za izlazak iz sadašnje političke krizei dodaje je na političarima u Crnoj Gori da se dogovore koji je najbolji put da se izađe iz ove situacije koja je otežavajuća prije svega za crnogorske građane.

On kaže da je više puta kako on tako i njegove kolege iz međunarodne zajednice naglašavao da se političke partije za dobrobit građana i sveobuhvatnog napretka moraju izdići iznad uskih partijskih interesa i putem kompromisa i konsenzusa pronaći odgovarajuća rješenja koja bi ubrzala reformski proces Crne Gore.

“Crna Gora bi u tom trenutku trebala dobiti Vladu i parlamentarnu većinu, koje će se aktivno i uspješno suočiti, rješavati i riješiti socio-ekonomska pitanja, popuniti upražnjena mjesta u pravosuđu, usvojiti potrebne izmjene izbornog zakonodavstva i ubrzano nastaviti EU put Crne Gore”, kaže Presker.

On pojašnjava da bi takva Vlada bi trebala u potpunosti da bude prozapadna sa jasnom demonstracijom da djeli evropske vrijednosti međusobnog uvažavanja, tolerancije, inkluzivnosti, sa jasnim ciljem stvaranja boljeg životnog standarda za svoje građane i što prijašnjeg članstva Crne Gore u EU.

“Političke stranke i političari Crne Gore moraju procijeniti da li je u ovom trenutku bolje naći rješenje sa formiranjem Vlade (političke ili tehničke) koja bi bila sposobna stabilizovati Crnu Goru i usvojiti potrebnu reformu izbornog zakonodavstva ili održati prijevremene izbore na osnovu kojih bi se oblikovala neka nova većina koja bi mogla Crnu Goru što više približiti članstvu EU”,kaže Presker i dodaje da vjeruje da će međunarodna zajednica, prvenstveno EU in NATO zemlje, podržati svako legitimno prozapadno i demokratsko rješenje za koje će se dogovoriti vaši političari.

Presker povodom izglasavanje Temeljnog ugovora sa SPC kaže da rješavanje odnosa između vjerskih zajednica i države je unutrašnje pitanje pojedinih država i nije dio pregovaračkog procesa za ulazak država u EU i da EU ostavlja rješavanje tih pitanja u domenu državama kako članicama tako i državama koje su kandidat za članstvo, ali kako dodaje, u svakom slučaju je bitno da se odnosi između vjerskih i svih ostalih zajednica i država rješavaju na otvoren, demokratski, inkluzivan i transparentan način, čime se sprječava eventualno dizanje društvenopolitičkih tenzija i nesaglasnosti.

“Svako rješenje u tim odnosima mora naravno poštovati i ustavno-pravni poredak pojedine zemlje, istorijske činjenice i društvenopolitički momenat”, jasan je ambasador Slovenije u Crnoj Gori.

Po njegovom mišljenju pad Vlade, odnosno djelovanje Vlade u tehničkom mandatu će se sigurno odraziti i na proces približavanja Crne Gore prema EU, ali naglašava, da određene odluke i rješenja koja se tiču imenovanja u pravosuđu u ovom trenutku najviše zavise od Skupštine Crne Gore i crnogorskih poslanika, i dodaje da je na njima i njihovim partijama da pokažu sposobnost da deblokiraju proces pridruživanja, koji već duže vremena stagnira.

“Znači da uprkos padu Vlade još ima mogućnosti da se sa demonstracijom jasne političke volje postigne dogovor i naprave ključni koraci u pravcu popunjavanja pravosudnog sistema”, pojašnjava Presker.

Sasvi je jasno, da, kako kaže Presker, izglasavanje članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, sudija Ustavnog suda i Vrhovnog držanog tužioca, pitanja koja su važna za funkcioniranje ustavno-pravnog i političkog sistema Crne Gore, jer sa izborom na čelne pozicije tih institucija u što skorije vrijeme izbjegla bi se, blokada pravosudnog, ali i političkog sistema koja ne bi bila dobra prvenstveno za Crnu Goru i za njene građane kojima treba efiksan i kredibilan pravosudni sistem.

“Blokada sistema ne bi bila dobra ni za strane investitore, one postojeće i one potencijalne, koji traže političku stabilnost te nezavisan, objektivan i efikasan pravosudni sistem, a sa tim i punu vladavinu prava koja omogućava normalan razvoj poslovanja”, kaže on.

Upravo, tvrdi Presker, vladavina prava, reforma i djelovanje pravosuđa predstavljaju takođe jedan od glavnih stubova pregovaračkog procesa za pridruživanje Crne Gore Evropskoj uniji i dodaje da neizglasavanje na navedene ključne pozicije će sigurno imati efekta na naredni izvještaj o napretku Crne Gore na putu u EU, koji zbog činjenice da pojedini politički akteri nisu uspjeli pokazati kapacitete izdizanja iznad uskih partijskih interesa i u državnom interesu pružiti podršku pojedinim, po njegovom skromnom mišljenju i saznanju, vrlo kompetentnim kandidatima na neke od tih pozicija čime bi se postigao konkretni napredak i u pregovaračkom procesu.

Ambasador Slovenije na pitanje kada bi Crna Gora mogla postati članica EU odgovara da u ovom trenutku je vrlo teško prognozirati kada bi naša država mogla ispuniti sve zahtjeve iz pregovaračkog procesa i dodaje je Međunarodna zajednica polagala puno nade u Vladu kojoj je nedavno izglasano nepovjerenje da će imati kapaciteta i da će biti sposobna da u što kraćem roku ostvari vidljivi napredak na tom putu.

On kaže da su iz glavnih institucija EU i država članica stizale jake i jasne poruke ohrabrenja i očekivanja da će Crna Gora iskoristiti ovaj geostrateški trenutak i napraviti sve što je potrebno da se reformski put a sa tim i put približavanja EU deblokira i ubrza.

“Na Crnoj Gori je i na njenim političarima da naprave sve što je moguće da Crna Gora brže napreduje na putu prema članstvu u EU, koje donosi i brojne mogućnosti poboljšanja životnog standarda vaših građana. Samo na osnovu konkretnih i mjerljivih rezultata će se moći praviti dalje prognoze kada bi Crna Gora mogla da postane punopravna članica EU”, jasan je Presker.

Slovenačke investicije i investitori su već duži niz godina prisutni u Crnoj Gori, gdje vrlo uspješno posluju kaže Ambasadro Presker i dodaje da su u našoj državi prisutne neke od najvećih slovenačkih kompanija koje imaju za cilj dugoročno poslovanje u Crnoj Gori, koje zapošljavaju crnogorske građanke i građane, koje u našoj državi plaćaju poreze i koje doprinose rastu našegBDP.

“Svaki strani investitor za svoje uspješno poslovanje uvijek traži pozitivnu i predvidljivu poslovnu klimu, siguran i stabilan poslovni ambijent, zdravu konkurenciju i transparentan i objektivan pravosudni sistem” objašnjava Presker i dodaje da na ovim područjima se nalaze i neki od izazova sa kojima se pojedini slovenački investitori suočavaju u Crnoj Gori.

Ipak kako kaže vjeruje da će se sa uspješnim pregovaračkim procesom i budućim članstvom Crne Gore u EU i neka od tih pitanja u što skorije vrijeme prevazići.

Presker navodi da je prema njihovim podacima do kraja 2021. godine, zabilježeno više od 173 miliona EUR slovenačkih investicija u Crnoj Gori, i dodaje da ga raduje činjenica da je zabilježen i rast investicija iz Crne Gore u Sloveniju, za sada najviše u sektoru izgradnje nekretnina.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Presker: Crna Gora hitno da uvede sankcije protiv Rusije

Proevropske snage da se udruže, zanemariti partijske interese

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

(FOTO) Abazović sa jugoslovenskim fudbalskim zvijezdama: Kako je lijepo kad smo zajedno

Ovo su najbolji kostimirani ljubavni filmovi, a one su RADILE SVE ZBOG LJUBAVI

„Probudila sam se gola u njegovom krevetu, silovao me stotine puta“: Gimnastičarka otkrila jezive detalje

U FOKUSU: Što je nama Njegoš danas?