AŽ DPS Pljevlja položila vijenac na platou Memorijalnog centra Stražica

Delegacija od jedanaest članica Alijanse žena DPS Pljevlja, predvođene potpredsjednicom Sabinom Ćirlijom i sekretarkom Zoranom Mašković, u čast 13. jula – Dana državnosti Crne Gore, položila je danas vijenac na platou Memorijalnog centra ''Stražica''.
AŽ DPS Pljevlja položila vijenac na platou Memorijalnog centra Stražica

Foto: DPS

“Trinaestojulski ustanak ostaje trajan simbol nepokornosti, naš bedem protiv prekrajanja novije istorije, pouzdan svetionik sloge, slobodarstva i antifašizma crnogorskog naroda, i putokaz za evropsku budućnost”, saopšteno je iz Alijanse žena DPS Pljevlja.

Prije osam decenija, nakon što su prve puške na Virpazaru najavile masovni ustanak širom Crne Gore, naša zemlja se ponovo vratila na svjetsku političku mapu, sa koje je, igrom velikih sila i uz bratsku izdaju, bila izbrisana 1918. ne samo kao država već i kao geografski pojam. Trinaesti jul je bio pravi put na kojem su naši pripadnici svih naroda i narodnosti bili u jedinstvenom frontu i prvim borbenim redovima. To nam je zalog i nauk za sva vremena. Zato smo i danas jaki i bićemo to uvijek.

“Ovog 13. jula navršile su se 143 godine otkako je na Berlinskom kongresu od strane velikih sila potvrđena nezavisnost i međunarodno priznanje tadašnje Crne Gore, ali i godina u kojoj obilježavamo i deceniju i po nezavisnosti i međunarodnog priznanja savremene Crne Gore. U mozaiku slobodarske crnogorske istorije, od Tuđemila do Božićnog ustanka, 13. jula 1878. i 13. jula 1941. i svih slavnih partizanskih bitaka, referendum 2006. pamtiće se kao istorijski podvig naše generacije, koja je pušku zamijenila olovkom i po prvi put na Balkanu stvorila državu mirnim, demokratskim putem”, navodi se u saopštenju.

Foto: DPS Pljevlja
Foto: DPS Pljevlja

Ova tri istorijska znamenja jedinstveno prepletena u slavlju i čine simbol crnogorskog nerazrušivog nacionalnog ponosa i crnogorske državne postojanosti, neporecivi dokazi naše pripadnosti evropskom, civilizacijskom krugu.

“Dok su se drugi borili za slobodu, Crna Gora je nju branila. U Crnoj Gori se za slobodu živjelo i najviše ginulo, ali se Crna Gora nikad nije žalila na subinu”, istakli su iz AŽ DPS Pljevlja.

Ovaj jedinstveni događaj u okupiranoj Evropi pripada svim narodima Crne Gore. U njega su utkane istorijske i etičke civilizacijske vrijednosti: sloboda, dostojanstvo, junaštvo i nepokornost, kao i tekovine slavnih crnogorskih ratova i borbi za oslobođenje.

“Istorija narodnooslobodilačke borbe i istorija Crne Gore čuvaju uspomenu na velika djela i podvige hrabrih pripadnica i pripadnika partizanskog pokreta kao zalog budućim naraštajima”, zaključuje se u saopštenju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

Kovačević: Moj cilj je da Pljevlja budu jedna od tri najuspješnije opštine

Vlada donijela novu Odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u luci Bar

Ratko Mladić – sinonim zla – prijeti “nesrbima”

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Temeljni udar na državu

Eksplodirala bomba u Budvi, postavljena pored bankomata

Tuča na autu putu, mladići se pesničili i jurili po promjetnoj saobraćajnici

Incident u centru Podgorice: Tuča vozača zbog saobraćanog nesporazuma