Bastijančić: Neupitna ustavnost i zakonitost odluka Đukanovića o raspisivanju izbora

Predsjednik Crne Gore je isključivo u skladu sa svojim utvrđenim ustavnim prerogativima, dosledno slijedeći važeće pravne akte i valjano cijeneći precizno definisane zakonske rokove, donio odluke o raspisivanju prijevremenih izbora za odbornike Skupštine opštine Tivat i Skupštine opštine Budva, kao i Odluku o raspisivanju (redovnih) izbora za odbornike Skupštine opštine Plužine i Skupštine opštine Žabljak, prema kojima će se svi pomenuti lokalni izbori održati 5. juna, dok je juče donio Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Bijelo Polje i Skupštini opštine Šavnik, a oni će se održati 12. juna, kazao je Boris Bastijančić, savjetnik za ustavni sistem i pravna pitanja Predsjednika Crne Gore
Bastijančić: Neupitna ustavnost i zakonitost odluka Đukanovića o raspisivanju izbora

Boris Bastijančić

“Riječju, ove odluke, već su integralni dio pravnog poretka države, a njihova ustavnost i zakonitost neupitna, kakav će biti slučaj i sa svim donesenim odlukama u vezi sa predmetnom problematikom, u sagledivom predstojećem vremenskom periodu.”, naveo je Batijančić.

Takođe, ističe, na račun aktuelnog, tokom minulih dana otvorenog pitanja, valja naglasiti da izborno zakonodavstvo Crne Gore ne sadrži nijednu pravnu normu, koja na bilo koji način konstituiše obavezu Predsjednika države da raspiše lokalne izbore, tako da oni budu održani u jednom danu.

“Kao vjerodostojno svjedočanstvo tome stoji i ranija neujednačena praksa, što se konačno i jasno da zaključiti uzimajući u obzir uporednu nepobitnu činjenicu – da su 20. maja 2018. godine održani izbori u Opštini Plužine, a samo nedjelju dana kasnije u Glavnom gradu i u još 1O opština, čijim odbornicima upravo u junu, odnosno julu ovo godine ističe mandat”, objasnio je Bastijančić.

Prema njegovim riječima, u pogledu opravdanosti i oportunosti ovakvog i sličnog postupanja ili konkretnog zahtjeva da se izbori za odbornike održe u jednom danu, ne može se govoriti izlovano i otrgnuto od nestabilnog institucionalnog ambijenta našeg političkog sistema i kontinuirane ili periodične blokade funkcionisanja više značanijih ili najznačajnijih državnih zbornih organa, kakvi su Vlada i Skupština Crne Gore svakako.

O ovako važnom pitanju, ali i na druge bitne društvno-ekonomske teme, neophodno je, kaže Bastijančić, što prije otvoriti argumentovanu i inkluzivnu debatu, tamo gdje joj je i mjesto – u najvišem crnogorskom predstavničkom i zakonodavnom domu, koja bi mogla dovesti do usaglašenih rješenja, ali i otpočinjnja njegovog više od mjesec dana očekivanog prvog – redovnog proljećnjeg zasijedanja.

“Svakako, u odnosnoj izbornoj materiji, Predsjednik Crne Gore će postupati saglasno duhu i slovu Ustava Crne Gore, Zakona o izboru odbrnika i polsanika i Zakona o lokalnoj samoupravi”, poručuje Bastijančić.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Bastijančić: Izbori u Beranama i Ulcinju u istom danu, najkasnije 27. marta

Đukanovićev savjetnik Bastijančić: Predsjednik pažljivo sagledao slučaj, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja se ogradilo od mišljenja Ministarstva pravde

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

Abazović: Nema kalkulacija sa prozapadnim putem, Crna Gora najbliža opciji da zadrži postojeći sastav Vlade

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Uhapšen tužilac iz Kotora Srđa Jovanović, sumnja se da je uništavao dokaze iz predmeta

Standard objavljuje usaglašeni Sporazum SDP-a i GP URA: Vlada dvotrećinskom većinom donosi odluke o popisu, Temeljnom ugovoru i regionalnim inicijativama

Zenka o formiranju vlasti u Ulcinju: Vremena za čekanje nema; Lunjić: Mislim da ćemo se lako dogovoriti

Bastijančić: Neupitna ustavnost i zakonitost odluka Đukanovića o raspisivanju izbora