test

Bečić: Crna Gora prepoznata kao predvodnik na putu evropskih integracija

Standard

13/11/2020

14:27

Konferencija „Zapadni Balkan i EU: demokratska konsolidacija kroz ispunjavanje političkih kriterijuma“, održana je danas u organizaciji Skupštine Crne Gore i Centra za demokratsku tranziciju (CDT), pod pokroviteljstvom Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške, u Plavoj sali Skupštine Crne Gore.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da iako je u, okvirima Zapadnog Balkana, Crna Gora prepoznata kao predvodnik na putu evropskih integracija, budući da su otvorena u cjelini i privremeno zatvorena tri pregovaračka poglavlja, ima prostora za napredak, kao i da stagnacija na određenim poljima ne može biti opcij

Bećićev govor prenosimo u cjelsoti:

Prije svega, dobro došli u Skupštinu Crne Gore. Čini mi izuzetnu čast što mogu da otvorim konferenciju “Zapadni Balkan i EU: demokratska konsolidacija kroz ispunjavanje političkih kriterijuma”, koju drugu godinu zaredom organizuje ovaj najviši zakonodavni i predstavnički dom građana, u saradnji sa Centrom za demokratsku tranziciju.

Ovakav vid saradnje sa nevladinim sektorom, predstavlja nam osobito zadovoljstvo i čini nam se izuzetno bitnim, naročito kada se otvaraju teme koje mogu presudno uticati na evropsku budućnost i prosperitet Crne Gore i svih država Zapadnog Balkana. Ovo posebno iz razloga što bi krajnji rezultat današnje konferencije neizostavno trebalo da nas približi odgovoru na pitanje: šta je to što još moramo da unaprijedimo kako bismo postigli vidljiv napredak u ispunjavanju političkih kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji?!

S tim u vezi, siguran sam da u našoj državi ne postoji bolje mjesto za podsticanje dijaloga i pokretanje konstruktivne debate o ovim i sličnim temama od Skupštine Crne Gore, koja će, nadam se kao njen predsjednik, u narednom periodu, postati pravo poprište argumentovane rasprave.

Međutim, razmjena mišljenja, koliko god bila konstruktivna i dinamična, nikako ne smije biti sama sebi cilj. Zadatak svih nas jeste da radimo na prioritetnom rješavanju problema koje ovaj otvoreni forum bude prepoznao kao urgentne. Njihovo “guranje pod tepih”, što je obilježilo vrijeme koje je, uvjeren sam, iza nas, neće dovesti ni do boljitka i demokratizacije našeg društva, niti do našeg napretka na evropskom putu. A, složićemo se, oba ova procesa moraju se odvijati sinhronizovano, ruku pod ruku.

Ispunjavanje evropskih standarda u dijelu političkih kriterijuma znači: jačanje vladavine prava, udaranje čvrstih temelja za institucije sistema i njihovu dalju izgradnju, kao i nepokolebljivo, principijelno i neselektivno poštovanje ljudskih i manjinskih prava. U tom smislu, Skupština Crne Gore je potpuno svjesna svoje uloge u savladavanju izazova i odlučna je u namjeri da u potpunosti ostvari sve ono što je zacrtano u agendi prioriteta ovog, 27. saziva. Dakle, predstoji nam pregnuće u pravcu jačanja kontrolne i nadzorne funkcije, sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva, u cilju izgradnje povjerenja u izborni proces, kao i reforma pravosuđa, kako bismo stvorili neophodne pretpostavke za odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Posvećeno ćemo raditi i na vraćanju dostojanstva Skupštini i ostvarenju vizije o parlamentu kao mjestu dijaloga, tolerancije, međusobnog uvažavanja, traganja za konsenzusom i afirmacije politike pomirenja i prevazilaženja podjela, trudeći se na svakom koraku da jačamo građanski karakter naše zemlje.

Međutim, da nijesmo sjedjeli skrštenih ruku ni u ovih 50 dana od konstituisanja novog saziva, govori i činjenica da smo već zabilježili konkretne rezultate na planu otvaranja Skupštine

ka javnosti i onima u čijem interesu radimo i koji su nas birali da ih zastupamo. I pored činjenice da je naš parlament, po mnogim istraživanjima, godinama u vrhu najotvorenijih u regionu, ali svjestan neophodnosti daljeg razvoja u tom pravcu, imam zadovoljstvo da istaknem da su prvi put otvoreni nalozi Skupštine Crne Gore na najpopularnijim društvenim mrežama – Fejsbuku, Tviteru i Instagramu. Da nam je transparentnost rada i približavanje najvišeg predstavničkog doma građanima u vrhu prioriteta, dokazuje i projekat koji smo pokrenuli i čija realizacija je već u poodmakloj fazi, a tiče se obezbjeđivanja prenosa uživo svih sjednica odbora Skupštine. Prvi korak na tom putu već je učinjen kada je sa uspjehom završeno strimovanje Prve sjednice Administrativnog odbora. Takođe, u toku je izrada novog, modernog, sadržajnog i preglednog sajta Skupštine, pri čemu je novina u tome što će svi relevantni podaci biti objavljivani u takozvanom “otvorenom formatu”. Već danas mogu da obećam da će saradnja sa građanima i njihova uključenost u život institucije koju predstavljam biti unaprijeđena i olakšana kroz institute predstavke i peticije. U planu su i brojne slične aktivnosti sa istim ambicioznim, ali dostižnim ciljem – maksimalno transparentan i otvoren Parlament.

Dame i gospodo, iako je u, okvirima Zapadnog Balkana, Crna Gora prepoznata kao predvodnik na putu evropskih integracija, budući da su otvorena u cjelini i privremeno zatvorena tri pregovaračka poglavlja, lako se može, sa odgovornošću i određenim realnim optimizmom, zaključiti da prostora za napredak itekako ima i da stagnacija na mnogim poljima više ne može biti opcija. Poruke evropskih partnera su jasne i one nalažu potrebu ubrzanja našeg evropskog puta. Čvrsto vjerujem da će ovome doprinijeti mirna i demokratska tranzicija vlasti, koja će rezultirati dinamičnijem usvajanju evropskih standarda i, time, bržem zatvaranju preostalih poglavlja. Svjesni smo veoma činjenice da bez efikasnijeg rješavanja izazova na koje se ukazuje u Izvještaju Evropske komisije i u drugim relevantnim dokumentima, ne možemo jačati institucije i vladavinu prava. Saglasno tome, ubijeđen sam da samo u slučaju da budemo ubrzano i predano sprovodili reforme, možemo očekivati da ćemo biti spremni za članstvo u Evropskoj uniji. Ovo važi kako za nas, tako i za sve države Zapadnog Balkana. Zajedničkim naporima moramo da istrajemo u namjeri da gradimo budućnost regiona na principima pomirenja, solidarnosti, jačanja međusobnog povjerenja i odgovornog odnosa prema teškom nasljeđu prošlosti.

Naši evropski partneri prepoznali su potrebu da nam pomognu na ovom nimalo lakom putu, naročito u tekućem vremenu pandemije virusa korona i ekonomske krize koja dolazi sa njom. Odobravanje Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, treba tumačiti u duhu te podrške. Ova najvidljivija i najkonkretnija pomoć ekonomijama naših država učiniće da građani osjete poboljšanja u njihovom svakodnevnom životu, kako preko saobraćajne i infrastrukturne povezanosti zemalja, tako i kroz programe podrške mladima, ali i projekte vezane za obnovljive izvore energije i digitalnu transformaciju.

Ovu priliku neću propustiti a da ne ukažem na činjenicu da dobru polaznu osnovu za snažnu povezanost i napredak našeg regiona predstavlja i Deklaracija lidera Zapadnog Balkana o zajedničkom regionalnom tržištu, koja je potpisana tokom onlajn samita Berlinskog procesa u Sofiji, prije tri dana. Takođe, raduje i prihvatanje Zelenog programa za Zapadni Balkan, koji pokazuje da u državama našeg regiona postoji visok nivo svijesti o značaju problema klimatskih promjena i njegovom urgentnom rješavanju.

Dragi gosti iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine vaše učešće na ovoj konferenciji naglašava važnost koju ona ima i potvrđuje njene regionalne domete. Upravo, jedan od njenih bitnih zadataka jeste da kroz uporedna iskustva i razmjenu informacija o ispunjavanju političkih kriterijuma, zajedno dođemo do vizije o tome koji je najefikasniji i najbrži način da naše

države približimo Evropskoj uniji i kako bi kraj toga puta poentirali i našim članstvima u progresivnoj porodici evropskih naroda.

Svim učesnicima konferencije želim dobro zdravlje, uspješan rad i pozdravljam vas u nadi da će ona proteći u interesantnoj debati koja će odgovoriti na neka stara pitanja kao i otvoriti konstruktivno – nova u okviru, za sve nas, značajne teme. Ono u šta niko od nas nema dilemu jeste da budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji nema alternativu.

Ostavite komentar

Komentari (0)