Bečić – Kacumata: Međuparlamentarni dijalog temelj saradnje dvije zemlje

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se danas sa Nj.E. Takahikom Kacumatom, ambasadorom Japana u Crnoj Gori.
Bečić – Kacumata: Međuparlamentarni dijalog temelj saradnje dvije zemlje

Govoreći o kontekstu odnosa Crne Gore i Japana, predsjednik Bečić je potvrdio dobre i prijateljske bilateralne odnose, ukazavši na važnost unapređenja saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, naročito turizma i kulture. Tokom razgovora, on je istakao da Crna Gora nastavlja snažan evropski i evroatlantski spoljnopolitički put, kao i usmjerenost na kvalitetnu regionalnu saradnju, saopšteno je iz Skupštine.

Kako se dodaje, sastanak je bio prilika da predsjednik Bečić uputi zahvalnost ambasadoru Kacumati na kontinuiranoj razvojnoj pomoći i podršci koju Japan pruža Crnoj Gori. Naglašavajući značaj parlamentarne saradnje, predsjednik Skupštine je izrazio uvjerenje da će parlamentarna diplomatija doprinijeti intenzivnijoj ekonomskoj saradnji.

Uz ohrabrenje spoljnopolitičkog kursa naše zemlje, japanski ambasador je posebno pozdravio demokratski put i evropsku aspiraciju Crne Gore, te ukazao da „Japan podržava Crnu Goru kao predvodnicu u procesu proširenja EU“. On je kazao da međuparlamentarni dijalog predstavlja „dijalog između naroda“ i izrazio očekivanje da će tokom aktuelnog saziva crnogorskog parlamenta biti pokrenuta parlamentarna saradnja dvije države, piše u saopštenju.

U dijelu ekonomskih odnosa, ambasador Kacumata se osvrnuo na prisutnost respektabilnih japanskih kompanija u Crnoj Gori, ali i na mnogobrojne potencijale novih ulaganja u privredni sektor.

Sagovornici su razgovarali i o predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju, uz obostrano očekivanje organizovanja uspješne sportske manifestacije, kao i dobrog plasmana crnogorskih sportista.

×

Preuzmite našu aplikaciju


0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Đukanović primio nove ambasadore: Misija u cilju unapređenja međudržavnih odnosa

Đukanović primio akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora

Evo šta je sve obilježilo odnose Srbije i Crne Gore od 2006. do 2020.godine

Evo kojih mjera se svi moraju pridržavati

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

HRA: Potvrđeni navodi žrtava o policijskoj torturi u istrazi Bombaških napada

FOTO: Jahta poznatog MILIJARDERA teška 295 miliona dolara, krstari Crnom Gorom

Vlahović: Ima li ko da posavjetuje ministra Radulovića?

MILAČIĆ ZA STANDARD: Ako se danas ne dogovorimo, onda su nekima važniji partijski interesi od rješavanja krize