Izvor: rtcg

BEŠIĆ: Izbori će odrediti snagu političkih aktera u narednih deset godina

Metodolog Miloš Bešić gostujući u emisiji TVCG
BEŠIĆ: Izbori će odrediti snagu političkih aktera u narednih deset godina

Miloš Bešić

Bešić naglašava da situacije sa puno kandidata nije neuobičajena, jer Crna Gora ima tri ključne baze koje grade biračko tijelo, DPS blok, prosrpske partije i građanski blok, tako da uvijek imamo više igrača.

“Nema sumnje da će ovi izbori odrediti snagu aktera u narednih deset godina i onaj ko ih dobije veliki je pobjednik. Oni koji znaju da nemaju šanse, moraju da učestvuju da bi očuvali svoje biračko tijelo”, kaže on.

Dodaje da je DPS imao praksu da odugovlači sa imenovanjem kandidata, ali sada nemaju najbolje moguće rješenje i moraju da biraju između loših rješenja i vagaju.

“Vrlo je jasno da u prvom krugu njihov kandidat prolazi, ali u drugom će imati problema, jer nema sumnje da postoji dominantan nadpolovičan kapacitet glasova koji su antiDPS raspoloženi. Jedina šansa je da drugi kandidat u drugom krugu bude Andrija Mandić i tada bi utakmica bila egal. Sa bilo kojim drugim kandidatom neće proći”, smatra Bešić.

Pozdravlja motiv Mandića da se kandiduje, jer je praksa da lider ide prvi, a što se ranije nije dešavalo.

“To je logično i ja pozdravljam ove situacije. Očekujem i da Milojko Spajić bude kandidat ispred svoje partije koja je pokazala kapacitet, a i on se predstavio kao ministar i logično je da ide u trku. Nijesu još predali kandidature i mogu da se predomisle, u politici je sve moguće i sve se dešava, ali ovo je logika. Kad prkosite logici morate da platite određene posljedice. Mandić je skupio i pozitivnih i negativnih poena u svojoj političkoj karijeri, i tu je Spajić kao nov u prednosti, ali treba pozdraviti ovu odluku”, kaže Bešić.

Programski direktor Građanske alijanse Milan Radović kaže da su ovdje izbori uvijek presudni. Političari vide ovu priliku da svoj rejting izmjere i moguće je da zato imamo ovoliko kandidata.

“Nakon izbora biće nekih važnih odluka, da li će biti nove vlade ili će se ići na nove izbore, a i lideri ovako žele da osnaže i okupe biračko tijelo i učvrste svoje pozicije. Predsjednički izbori bi trebalo da dovedu do predsjednika svih građana, a ovako on će nastaviti samo da jača svoju partiju. Taj koji pobijedi trebalo bi da zamrzne svoje partijske funkcije da bi bio kohezioni faktor i mogao da ostvari dobru saradnju sa institucijama, parlamentom”, ističe Radović.

Srđan Vukčević, biznis konsultant, naglašava da bi valjalo da ima i žena kandidatkinja i da žene nijesu loše rješenje.

“Žene su jednako sposobne, ali Crna Gora još nije dovoljno otvorena za žensko liderstvo. Mi smo patrijahalno društvo i vaspitanje djevojčica nije na zavidnom novou, to nam je i tradicija i istorija, ali u budućnosti će to morati da se mijenja. To što svi imaju svog kandidata je taktika. Crnoj Gori treba lider koji ima pomirujuće kapacitete i da predstavlja svakog građanina, i to bi bila i prekretnica na ovim izborima”, kaže Vukčević.

Bešić podvlači da sada politički lideri vjeruju da imaju dobru šansu u uđu u drugi krug i Mandić i Spajić i Aleksa Bečić, ali moraju znati da su u riziku. Ako izađu na izbore, pa dobiju mnogo manje glasova nego što su očekivali u njihovim partijama, onda su u problemu. Izvjesno je da svi ovdje igraju za svoje partije i partijske interese.

Spajić je, kaže, ušao prilično nespreman u ovu priču, i morao je da bude spreman na personalne napade.

“Politički je neiskusan, bio je dobar u ekonomiji, ali i politika je nauka, pa ako nije znao šta treba, trebalo je da pozove nekog ko se bavi komunikacijom i strategijom, da ga poduči. Ne mislim da će to ostaviti teške posljedice na biračko tijelo Pokreta Evropa sad, ali na njega hoće, što može uticati kako će voditi kampanju”, kaže Bešić.

Vukčević napominje da političari svuda na svijetu imaju četiri negativne crte ličnosti koje im mogu smatati da uspiju.

To je arogancija i tu osobinu Spajić ima, zatim manipulativnost – sklonost ka riziku i korišćenju šarma i to je odlika i Đukanovića i Spajića, teatralnost što ima Đukanović i četvrto, ekscentričnost.

“Kad to upakujete u političara i on dođe do moći, ne možete da garantujete kako će i do koje granice doći do zloupotrebe takvih ponašanja. Zato moraju da postoje kontrolni mehanizmi. I obaveza je novinara da insistira na onim pitanjima koji mogu da kontrolišu političare u svakom trenutku”, kaže Vukčević.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Buduća predsjednica Savjeta Biblioteke kucala tikete, a direktor se poziva na li...

Asanović poručio Injac: Pet mjeseci smo čekali da dođete na vlast, onda nam zaka...

Država bi se teško odrekla dobiti od 60 miliona eura

Otkazani letovi iz Beograda za Podgoricu i Tivat