Izvor: rtcg

Borelj: Poštovati načelo odvojenosti crkve i države

Načelo razdvajanja crkve i države treba poštovati u sekularnoj državi kao što je Crna Gora, naveo je visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i bezbjednost Žozep Borelj, odgovarajući na poslaničko pitanje o situaciji u Crnoj Gori.
Borelj: Poštovati načelo odvojenosti crkve i države

Žozep Borelj

Poslanik Ladislav Ilčić iz stranke Evropskih konzervativaca i reformista (ECR), pitao je Borelja šta Evropska komisija (EK) namjerava da učini kako bi stabilizovala situaciju u Crnoj Gori nakon ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, uz ocjenu da su “nemiri, u kojima je policija upotrijebila silu protiv isprovociranih građana, posljednji u nizu režiranih događaja kojima Srbija ciljano destabilizuje Crnu Goru”.

U odgovoru, navodi se da su Evropska komisija i visoki predstavnik Borelj snažno angažovani, između ostalog i putem Delegacije EU u Podgorici, u podršci Crnoj Gori u unaprjeđenju njenog strateškog cilja pristupanja EU-u te u podsticanju međusobne saradnje u nizu područja, uključujući sigurnost.

“Ključno je da demokratske institucije Crne Gore mogu sprovoditi svoje politike samostalno, bez nepotrebnog vanjskog uplitanja. To je u najboljem interesu Crne Gore, ali je vrlo važno i za stabilnost cijele regije”, navodi Borelj u odgovoru.

Ističe da je regulacija vjerskih zajednica u nacionalnoj nadležnosti.

“Međutim, nju bi trebalo sprovoditi na inkluzivan način, uz okupljanje svih relevantnih učesnika, te u skladu s relevantnim međunarodnim i evropskim standardima ljudskih prava, uključujući načelo razdvajanja crkve i države, koje treba poštovati u sekularnoj državi kao što je Crna Gora”, naglasio je  Borelj.

Visoki predstavnik EU kaže i da je sloboda okupljanja temeljno pravo, koje bi se trebalo ostvarivati ne dovodeći u pitanje javno zdravlje i uz potpuno poštovanje vladavine prava i javnog reda.

“EU očekuje od svih nadležnih tijela da propisno istraže sve slučajeve fizičkog i verbalnog nasilja i nad demonstratima i nad policijskim službenicima te da osiguraju djelotvorno pravosudno postupanje u vezi s njima”, zaključio je Borelj.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Napadnut Ombudsman Siniša Bjeković: Udario ga kolega

Počeo Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu u Davosu: Učestvuju Abazović, Vučić, Rama, Kurti, Lajčak, Fajon…

Pronađeno tijelo, policija utvrđuje da li je Ana Volš

Vučić: Zahvalni smo Rusiji za podršku, ali za nas je Donbas Ukrajina