test

Božović: Protesti nisu za opoziciju,već protiv stanja u državi koje je uzrokovano odlukama vlasti u Beogradu

Standard

22/05/2023

21:13

Protesti protiv nasilja u Srbiji u potpunosti su isključili ekstremnu desnicu koja je okrenuta stavovima koji se ne vrednuju u Evropskoj uniji, smatra Balša Božović, direktor Reginalne akademije za razvoj demokratije.

Za Gradsku RTV kaže da su građani ogorčeni zbog stanja u državi za koje krive režim Aleksandra Vučića.

Svi protesti su održani u miru, a građani su poslali poruku da je nasilje preplavilo Srbiju, a da je za to odgovoran režim Aleksandra Vučića, kaže Božović.

“Režim koji je već deset, jedanaest godina sludeo potpuno javnost u Srbiji, raznim pokušajima atentatima na predsednika, raznim medijskim natpisima u tabloidima, objave rata sa raznih adresa u regionu, non-stop plašenje time da već sutra nećemo imati šta da jedemo, da će biti građanski rat, da neko stvara zaveru protiv Srbije, itd. Očigledno da je ta politika imala svoju kulminaciju u toj seriji nasilja koja je zahvatila celu zemlju. To ne prestaje i naravno da to neće prestati sve dok je ovakav režim, sa takvom političkom agendom na vlasti”, rekao je Božović.

Ponavlja da protesti nijesu za opoziciju, već protiv stanja u državi koje je uzrokovano odlukama vlasti u Beogradu.

“Oni su nastavili po starom receptu da se rugaju, da ljudima spočitavaju neke neistine koje apsolutno nisu tačne i da optužuju da je sve jedna velika zavera protiv Aleksandra Vučića i pokušaj njegovih protivnika da dođu na vlast. To naravno nije istina. Ovo nije protest za opoziciju, ovo je protest koji je protiv takvog stanja kakav je režim zapravo napravio tokom 11 godina svoje vladavine”, dodaje Božović.

Smatra da je nečuveno da predsjednik države poziva građane na kontramiting.

“To je uradio Slobodan Milošević ‘97. godine. To je apsolutno nešto što predstavlja potpuni skandal i samo govori u prilog ovome što sam rekao, a to je da ne postoji apsolutno ni najgora stvar koja može da se dogodi, ili nesreća gde će taj režim ili Vučić lično da se povuče makar jedan korak unapred ili da zaćuti”, komentariše Božović.

Činjenica je da građani na miting zakazan za 26. maj neće doći svojevoljno, a Vučića posebno plaši i što takav skup više neće moći da ponovi, zaključio je Božović.

Ostavite komentar

Komentari (0)