test

Odložena smjena direktora policije, Šaranović ne ispunjava uslove

Standard

01/03/2024

15:19

Vlada Crne Gore danas ipak neće odlučivati o predlogu za razrješenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

Premijer Spajić rekao je da je dobra vijest što je Sava Laketić jednoglasno imenovan za čelnika Poreske uprave, jer to dokazuje da je meritokratija osnov djelovanja ove vlade. Kazao je da je evropski standard imenovanje profesionalaca, što Crna Gora sasvim prihvata. Pozvao je sve profesionalce da prate javne pozive.

Vlada Crne Gore danas neće odlučivati o predlogu za razrješenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

Vlada je o ovome raspravljala nakon što je za to zeleno svjetlo dala Komisija za kadrovska i administrativna pitanja. Uz predlog o razrješenju Brđanina figuriralo je i rješenje da ministar unutrašnjih poslova bude koordinator Uprave policije. Premijer Milojko Spajić naveo je na sjednici da nema ništa protiv smjene Brđanina, ali da se sprovede po zakonu i da se odredi novi direktor. Smatra da to ne može biti ministar Danilo Šaranović kao koordinator, navodeći da to nije po zakonu, a treba imati u vidu napredak u poglavljima 23 i 24 u pregovorima sa EU i potrebu poštovanja procedura. O predlogu da Brđanin bude razriješen nije odlučeno, imajući u vidu da kompromisa i dalje nema.

Spajić je predložio i da se o ovom pitanju razgovara sa partnerima iz Brisela. 

“Puna podrška svih članova Vlade o situaciji u Upravi policije. U toku je konstruktivan dijalog u pogledu redosljeda koraka. Prioritet je IBAR i u tom smislu se mora obezbijediti poštovanje procedura u dogovoru sa međunarodnim partnerima”, kazali su iz Vlade.  

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je sinoć za Televiziju Crne Gore da Brđanin treba da bude smijenjen, te da je spreman da predloži više kredibilnih kandidata za tu poziciju.

Šaranović je za TVCG saopštio da je posvećen dogovoru.

“Brđanin treba biti smijenjen, jer je to volja parlamenta. Spreman sam da predložim više kredibilnih kandidata”, kazao je Šaranović.

Brđanin je na čelnoj poziciji u Upravi policije, u dva navrata proveo dvije godine i četiri mjeseca, računajući i period tokom kojeg je bio vršilac dužnosti. Međutim, tokom 2023. godine, 43. Vlada ga je poslala na pauzu od osam i po mjeseci i to rješenjima o prestanku njegovog mandata za koja je ocijenjeno da su nezakonita. Kao pobjednik na sudu, ponovo je sjeo u direktorsku fotelju, 12. decembra prošle godine. 

Ipak, već tada se mogla čuti nova opcija: ako Odbor za bezbjednost ne prihvati Brđaninove izvještaje o rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala – ministar unutrašnjih poslova može predložiti njegovo razrješenje.

I ekspresno, desetak dana kasnije Odbor odbija izvještaje iz 2022. a potom Šaranović predlaže Vladi smjenu aktuelnog direktora.

“Kao neko ko razumije šta je predstavnička demokratija postupio sam po onome što je zapisano u zakonu i konačno eto dobili smo valjda odgovor na pitanje da li sam ili nijesam procesuirao ka vladi predlog za razrješenje Brđanina”, kazao je Šaranović.

Navode o smjeni Brđanina stopirao je premijer.

“Mislim da je Brđanin u punom mandatu, ja ne bih volio da se igram galimatijasa kojima se igrala 43. vlada. Mislim da postoje prostori i za dogovore i za razgovor s gospodinom Brđaninom”, kazao je ranije Spajić.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

Vlada Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)