test

BURNO U PARLAMENTU, Radunović: Pričajte sa neophodnim uvažavanjem, Vuksanović – Stanković: Osjetljivi ste na Bratić jer vam zapošljava po dubini i sprovodi vašu četničku ideologiju

Standard

10/12/2021

13:55

Na nastavku sjednice Skupštine, na kojoj poslanici raspravljaju o interpelaciji za ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića, poslanik DPS-a Danijel Živković kazao je, komentarišući jučerašnju raspravu o interpelaciji ministarke prosvjete, nauke kulture i sporta Vesne Bratić, da se u Parlamentu desilo flagrantno kršenje Poslovnika.

“U odnosu na to ćemo sigurno imati određenu incijativu”, kazao je Živković.

Zatim je reagovao poslanik DF-a Slaven Radunović koji je kazao da se opozicija sinoć iživljavala u Parlamentu.

“Bulajić je imao živaca da se dva sata raspravlja o nečemu što je potpuno jasno. Tražite da se o nečemu raspravlja a onda pobjegnete. Ako je Ministarstvo poslalu osobu koja ne umije da odgovori na vaša pitanja, pa to bi vama trebalo da ide u prilog”, kazao je Radunović.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković je na to odgovorila da oni ne bježe ni od koga.

“Pobjegla je Bratić sa bojnog polja. Bruka je i sramota što se ministarka Bratić juče nije pojavila na interpelaciji o radu njenog resora”, ponovila je Vuksanović Stanković.

Radunović je ponovo uzeo riječ i kazao poslanici Vuksanović Stanković da ”pokuša da priča sa neophodnim uvažavanjem prema ljudima koji pokrivaju javne funkcije”.

”Nismo ni mi uvijek bili mekani, ali neku donju granicu – to što govorite ‘ova i ona’ nije u redu”, kazao je on.

Vuksanović Stanković je potom odgovorila:

”Ja znam da je gospodin Radunović jako osjetljiv na ministarku Bratić jer im zapošljava sve kadrove po dubini i sprovodi njihovu četničku ideologiju. A Vi me, Radunoviću, nećete učiti ponašanju. Samo me Vi nemojte učiti ponašanju, je li Vam jasno.”

U raspravu se uključila i poslanica Demokrata Zdenka Popović ističući da ovo nije mjesto gdje treba ljudski kvalifikovati bilo koga.

”Ovo je dom gdje treba da se borimo politički i stručno, da ne upućujemo političke kvalifikacije. Mi treba da smo primjer. Ne mogu da vjerujem da neko ko je ovdje predstavnik građana može da uputi bilo koju ljudsku kvalifikaciju bilo kojoj osobi da kaže da je ”fićfirić, ona, ova” ili bilo šta drugo. Posebno da to radi žena ženi” , rekla je Popović komentarišući izlaganje Vuksanović Stanković.

Vuksanović Stanković je kazala da nije znala da je Poslovnikom zabranjeno da se koriste pokazne zamjenice.

”Demokrate su drugo lice Demokratskog fronta oni su politički i ideološki sve bliži. Potpuno razumijem potrebu da se ovdje danas brani Vesna Bratić od mene. Ali mi je drago da sam konačno čula jednu poslanicu u crnogorskom parlamentu, meni jako uvaženu koleginicu Zdenku Popović, da se oglasila povodom onoga što sam upotrijebila pokaznu zamjenicu u odnosu na dotičnu ministarku – a nije se oglašavala kada su meni na javnoj sceni upućivane razne mizogine i seksističke poruke”, navela je Vuksanović-Stanković.

Zdenka Popović se ponovo obratila i kazala da cijeni poslanicu Vuksanović Stanković, te da nikad u svom životu i karijeri nije doživjela nikakav napad.

”A zašto? Zato što sebi nikada nisam dozvolila da bilo koju osobu ni mušku, a žensku posebno, ljudski povrijedim ili uvrijedim ili kvalifikujem”, kazala je Popović.

Proceduralno je reagovala i poslanica DPS Marta Šćepanović i kazala da joj je drago što se Popović javila da zaštiti ministarku Bratić, ali da nema potrebe za tim, jer se ona i ne pojavljuje u Parlamentu.

”Podstakla me je rečenicom da je bolje doživjeti šamar, nego neke uvrede žena ženi. Ja sam u ovoj Skupštini od žene napadnuta, udarena sam tu u holu. Ne sjećam se tada da je iko, ijedna žena reagovala, osim što je kolega Radunović kazao da mi je to vaspitna packa. Ajde da imamo principe pa da u svakom slučaju reagujemo”, rekla Šćepanović.

Vuksanović Stanković je saopštila da smatra da je iz onoga što je Zdenka Popović navela, zaključila da je ona ”dobila i ono što je zaslužila”.

”Od strane nikakvih mimova, nego funkcionera DF-a. A zašto sve, da bi nas na taj način ućutkali, zato što se ja borim za interese CG ali mene ućutkati neće. Voljela bih da su mi ti koji su mi te poruke uputili to rekli na metar od mene fizički, pa da vidimo da li bi to smjeli da mi kažu u oči”, kazala je Vuksanović Stanković.

Ostavite komentar

Komentari (0)