test

CHO: Neprihvatljive izjave Milatovića treba da pokrenu pitanje odgovornosti

Standard

13/06/2023

10:20

Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava (CHO) osuđuje, kako navode, nedopustive stavove i neprihvatljive poruke koje je predsjednik Jakov Milatović iznio u svom intervjuu bečkom Standardu od 10. juna ove godine.



“CHO neće komentarisati političku zloupotrebu koju je potpredsjednik Pokreta Evropa sad učinio u toku predizborne ćutnje, koristeći funkciju predsjednika države za promovisanje uskostranačkih i/ili ličnih stavova i političkih pozicija, niti ćemo se osvrtati na političke pozicije u vezi vanjske politike Crne Gore u kojima Predsjednik netačno i nekorektno interpretira odnos građana prema nekim regionalnim planovima u kojima naša zemlja – ukoliko smo istinski opredijeljeni za članstvo u EU – nema nikakvog interesa da učestvuje”, ističe se u saopštenju.

CHO, takođe, kako nadalje navode, “neće posebno analizirati ni izjave Predsjednika koje se tiču odnosa da Republikom Srbijom, a koje odišu vazalnom i poslušničkom sviješću i stavovima koji nisu dostojni pozicije (formalno) prvog čovjeka Crne Gore.”

“Ono što – u pomenutom intervjuu – mora da bude predmet jasne kritike i osude jeste odnos g. Milatovića prema istorijskoj, kulturnoj, nacionalnoj i državnoj dimenziji Crne Gore kao društva i kao države. Apsolutno je neprihvatljivo da g. Milatović u nekoliko lakonskih rečenica negira crnogorsku jezičku, kulturnu i vjersku samobitnost i posebnost, nonšalatno je izjednačavajući, tj. utapajući u drugu kulturu”, ističe se u saopštenju i dodaje:

“CHO, kao nevladina organizacija koja se bavi zaštitom i promocijom ljudskih prava i sloboda, poštuje personalna osjećanja i lične iskaze pripadnosti određenoj kulturi, jeziku, crkvi i svim drugim sadržajima i idejama koje građanin Jakov Milatović osjeća kao svoje – kao što to pravo poštujemo i spremni smo da branimo kod svih drugih građanki i građana u Crnoj Gori.”

Međutim, nadalje se navode u saopštenju, predsjednik Milatović nema pravo da ignoriše i krši crnogorski Ustav i zakone, niti da negira crnogorski jezik, crnogorsku istoriju i kulturu i crnogorsku crkvu.

“Njegove interpretacije odnosa Crne Gore i Srbije, osim što su lažne i nemaju uporišta u istoriji, pokazuju da g. Milatovića uopšte nije briga za Crnogorce i njihova prava, pa, samim tim, ni za nacionalne i državne interese Crne Gore

CHO neće ulaziti ni u analize koliko je pametno, uljudno i kulturno da Predsjednik Crne Gore, u intervjuu za austrijski list, kao nekakvo “poređenje” koristi relaciju i veze Austrije i Njemačke, i to na način koji su, davno, propagirali nacisti, pa i onaj glavni među njima, inače rođeni Austrijanac – prije i poslije tzv. “Anšlusa”, kada je Austrija 1938. izgubila svoju slobodu i državnost. Takva nepametna i nekulturna poređenja u Beču mogu da izazovu samo sablazan i podsmjeh”, poručuju iz CHO.

U Crnoj Gori takve neprihvatljive izjave treba da pokrenu pitanje odgovornosti Predsjednika za kršenje Ustava i za akte koji su nedostojni funkcije šefa crnogorske države, smatraju u Helsinškom odboru.

“Pretpostavljajući da g. Milatović nema namjeru da se koriguje i izvini sopstvenim građanima zbog izjava koje degradiraju našu zemlju i naše nacionalne i državne interese – jer je pokazao, već u nekoliko navrata, da ima tu tendenciju – očekujemo da sve političke i nevladine organizacije iskažu poštovanje prema Ustavu i zakonima Crne Gore i postave pitanje odgovornosti predsjednika Milatovića.

Ili treba da dozvolimo da Jakov Milatović svoja lična osjećanja, komplekse i frustracije pretvori u državnu politiku Crne Gore?” zaključuje se u saopštenju.

Izvor (naslovna fotografija):

Jakov Milatović, Fejsbuk

Ostavite komentar

Komentari (0)