test

Članovi Izborne komisije Glavnog grada traže od DIK-a da o istoj stvari donese različite odluke?

Standard

08/11/2022

16:19

Pojedini članovi Izborne komisije Glavnog grada su najavili da će tražiti stav Državne izborne komisije kako bi pokušali da na bazi njihovog mišljenja proglase zvanične rezultate izbora, ne čekajući rješavanje po žalbama koje su pristigle u Ustavni sud. Predsjednik Izborne komisije Glavnog grada Veselin Vukčević nije prihvatio njihov zahtjev da zakaže sjednicu jer se kako je naveo nijesu stekli zakonski uslovi za utvrđivanje konačnih rezultata lokalnih izbora u Podgorici održanih 23. oktobra. Podsjećamo, povodom identične pravne situacije u Plavu, DIK je već dao mišljenje da se mora čekati da se Ustavni sud izjasni po žalbama.Državna izborna komisija, na sjednici održanoj 26. oktobra, razmotrila je zahtjev za mišljenje Opštinske izborne komisije Plav vezano za proglašenje konačnih rezultata u situaciji kada je izborna lista LDSH-DSA Per Shqiptaret podnijela žalbu Ustavnom sudu na rješenje Državne izborne komisije od 2.oktobra koju Ustavni sud nije razmatrao.

Foto: CDM

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika propisano je da opštinska izborna komisija utvrđuje konačne rezultate izbora za odbornike, u roku od 12 časova od isteka roka za podnošenje prigovora, odnosno žalbi, odnosno od konačnosti ili izvršnosti odluka donešenih po prigovoru ili žalbi.

“Povodom prigovora koji je podnesen Državnoj izbornoj komisiji ista je donijela Rješenje od 2.10.2022. godine kojim je odbijen prigovor nosioca izborne liste LDSH Per Shqiptaret Mehmeta Gjonbalaja, te je podnosilac prigovora iskoristio svoje zakonsko pravo i pokrenuo postupak pred Ustavnim sudom. Kako je postupak po predmetnoj žalbi pokrenut pred Ustavnim sudom, mišljenja smo da Opštinska izborna komisija Plav ne može proglasiti konačne rezultate izbora iz razloga što Ustavni sud nije odlučio po žalbi nosioca izborne liste LDSH Per Shqiptaret Mehmeta Gjonbalaja na rješenje Državne izborne komisije od 2.10.2022. godine, te se isto ne smatra ni konačnim ni izvršnim dok Ustavni sud Crne Gore ne donese odluku u predmetnoj pravnoj stvari”, istaknuto je tada u mišljenju DIK-a.

Međutim, u Podgorici nestrpljenje da se rezultati proglase što prije. Tako je nekoliko članova Izborne komisije, uglavnom iz redova nove većine, doduše ne zvanično, već indirektno, juče ponovo tražilo zakazivanje sjednice na kojoj bi se proglasili konačni rezultati lokalnih izbora.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)