test

Da li će Do Kvon uticati na sastav nove vlade?

Standard

17/06/2023

07:48

Iako je nosilac liste Pokreta ''Evropa sad'' počeo neformalne konsultacije o sastavu nove vlade razjašnjenje uloge južnokorejskog državljanina Do Kvona značajno će uticati na ishod budućih razgovora, prvenstveno stvaranja koalicija, ali i zbog mogućnosti da kredibilitiet Milojka Spajića bude urušen ako se dokaže nelegalno finansiranje kampanje, o čemu su nekoliko dana pred izbore 11. juna otvoreno govorili odlazeći premijer Dritan Abazović i njegov partijski kolega iz Ure, dvostruki ministar Filip Adžić.



Malo što je konačno razriješeno nakon što je specijalni tužilac Jovan Vukotić, po nalogu glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, juče u Upravi za izvršenje zatvorskih sankcija saslušao Do Kvona i njegovog prijatelja i saradnika Čang Jun Hana, bivšeg finansijskog direktora Kvonove kompanije Tera Labs (Terra Labs).

LAŽI I ISTINE

Nakon osmosatnog ispitavanja, dvojica pritvorenih Južnokorejaca su, u odvojenim razgovorima sa tužiocem, ponovili samo djelove iz Kvonovog pisma, ali je Do Kvon – prema izjavi njegovog advokata Gorana Rodića novinarki E TV – izričito negirao da je bilo kome u Crnoj Gori davao novac!

” Do Kvon se izjasnio na okolnosti njegovog boravka u Crnoj Gori, dešavanja od kako je u pritvoru i ono famozno pismo. Ono što se pominjalo, eventualne nelegalne transakacije, u smislu finansiranja neke kampanje ili Spajića kao političara, to je decidno negirao”, kazao je, između ostalog, advokat Rodić kasno sinoć.

Rodić sinoć ispred UIKS-a (foto: D. Malidžan)

Sada se otvara ključno pitanje: kako je moguće izvođenje dokaza za tvrdnje o Kvonovom finansiranju kampanje Pokreta ,,Evropa sad“ koje su vrlo otvoreno naznačili Abazović i Adžić, pozivajući se upravo na pismo Do Kvona?!

Specijalno državno tužilaštvo biće na mukama i da ustanovi: kada je Kvon lagao, u pismu upućenom Abazoviću ili kada je sinoć negirao da ima ikakve veze sa finansiranjem PES-a i kripovalutnim poslovanjem?

,,Ostaju u vazduhu“ i optužbe odlazećeg premijera Abazovića da se Spajićev rođak, ,,ujak Sreten Kankaraš više puta sretao i o aferi razgovarao“ sa generalnim inspektorom ANB-a Artanom Kurtijem i direktorom Agencije Borisom Milićem.

Milojko Spajić o tome nije želio, u sinoćnjem ,,Okviru“ na RTCG, ni riječ da kaže, pa je ,,misterija Do Kvon“ postala još zamršenija.

Posebno nakon informacije da su – pod za sada nerazjašnjenim okolnostima – transakcije sa Kvonovog ,,kripto-novčanika“ obavljane i dok je bio u pritvorskoj jedinici u Spužu!

MISTERIOZNE TRANSAKCIJE

Još 11. maja međunarodni sajt DL News objavio je informaciju da su, najmanje dvije transakcije, u vrijednosti od skoro sedam miliona dolara, obavljene sa ,,kripto- novčanika“ Do Kvona, dok se nalazio u UIKS-u.

U tekstu koji potpisuju novinarke Izabela Hanter (Isabel Hunter) i Ana Ćurić citira se profesor Dževu Čo iz Seula, koji više od godine intenzivno prati aktivnosti ,,kralja kriptovaluta“ koji je osumnjičen za pronevjeru više od 42 milijarde dolara i kojeg potražuju Južna Koreja i SAD.

Prema tvrdnjama Čoa, Do Kvon je mogao poslovati sa kriptovalutama samo u dva slučaja: ukoliko je ,,kralj kriptovaluta“ imao pristup internetu u Spužu ili je, u

periodu od hapšenja, podatke, odnosno kodove za obavljanje transakcija – predao nekom drugom.

” Ako ,,kripto-novčanik“ zaista pripada Kvonu, onda je nejasno ko je izvršio transakcije, pošto je on u pritvoru”, piše DL News.

Prema informacijama ovog medija, od početka maja sa Kvonovog ,,kripto-novčanika“ zamijenjeno nešto više od 6,5 miliona dolara u stabilnu kriptovalutu, koristeći decentralizovane razmjene Unisvap i Curve. Tome dodaju još jednu informaciju: da je nakon toga, u jednom danu – 6. maja – u posrednički novčanik poslato je 500.000, koji je zauzvrat prebacio 450.100 kriptovaluta u novčanik kreiran u septembru 2021.

Profesor Čo, koji je prvi uočio kretanje kriptovaluta opisao je za DN News zašto vjeruje da novčanik mora pripadati Do Kvonu.

” Novčanik je primio početni depozit Ethera iz drugog Ethereum novčanika. To sugeriše da ista osoba kontroliše oba novčanika. Čini se da je drugi ,,kripto-novčanik“ povezan s Kvonom jer je primio TerraUSD od blokčejn mosta 2020. godine – otprilike u isto vrijeme i za isti iznos za koji je novčanik na Terra blockčejn poslao TerraUSD ovom blokčejn mostu. Vjeruje se da taj novčanik pripada Kvonu”, rekao je Dževu Čo.

Iako je teško pratiti zamršene tokove kripto-novca, otkriće DL News – da je Kvonov ,,kripto-novčanik“ bio aktivan dok je sjedio u pritvoru – navodi na zaključak da se velika zakulisna igra odvijala dok je pripremana afera kojom je ,,prozvan“ Milojko Spajić.

I teško je povjerovati da su, o svemu što se dešavalo, Dritan Abazović i Filip Adžić bili tek ovlaš informisani, samo iz pisma Do Kvona.

TAJNI KODOVI

Ako se izuzme kao realna mogućnost da su Do Kvon i Čang Jun Han poslovali sa kriptovalutama boraveći u Spužu, onda je logično pretpostaviti da su Južnokorejci imali pomagače izvan – pritvorske jedinice.

O tome je javno progovorio visoki funkcioner Spajićevog PES-a Andrej Milović, tri dana prije vanrednih parlamentarnih izbora.

” Dritan Abazović i Filip Adžić, ovim putem vas obavještavam da ste pali, ljudi su spremni da pričaju i daju sve podatke SDT vezano za laptop i namještaljku oko očite zamjene laptopa. Ako je jedan od Kvonovih laptopova završio u Dubaiju preko dr Abdula još u aprilu mjesecu, onda je u dokaznom materijalu zamijenjeni laptop, osim ako ne fali jedan”, naveo je Milović u utorak na Tviteru.

Spajić i Abazović

Dan kasnije, u petak 9. juna, Milović je podnio i krivičnu prijavu SDT-u protiv odlazećeg premijera Dritana Abazovića, ministra unutrašnjih poslova i odbrane Filipa Adžića, advokata Branka Anđelića iz Podgorice, kao i N.N. lica iz pravosudnih organa koji su, kako je naveo u prijavi, ,,direktno ili indirektno učestvovali u izvršavanju nezakonitih radnji“.

Milović u prijavi tvrdi da je Abazović organizator kriminalne organizacije koja je, postupajući po njegovim uputstvima i naređenjima, kompromitovala dokazni materijal u „slučaju Do Kvon“ te da su ,,zloupotrijebili službeni položaj sa ciljem da kompromituju Milojka Spajića“.

Optužio ih je da su protivzakonitim radnjama zamijenili laptopove i mobilne uređaje koji su kao dokazni materijal zaplijenjeni u postupku izviđaja i bili uredno zapečaćeni za potrebe daljeg procesuiranja tokom krivičnog postupka.

Ukoliko se ta tvrdnja pokaže tačnom, onda bi bilo jednostavnije objasniti poslovanje Do Kvona iz pritvorske jedinice: Južnokorejac je kodove sa telefona prethodno predao nekoj povjerljivoj osobi koja je u njegovo ime djelovala, a kompjuter koji se nalazi u prostorijama policije, za koji se vjeruje da je bio ,,radna alatka“ Do Kvona – ne sadrži važne podatke!

Pitanje je, dakle: da li su navodi o Kvonom finasiranju Pokreta ,,Evropa sad“ kreirani – postfestum, nakon hapšenja na aerodromu Podgorica?

TAJNI RAZGOVORI

I ko je sve učestvovao u kreiranju afere?

Prije tri dana M portal je objavio, pozivajući se na dobro obaviještene izvore iz UIKS-a, da su, sedmicu prije izbora, sa Do Kvonom, koji je uhapšen 23. marta u Podgorici prilikom pokušaja da napušti Crnu Goru sa falsifikovanim pasošem, u Istražnom zatvoru razgovarali – generalni inspektor Agencije za nacionalnu bezbjednost Artan Kurti i direktor Agencije Boris Milić.

Prema navodima ovog portala, Kurti je Do Kvona posjetio dva puta, jednom sam i drugi put zajedno sa Milićem. Svim susretima prisustvovao je i doskorašnji Do Kvonov advokat Branko Anđelić.

” „Periodični kvarovi“ na zatvorskom video-nadzoru se poklapaju sa vremenom kada su Do Kvona posjećivali Kurti, Milić i Anđelić”, piše M portal.

Nakon jučerašnjeg saslušanja dvojice Južnokorejaca, umjesto odgovora, samo se roje nova pitanja.

A ne vidi se ni naznaka spoznavanja istine. Možda će Specijalno državno tužilaštvo morati da obavi još jedan krug razgovora, moguće da će i Milojko Spajić biti pozvan da da izjavu.

Ali, sada će i Dritan Abazović i Filip Adžić morati da telefone drže stalno uključenima. Jer, sigurno će u Specijalnom državnom tužilaštvu morati da objasne neke optužbe koje su izrekli u danima prije vanrednih parlamentarnih izbora. Tim prije što se krivična prijava Andreja Milovića nalazi na stolu kod glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića.

Milović je, nakon podnošenja prijave najavio da će ,,prepiske u koje sam imao uvid i telefon sa kojeg je obavljena komnikacija biti predati SDT-u“, napominjući da će biti ,,saslušana i dva svjedoka“ te da će se ,,šema širiti“.

I sada se čini da će uloga Do Kvona biti još značajnija, ne samo za razjašnjenje afere, već i za proces pregovora oko buduće vlade ali i odluku – sa kim namjerava da Milojko Spajić da sastavi novu vladu.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Dragan Mijatović /Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)