test

Da li je glasanje u plenumu unaprijed osuđeno na propast

Standard

14/10/2022

07:11

Takozvana parlamentarna većina od 30. avgusta 2020. godine odlučila je juče na sjednici Ustavnog odbora o imenima četvoro kandidata za sudije Ustavnog suda, bez prethodno postignutog širokog dogovora sa opozicijom o obezbjeđivanju dvotrećinske većine za glasanje u plenumu 21. oktobra, dva dana uoči lokalnih izbora u 14 opština.



Ustavni odbor utvrdio je listu kandidata za sudije Ustavnog suda čija su imena upućena Skupštini na odlučivanje, a riječ je o Snežani Armenko, Iliji Vukčeviću, Jeleni Ružičić i Jadranki Novaković. Za te kandidate glasalo je sedam poslanika Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije, Građanskog pokreta Ura i Demokrata.

Kandidat Ilija Vukčević bio je angažovan kao savjetnik, sad već bivšeg, direktora Uprave prihoda i carina Rada Miloševića (Ura), dok je kandidatkinja Snežana Armenko, prema informacijama Pobjede, bliska rođaka Predraga Bulatovića (DF).

U slučaju da svo četvoro predloženih kandidata prođe glasanje u plenumu, Crna Gora bi prvi put imala Ustavni sud bez univerzitetskog profesora i pripadnika manjinskih naroda.

Izbjegavanjem dijaloga i kompromisa oko izbora četvoro kandidata za sudije Ustavnog suda, zapravo je demonstrirana politika „svršenog čina“, koja može dovesti do dalje atrofije institucija.

Činjenica da je kandidate izglasao samo jedan politički blok, čime je faktički onemogućeno da svi kandidati dobiju podršku 54 u prvom, ali najvjerovatnije i 49 poslanika u drugom krugu glasanja, ukazuje na strategiju prebacivanja loptice na teren opozicije, koja će biti izložena pritiscima kroz optužbe da ako ne glasa za predložene kandidate, zapravo, ona opstruira deblokadu Ustavnog suda i evropske integracije.

To je bilo vidljivo već na jučerašnjoj sjednici Odbora kroz riječi poslanika Demokrata Vladimira Martinovića.

– Ako imamo neke kandidate na plenumu, onda će svi glasnogovornici koji su za evropski put pokazati svoje pravo lice – kazao je Martinović.

Poslanik DPS-a Danijel Živković kazao je da su međunarodni partneri odnos prema ovom pitanju iskazali još u julu.

– Mi smo u julu propustili šansu kada smo imali priliku da ne dovedemo Ustavni sud u ovu poziciju. Čisto da ne igramo političke igre kako će neko biti manje ili više odgovoran za nebiranje sudija. Vrlo dobro znamo kako se ko ponašao u julu. Kako će se odnositi međunarodni partneri ili kako će oni ili domaća javnost biti zadovoljni, pitanje je za one koji nijesu bili spremni da u julu izaberu sudije – poručio je Živković.

Poslanica Ure Suada Zoronjić je poručila da je definitivno došao trenutak da se odblokira Ustavni sud.

– Nadam se da ćemo dobiti epilog 21. oktobra na sjednici plenuma i da ćemo svi zajedno omogućiti građanima da imamo onaj magični broj od 54. Znaće se tada ko blokira Ustavni sud, a ko je za rješavanje ovog problema – kazala je ona.

Živković je poručio da se nikada ne može prenebregnuti dio odgovornosti koji postoji na onim političkim subjektima koji su doveli Ustavni sud u disfunkcionalnost.

– Valjda svi znamo, i bili smo svjesni činjenice, da će Ustavni sud ući u zonu disfunkcionalnosti 13. septembra kada je Miodrag Iličković ispunjavao uslove za penziju. Oni koji u julu nijesu glasali, demistifikovali su sebe pred očima javnosti koliko su konstruktivan partner na putu ka Evropskoj uniji i koliko dobro misle Crnoj Gori i deblokadi institucija. Sve je ovo dio političkog manevra jedne sumanute političke situacije, gdje se neko pokušava sačuvati na nekoj poziciji vjerujući da će na taj način sebe dovesti u bolju političku situaciju. Imaćemo prilike da razgovaramo o obećanjima pojedinim kandidatima i ko je obećavao podršku u prethodnom periodu – kazao je Živković.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović ocijenio je da je predlaganje kandidata prostom većinom od sedam poslanika u Odboru i slanje tako utvrđene liste na plenum unaprijed osuđeno na propast.

– Znamo da su to vaši kandidati. Nije došlo do dijaloga, svi znamo da ti kandidati vjerovatno neće doći do 54 poslanika, dvotrećinske većine na plenumu. Još jednom smo osudili na propast javni poziv. Ali eto, možda se desi i neko čudo – rekao je Popović.

Poslanik DF-a Slaven Radunović je kazao kako četvoro predloženih nijesu ničiji kandidati već da je riječ o ljudima koji mogu da zadovolje sve zahtjeve građana i da se na intervjuima, pored nekih drugih, to pokazalo.

  • Bilo ih je i sedam, osam… Imamo četiri kandidata i priliku da popunimo Ustavni sud do kraja i ispunimo jedan od važnih zadataka kako bi se stanje u Crnoj Gori dovelo u bolji položaj – smatra Radunović.

Živković je rekao da je postignut konsenzus većine od 30. avgusta, bez mogućnosti da se i drugi politički subjekti izjasne o prijedlozima i da se pokuša postići dogovor.

– To znači da je pauza tražena da bi između predstavnika bivše parlamentarne većine došlo do dogovora oko četiri kandidata – tu je postignut konsenzus da se sa sedam glasova dođe do plenuma, bez mogućnosti razgovora sa drugim političkim subjektima o toj temi – kazao je Živković.

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić kazala je da je postojao prostor za dogovor, te da je ideja za izbor dva kandidata bila neprihvatljiva ostalima.

– Bilo bi bolje da smo već imali saglasnost koja garantuje lakši budući sud – kazala je ona.

O kandidatima bi poslanici trebalo da se izjasne na sjednici Skupštine 21. oktobra, a za četvoro sudija Ustavnog suda su se u posljednjem javnom pozivu kandidovali Snežana Armenko, Alija Beganović, Tatjana Bulatović, Ilija Vukčević, Sulejman Guči, Dragana Đuranović, Azra Jasavić, Snežana Jonica, Jovan Kojičić, Sanja Maslenjak, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Mirjana Popović, Ivan Radojičić, Branislav Radulović, Enesa Rastoder i Jelena Ružičić.

Ustavni sud, od ukupno sedam, trenutno ima samo tri člana i nema kvorum za odlučivanje. Predsjednik suda je Budimir Šćepanović, a članovi Milorad Gogić i Desanka Lopičić. Miodrag Iličković je sredinom septembra ispunio uslove za penziju. Početkom godine penzionisan je Dragoljub Drašković, a ranije Hamdija Šarkinović i Mevlida Muratović.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Ustavni odbor

Ostavite komentar

Komentari (0)