test

Demokrate za poništavanje tekovina antifašizma, DPS se ,,uzda u institucije“

Standard

29/09/2023

06:55

Demokratska partija socijalista (DPS) tražiće od Ustavnog suda da preispita odluku Skupštine opštine Pljevlja da se, umjesto 20. novembra, Dan grada obilježava 27. oktobra, na Svetu Petku. 

Šef Kluba odbornika DPS-BS Pljevlja Marko Tošić kazao je za Pobjedu da će danas uputiti otvoreno pismo Vladi Crne Gore od koje očekuju da neće dati potrebnu saglasnost za promjene Statuta Opštine uvojene juče glasovima Nove srpske demokratije i Demokratske Crne Gore.

PRELOMNI GLAS CRKVE

Tri odbornika Demokratske Crne Gore odigrali su juče ključnu ulogu u izglasavanju praznika jedne vjerske zajednice za dan svih građana Pljevalja, grada čija je najveća vrijednost multietničko, multikulturalno i multivjersko bogatstvo.

Inicijativa prvog čovjeka grada Darija Vraneša i predsjednika Opštinskog odbora NSD Milana Lekića samo je i mogla biti usvojena uz podršku Demokrata Alekse Bečića.

Protiv su bili odbornici Demokratske partije socijalista (DPS), Bošnjačke stranke i GP Ura, dok su četiri odbornika Pokreta ,,Evropa sad“, jednog od konstituenata vlasti, napustili sjednicu uoči glasanja, poručujući da su protiv načina na koji je donijeta odluka i smatrajući da građani na referendumu treba da odluče kojeg datuma žele da obilježavaju Dan grada.

Međutim, prijedlog koalicionih partnera i apel iz opozicionih klupa da se spriječi urušavanje građanskog i multinacionalnog sklada i prestane sa zatiranjem antifašizma u Pljevljima ostali su nemoćni pred glavnim adutom NSD – Srpskom pravoslavnom crkvom koja je u posljednjem, ali odlučujućem momentu, naredila da se podrži istorijski revizionizam.

Koliko je odbornicima, naročito Demokrata – koji su do samog održavanja sjednice bili neodređeni prema ovoj inicijativi – važan poziv episkopa mileševskog SPC Atanasija da podrže prijedlog za promjenu datuma Dana opštine, možda najbolje govori reakcija Božidara Jelovca iz Nove nakon završenog glasanja.

On je u ime Kluba odbornika NSD-DNP zatražio pauzu od sat i pozvao sve u skupštinskoj sali i van nje da pođu u Crkvu Svete Petke.

Nekoliko sati kasnije oglasio se i episkop Atanasije koji je pozdravio većinski stav odbornika.

“Odbornici su većinom glasova izglasali da Sveta Petka, 27. oktobar, bude Dan opštine Pljevlja. Svojim glasom oni su se danas upisali u povjesnicu srpske istorije, jer su ispravili istorijsku nepravdu koja je učinjena narodu pljevaljskog kraja”, navodi se u saopštenju episkopa Atanasija.

KRŠENJE USTAVA

Na potezu je Vlada koja treba da da saglasnost na izmjene i konačnu verziju izmjena i dopuna Statuta opštine ponovo stavi pred pljevaljske odbornike.

Tošić kaže da želi da vjeruje da će Vlada Crne Gore odgovorno pristupiti ovom pitanju i da neće dati potrebnu saglasnost.

“Građani Pljevalja i cijele Crne Gore juče su bili svjedoci istorijskog revizionizma tekovina Narodnooslobodilačkog rata i usvajanja nacrta Statuta Opštine Pljevlja kojim se mijenja praznik Pljevalja iz ideoloških razloga. Ovakav odnos odbornika koalicije ,,Za budućnost Pljevalja“ nikoga nije iznenadio, ali donekle iznenađuje odnos pojedinih partija koje, kako same tvrde, baštine građanske i antifašističke vrijednosti kakve su Demokrate i SNP, koje su dale podršku (izuzev kolege Tešovića koji je bio uzdržan) za promjenu praznika našeg grada. DPS poštuje sve praznike, ali smatramo da vjerski praznik nikako ne treba odrediti za praznik Opštine u sredini koja već vjekovima baštini međuvjerski sklad”, kazao je Tošić za Pobjedu.

Jasno, ističe on, da ovakvim djelovanjem dio vlasti u Pljevljima krši član 8 Ustava Crne Gore koji zabranjuje svaki vid diskriminacije i član 14 po kojem su država i vjerske zajednice odvojene u svom djelovanju.

“Jasno je da se ovakvim izmjenama Statuta diskriminišu nepravoslavci, ateisti i drugi”, ocijenio je Tošić.

AGRESIVNA KLERIKALIZACIJA

Isto ne misli predsjednik Opštine Pljevlja i podnosilac inicijative Dario Vraneš koji je na jučerašnjoj sjednici da je promjena Dana opštine istorijska odluka za Pljevlja, a da je 27. oktobar najslavniji dan za njene građane, bez obzira na vjersku, nacionalnu, političku ili bilo kakvu drugu pripadnost.

“Bez namjere da umanjujem značaj bilo čije žrtve ili značaj bilo kog drugog datuma, 27. oktobar je najznačajniji i najsvjetliji dan u našoj opštini, dan kada je sunce slobode obasjalo sve građane bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo kakvu drugu pripadnost. Mi smo danas pred sudom naših potomaka i predaka koji su slavno dali svoje živote da bi mi danas živjeli u slobodi. Budimo ponosni potomci svojih slavnih predaka i vrtimo dug našem gradu”, naglasio je Vraneš.

Odbornik Demokratske partije socijalista Rajko Kovačević uzalud je apelovao na Vraneša da se odupre, kako je rekao, njegovim mentorima i da prestane sa „agresivnom klerikalizacijom pljevaljske sredine“. On je istakao da se ovom odlukom ponižavaju datumi crnogorske antifašističke istorije.

“Ti vaši mentori ne žive u Pljevljima i Crnoj Gori i baš ih briga za sve negativne posljedice takvog činjenja, produbljivanje podjela i stvaranja sve veće distance među ljudima. Crna Gora je sekularna država – pokažite minimum ličnog i političkog integriteta i ne dozvolite da budete izvođač radova pogubnih agendi koje su dovodile do ratova širom bivše Jugoslavije. Ne potirite i ne negirajte antifašizam kao najveću civilizacijsku tekovinu i ne vrijeđajte naše pretke koji su svoje živote dali da bi zemlju oslobodili najvećeg zla u istoriji čovječanstva – fašizma”, poručio je Kovačević.

Prema njegim riječima, jedina istina je da Vraneš želi da spoji crkvu sa državom.

“Toliko poltronisanje i iskazivanje lojalnosti crkvi vrijeđa elementarno dostojanstvo, a mislim da sve više počinje da smeta časnim sveštenicima i monasima. Pokojni mitropolit Amfilohije Vam je to stalno i jasno stavljao do znanja”, poručio je Kovačević.

Kadribašić: Demokrate objelodanile velikosrpsku namjeru

Bivši glavni imam odbora Islamske zajednice u Pljevljima Samir Kadribašić kazao je da su odbornici Demokrata, podržavajući prijedlog da 27. oktobar bude novi Dan opštine Pljevlja, objelodanili velikosrpsku, ideološku namjeru, te da su velika politička prevara.

“Pljevlja su multietnička, multikulturalna, multinacionalna sredina. Pljevlja su simbol antifašizma. Pljevlja nijesu nikada bila, niti su, niti će ikada biti ni srpska, ni bošnjačka, ni bilo čija druga. Pljevlja su grad Pljevljaka”, naveo je Kadribašić u objavi na društvenoj mreži X.

Protestna nota predsjednici SO

Medžlis Islamske zajednice Pljevlja uputio je protestnu notu predsjednici SO Pljevlja zbog izglasavanja novog datuma za Dan opštine koji je isključivo vezan za pripadnike jedne religije, čime se, kako kažu, pripadnicima drugih religija nameće osjećaj nepripadnosti gradu.

“Posljednji tračci evropskih vrijednosti se jedan za drugim gase, pa i odricanje od datuma vezanog za antifašizam kao rođendana naših Pljevalja je pokazatelj da se uvodi neki novi sistem vrijednosti u naše živote, na koje mi, kao evropski muslimani se nikada nećemo moći navići”, navedeno je u saopštenju Medžlisa IZ.

LP: Vlada da stane na kraj divljanju lokalnih ekstremista

Odluka Skupštine opštine Pljevlja da se crkveni praznik proglasi za Dan opštine finalni je čin šovinističke farse pljevaljske vlasti koja već dugo prkosi zdravom razumu, ali i Ustavu Crne Gore, ocijenili su iz Liberalne partije (LP).

Oni su pozvali Vladu Crne Gore da se urazumi i stane na kraj ,,divljanju lokalnih ekstremista i nacionalista iz Pljevalja tako što će poništiti ove odluke i prijedlog Statuta“.

“Iako je teško mnogo očekivati od Vlade koja je dala značajan doprinos upravo ovakvoj situaciji u društvu. Predsjednik Opštine Vraneš, od ranije poznat po svom ekstremizmu, zajedno sa političkom klikom bivšeg DF-a, u svakoj normalnoj i demokratskoj evropskoj državi odavno bi bio oštro sankcionisan i udaljen sa javne funkcije. Umjesto toga, prije nekoliko dana javno su obećali svojim mentorima iz SPC da će uraditi ovo što su uradili ukidanjem antifašističkog praznika i nametanjem crkvenog, u multietničkim Pljevljima, kako bi unijeli smutnju, nered i haos u grad, ali i državu”, istakli su iz LP.

Smatraju da je sve to dio iste strašno opasne ideologije koalicije Za budućnost Crne Gore, njihovih partnera i Srpske crkve, koji Crnu Goru i sve njene različitosti vidi kao, kako su rekli u LP, krvne neprijatelje.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Izvor: Stop kadar

Ostavite komentar

Komentari (0)