test

ĐEKA ZA STANDARD: Ponuda Spajića nam je prihvatljiva, voljeli bi da i URA bude dio nove Vlade

Standard

11/10/2023

11:48

Smatramo da su predloženi uslovi korektni i da postoji prostor da se, nakon konsultacija u stranci i u našoj koaliciji, ponuda prihvati, rekao je portalu Standard predsjednik Demokratske partije Albanaca i ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka, povodom medijskih natpisa da je mandatar Milojko Spajić uputio ponudu manjinama i da će Vladu formirati sa Demokratama uz podršku koalicije ''Za budućnost Crne Gore''.

Đeka je portalu Standard saopštio je da su pregovori u toku i da idu ka finalizaciji.

“Mi smatramo da su predloženi uslovi korektni i da postoji prostor da se, nakon konsultacija u stranci i u našoj koaliciji, ponuda prihvati”, rekao je Đeka.

Na pitanje da prokomentariše da je pozvao Spajića da i GP URA bude dio nove Vlade, Đeka je odgvoorio da takva odluka nije na njima.

“To radi onaj ko sastavlja vladu, iako bi mi svakako željeli da URA bude dio nove Vlade”, saopštio je Đeka u izjavi za portal Standard.

Podsjećamo , Mandatar Milojko Spajić ponudio je sinoć Demokratskoj Crnoj Gori da uđu u Vladu, što su oni na elektronskoj sjednici Predsjedništva i prihvatili. Demokratama je tako ponuđeno Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo kulture i Ministarstvo ekologije, održivog razvoja, turizma i razvoja sjevera. Dobiće i mjesto zamjenika premijer, dok će koaliciji ”Za budućnost Crne Gore” pripasti mjesto predsjednik Parlamenta i 40 posto mjesta po dubini.

Kao što je Standard već pisao, ovakav rasplet događaja zatekao je manjine.

Izvor Standarda iz Bošnjačke stranke kaže da je sinoćni obrt za njih iznenađenje s obzirom na to da su samo dan ranije dobile ponudu od Spajića koja je, takođe, podrazumijevala Mandićevo postavljenje na čelo Skupštine CG i manjinsku podršku Vladi. Ponuda je bila na stolu nakon održanog sastanka i podrazumijevala je da manjine dobiju nekoliko dana da o njoj razmisle. Sagovornik Standarda kaže da je bilo izvjesno da se takva ponuda odbije nakon što prođe stranačke organe partija manje brojnih naroda, ali da je Spajić očigledno, prelomio i nije htio da čeka odgovor koji je bio u vazduhu.

Izvor (naslovna fotografija):

Fatmir Đeka, foto: Skupština CG

Ostavite komentar

Komentari (1)

Libero7

11 Oct. at 13:17

Ovi sto zagovaraju veliku srbiju i veliku albaniju prihvatljiva procetnicka vlada

0

12 Oct. at 03:34