test

Đeljaj: Optužbe ZBCG su neosnovane, zlonamjerne i politički motivisane, Đeljošaj nije nikada pokazao šovinizam

Standard

24/10/2024

13:21

Član predsjedništva Albanskog foruma (AF) Lindon Đeljaj reagovao je na saopštenje koalicije Za budućnost Crne Gore, navodeći da su optužbe prema Niku Đeljošaju neosnovane, zlonamjerne i politički motivisane. Đeljaj je rekao da ih smatra pokušajem da se skrene pažnja sa stvarnih izazova sa kojima se suočavamo kao društvo u Crnoj Gori.

“Prije svega, želim jasno naglasiti da gospodin Đeljošaj nije nikada pokazao niti šovinizam niti prijetnje prema bilo kojem narodu u Crnoj Gori, uključujući srpsku zajednicu. Njegov politički angažman i stavovi su uvjek bili usmjereni na zaštitu prava i ravnopravnosti albanske zajednice, kao i svih građana Crne Gore. Insinuacije koje dolaze iz ZBCG su grubi pokušaj diskreditacije jednog odgovornog političara koji zastupa interese svoje zajednice, a ne širenje bilo kakve mržnje ili netrpeljivosti”, naveo je Đeljaj.

Naglasio je da je politička pozicija Nika Đeljošaja rezultat legitimnog političkog procesa i podrške koju uživa među svojim biračima.

“Njegov doprinos kao ministra i potpredsjednika vlade nije “ničim zaslužen”, već je dio šireg političkog aranžmana kojim se obezbjeđuje zastupljenost glasača AF, što je osnovno načelo demokratske države. Napadi na njegovu funkciju zapravo su napadi na principe multietničkog društva za koje se zalažemo kao partija koja u kontinuitetu od 2006 god. Za vašu informaciju, iza ministra AF u Vladi Crne Gore stoje dva poslanika Albanskog foruma”, rekao je Đeljaj.

Kaže da ga zabrinjava retorika koja dolazi iz ZBCG.

“A koja pokušava da opravdane političke stavove albanskih predstavnika predstavi kao napade na srpski narod. Ovakav narativ samo produbljuje podjele, umjesto da doprinosi dijalogu i razumevanju. Albanci u Crnoj Gori, kao i druge zajednice, imaju pravo da budu ravnopravno zastupljeni i uvaženi u političkom životu zemlje. Pozivam Koaliciju ZBCG da se okrene evropskom putu Crne Gore , da radimo svi zajedno da Crna Gora bude što prije dio EU da bi građani Crne Gore bolje i pravednije živjeli u njoj”, kazao je Đeljaj.

Zaključuje da samo kroz međusobno poštovanje i uvažavanje možemo izgraditi stabilnu i prosperitetnu Crnu Goru za sve njene građane.

Ostavite komentar

Komentari (0)