Đukanović: Agresija Rusije na Ukrajinu iz temelja protresla evropsku bezbjednosnst

Mi u Crnoj Gori vjerujemo u evropsku budućnost, koja je za nas jedini garant održive stabilnosti i prosperiteta regiona Zapadnog Balkana, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović na svečanoj audijenciji u okviru zvanične posjete San Marinu.
Đukanović: Agresija Rusije na Ukrajinu iz temelja protresla evropsku bezbjednosnst

“Evropa danas prolazi kroz najteži i najopasniji period nakon Drugog svjetskog rata. Sve ono što smo smatrali da je ostalo daleko za nama, danas opet prijeti. Rat eskalira na tlu Evrope, izazivajući krizu čije posljedice teško da možemo predvidjeti. Vojna agresija Rusije na Ukrajinu iz temelja je protresla evropsku bezbjednosnu arhitekturu i nadvila tamne oblake nad budućnošću našeg kontinenta”, rekao je on.

Prema njegovim riječima ozbiljnost situacije dodatno pojačava odgovornost svake zemlje da bez obzira na njenu veličinu u najboljoj vjeri demonstrira evropsko jedinstvo i solidarnost.

“Na to nas obavezuje opredijeljenost obje zemlje da jačamo institucionalne odnose sa Evropskom unijom i naša nepokolebljiva posvećenost najvišim evropskim vrijednostima slobode i demokratije. Vjerujemo u hiljadugodišnju tradiciju multietničke demokratije, koju i danas odlučno branimo od brojnih pritisaka i retrogradnih ideja balkanske prošlosti. Kao multietnička, građanska i evropska Crna Gora želimo da gradimo odnose sa San Marinom, i zajedničkim primjerima mirnog suživota i tolerancije doprinosimo miru i stabilnosti jadransko-jonskog regiona i Evrope u cijelini”, rekao je on.

Zahvalio se na visokom državnom odlikovanju Vitezu velikog krsta koje mu je danas dodijeljeno.

“Kao što sam kazao, doživljavam ga i prihvatam kao znak posebne privrženost i pažnje koje San Marinu pridaje odnosima sa Crnom Gorom i iskrene želje da sa nama nastavite da gradite odnose prijateljstva i partnerstva. Želim da vas uvjerim da ćete u tome u Crnoj Gori imati pouzdanog i posvećenog prijatelja i partnera”, rekao je Đukanović između ostalog.

Govor kapetana regenata u čast predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića

Regentima je velika čast što danas u San Marinu primaju državnu posjetu predsjednika Crne Gore, Njegove Ekselencije Mila Ðukanovića, kojemu želimo uputiti izraze duboke i iskrene zahvalnosti za počast koju odaje najvišim institucijama i narodu Republike San Marino.

S istim osjećajima želimo dobrodošlicu delegaciji predsjednika, i upućujemo srdačan pozdrav Ambasadorki Crne Gore, nedavno akreditovanoj u Republici San Marino.

Ova prva državna posjeta Titanu, gospodine predsjedniče, s velikim zadovoljstvom podsjeća na prvu državnu posjetu regenata Crnoj Gori, 5. septembra 2016. godine, koja je potvrdila postojeće prijateljstvo i volju za saradnjom i postavila temelje za njihovo postepeno jačanje.

Vaše prisustvo na Titanu nas duboko raduje, zbog njegovog visokog političko-institucionalnog značaja i svijesti da Republika San Marino spada u sferu pažnje i političke agende najviših crnogorskih institucija i Vaše lično; danas još više, u delikatnoj situaciji koja je u posljednje vrijeme u vašoj zemlji obilježena tijesnom političko-institucionalnom konfrontacijom, kao rezultatom stalne dijalektike demokratskog pluralizma, ova posjeta potvrđuje put plodnih odnosa saradnje i otvara novu sezonu sinergijske bilateralne i multilateralne saradnje.

I tu potvrdu ponavljamo čak i u izrazito zabrinjavajućem kontekstu koji dominira na evropskoj i svjetskoj sceni.

Naše su države snažno potresene – a regenti prate razvoj situacije sa stalnom strepnjom – zastrašujućom vojnom eskalacijom koja uključuje jednu državu i jedan narod našeg kontinenta; nikada ne bismo pomislili da bi oružje moglo ponovno prevladati nad argumentima dijaloga i posredovanja.

U ovom razdoblju obilježenom neizvjesnošću, još uvijek prisutnom zabrinutošću zbog pandemije, posljednje buđenje sa slikama neviđenog nasilja na vratima Europe, u Ukrajini, ostavilo nas je i ostavlja začuđene. Institucije i Vlada Republike San Marino jednoglasno su osudili vojnu agresiju i pozvali na autoritativno djelovanje Evrope i međunarodne zajednice, da se sukob vrati na stolove diplomatije, a da svakako ne bude na bojnom polju.

Smatramo posebno značajnim ovaj susret na institucionalnom vrhu dviju država koje se protive nastavku vojne akcije, obnavljaju na svakom mjestu svoj srdačni apel za mir, puno poštovanje međunarodnog prava i žale zbog svakog kršenja međunarodnog priznatih ljudskih prava.

Nadamo se i da će nova sezona označiti željeno i definitivno prevladavanje vanredne pandemijske situacije, koja je tokom dvije duge godine mučila i imobilisala čitave narode i nacije na svim kontinenatima.

Uz stroga ograničenja i teške posljedice, sa zadovoljstvom konstatujemo dobru otpornost naše zemlje u dosadašnjem suočavanju s efektima pandemije; San Marino je uspio da obezbijedi dobar nivo zdravstvenih usluga, sistem bezbjednosti i civilne zaštite na visini zadatka, oslanjajući se isključivo na unutrašnje resurse i mrežu solidarnosti koja je pomagala najrizičnijim grupama sa zavidnom predanošću.

Uz želju izrečenu u uvodu, sada sa zadovoljstvom ocjenjujemo naše bliske odnose i namjeru da zajedno istražimo prilike za njihov razvoj i širenje, stvarajući uslove za plodno partnerstvo i trajno prijateljstvo.
I jedni i drugi se oslanjamo na pripadnost sve više povezanom geografskom i geopolitičkom području, čiji su korijeni u kulturnom Koinèu koji je trajao sve do novijeg vremena i koji se danas, pod okriljem Europske unije, dodatno obnavlja, u posljednje vrijeme i kroz Strategiju za Jadransko-jonsku regiju, kojoj se nedavno pridružio i San Marino.

Iskreno pozdravljamo pristupanje naše Republike EUSAIR-u, što predstavlja značajan iskorak u procesu sve veće evropske integracije, posebno na području koje uključuje teritorije različitih država, poput naših, koje dijele zajedničke izazove i karakteristike; Tu je i tekuća saradnja u makro regiji, pa su San Marino i Crna Gora sada dodatno povezani Strategijom i mogu koristiti potrebne instrumente za održivu okolinu i optimalan privredni i društveni razvoj.

Takođe smo svjesni da je danas geopolitička i ekonomska saglasnost oko zajedničkih izazova od ključnog značaja i da platforma EUSAIR nudi izvrsne mogućnosti za multisektorsko upravljanje, pod pretpostavkom da možemo zajedno bolje raditi ono što je rađeno pojedinačnim državnim inicijativama, na rješavanju zajedničkih problema uključenih teritorija; tako će se nesumnjivo postići veći nivo efikasnosti od one koji bismo imali fragmentiranim i pojedinačnim angažovanjima i resursima.

Podsjećamo da je San Marino 2019. godine, za vrijeme crnogorskog predsjedavanja, postao dio Jadransko-jonske inicijative, kojoj naša Republika pridaje poseban značaj, podsjećajući na principe regionalne i međuregionalne saradnje i smatrajući da pripadnost određenom geografskom području, zajedničkoj istoriji i kulturi, predstavlja dodatu vrijednost za utvrđivanje zajedničkih perspektiva za integraciju i uspostavljanje strateških saveza.

Potvrđujući zajedničku volju za jačanjem mreže političkih i diplomatskih odnosa, te daljim zbližavanjem kroz razne oblike saradnje i stalne konsultacije, blizu smo definisanja značajnog bilateralnog sporazuma, koji može otvoriti smislenu saradnju u strateškim područjima za razvoj odnosa.
Na tragu onoga što je već uspješno promovisano i implementirano, pronaći ćemo zajedničke interese i uspostaviti ciljane kanale saradnje, kako bismo podstakli školovanje diplomata, razvijajući sinergiju za razmjenu iskustava u domenu kulture, dobrih praksi i znanja u oblasti arhivistike i obrazovanja.

Na multilateralnom nivou, posebno na evropskom, obije zemlje su na putu sve veće integracije s Evropom; Crna Gora je započela proces pristupanja a San Marino je zajedno s Monakom i Andorom aktivno uključen u pregovore za definisanje Sporazuma o pridruživanju s Unijom, koji će voditi priznavanju statusa jednakog statusu država članica, istovremeno čuvajući osjetljive tačke ovih država sa specifičnostima i prerogativima koje treba zaštititi.

Sigurni smo, gospodine Predsjedniče, a Regenti prenose razmišljanja uključenih institucija i svojih građana – da naše zemlje znaju kako da se uzajamno podrže na ovom delikatnom putu prema širim evropskim granicama, koje su danas ključni cilj naših političkih agendi.

Pored scenarija jedinstvenog evropskog tržišta i dijaloga između država za održiv i usklađen ekonomski rast, naš je zajednički zadatak da promovišemo međureligijski i interkulturalni dijalog i podstičemo kanale komunikacije i interakcije između država.

I jedni i drugi se čvrsto držimo inicijativa, na evropskom i međunarodnom nivou, koje ponovo ističu zajedničke istorijske, kulturne i duhovne korijene naroda i država, posebno država na jadranskoj obali i predstavljamo vrli primjer u kojem je međuetnički, međureligijski i interkulturni sklad osnova državnog identiteta i naše sposobnosti da prihvatamo i prepoznajemo zajedničke univerzalne vrijednosti; iste one vrijednosti koje su bitne za razvoj društava utemeljenih na solidarnosti i poštovanju ljudskog dostojanstva.

U tom okviru Republika San Marino teži da postane stalni forum za dijalog i raspravu, kao i za sprječavanje i rješavanje sporova – i to čini bez ambicija, ali jednoglasno – zbog svoje sposobnosti da doprinese idejama, izgradnji mostova, njegovanju prijateljstava i mogućih posredovanja, uključujući i međudržavna, i to bez obzira na vrijednost i moć subjekata spora.

U tom duhu, gospodine Predsjedniče, sigurni smo da će Vaša posjeta dodatno zbližiti naše institucije i narode, da će se oni međusobno podržavati u izazovima koji nas očekuju i u promociji naše dvije veličanstvene zemlje, razdvojene Jadranom, ali obije bogate istorijskim, umjetničkim i kulturnim svjedočanstvima i ljepotama teritorija koje potvrđuje i UNESCO.

Gospodine Predsjedniče,

Vašoj državi i Vama lično iskreno želimo mir, prosperitet i blagostanje.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

Đukanović: Crna Gora stabilna zemlja sa jasnom evroatlantskom vizijom

Gledajte naprijed jer je istorija već na vaša ramena stavila dovoljno tereta

Kurti: Vučić više ne spominje podjelu već traži bosnizaciju Kosova

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Jedni na ulici, drugi u kafani: Mandić pozvao na proteste pa se sklonio, ovoga puta otišao u Buda bar

Gdje u četvrtak neće biti struje

DRAMA NA JAHTI RUSKOG MILIJARDERA! Ukrajinski mornar pokušao da potopi šefov brod

VIDEO: Denis Pupović iz Plava spasio čovjeka sa šina metroa