Đukanović: Crna Gora izvjesno pred parlamentarnim izborima, Abazović politički manipulant

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je, sudeći prema pregovorima parlamentarnih partija, država izvjesno pred skorijim parlamentarnim izborima.
Đukanović: Crna Gora izvjesno pred parlamentarnim izborima, Abazović politički manipulant

Foto: Screenshot/Euronews

“Da li će se ta većina, koja je stvorena nakon parlamentarnih izbora 2020. godine dogovoriti da formira još jednu, treću Vladu za dvije godine, ili ćemo se odmah svi dogovoriti da je to bespotrebno i da treba što prije doći do vanrednih parlamentarnih izbora u ovom trenutku ne mogu nagađati. Ali izvjesno mogu reći – čak i kad bi se formirala treća vlada, bila bi kratkog daha. To političko tle političke većine, nastale na osnovu rezultata 30. avgusta 2020. godine je veoma nestabilno i ne može da generiše stabilnu političku Vladu”, ocijenio je Đukanović u intervjuu za Euro News.

Očekuje da će, nakon izbora, Crna Gora dobiti stabilnu vladu koja će nastaviti da je vodi putem evropskog napretka.

Ove dvije godine novog političkog iskustva smatram izgubljenim. To su dvije godine u kojima su se generisali problemi u finansijskom, ekonomskom, institucionalnom, pravnom planu. Crna Gora je zastala u pregovorima sa EU i to su razlozi zbog kojih mislim da je Crnoj Gori potrebna snažna, politička, odgovorna vlada. Tu političku vladu očigledno ne možemo dobiti na temelju rezultata iz avgusta 2020. godine – smatra Đukanović.

Prema njegovim riječima, Vlada Dritana Abazovića je Crnu Goru vratila u prošlost na neodgovoran način potpisujući tzv. temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Jedno veoma teško istorijsko nasljeđe pokušala je da riješi preko noći na način koji je štetan za interese Crne Gore. Zbog toga ja ta Vlada izgubila povjerenje, ali, nažalost, Crna Gora još nije počela da koristi priliku ubrzanog pristupa Evropskoj uniji.

Smatra da je potpisivanje ugovora sa SPC bila, kako je rekao, solo akcija Abazovića.

“Definitivno za to nije imao podršku najjačih političkih partija, počev od one koja je dala podršku manjinskoj vladi. Moje uvjerenje je da ugovor koji je na snazi nije izum Abazovića, niti njegovog kabineta. Mislim da je jednostrana rješenja u tom ugovoru kreirala SPC, a Abazović je taj koji je prihvatio takav aranžman i nametnuo Crnoj Gori obaveze koje bi mogle imati dugoročnu štetu po njene nacionalne interese”, naglasio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Abazović je na tom, kao i po mnogim drugim pitanjima, neuspješni politički manipulant.

“Nema sumnje da je Crnoj Gori potreban taj ugovor, ali to ne znači da ideju treba realizovati na način na koji je to uradio Abazović – zakulisno, mimo demokratske procedure, bez konsultacija stručne, naučne i politički relevantne javnosti”, ocijenio je Đukanović.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Đukanović: Država je uvijek jača od bilo kog kriminala

Pala Vlada Dritana Abazovića

Đukanović: Manjinska vlada nije najbolje rješenje, ali ćemo je podržati

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

NEMOĆ DRŽAVE PRED RUSKIM UTICAJEM: Mandić, Knežević, Bulajić, Carević u službi Moskve

Medojević: Tražio sam samo sektor bezbjednosti, a URA 12 resora

Vuković: U želji da zaštitim Mariju Vuković, predložio sam joj da pruži podršku u drugačijoj formi

Počeo sa radom Call centar Pokreta „Svi za naš GRAD“ – dr Ivan Vuković: Obavljeno preko 5.000 poziva