Đukanović: Ideja velikosrpskog nacionalizma nije sahranjena, realno je očekivati promjenu Vlade (VIDEO)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da danas u Crnoj Gori svjedočimo većem intezitetu pritiska, odnosno velikosprske ofanzive.
Đukanović: Ideja velikosrpskog nacionalizma nije sahranjena, realno je očekivati promjenu Vlade (VIDEO)

On je, u emisiji “Argumenti” na TVCG, kazao da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) pristala na ulogu u ime velikosprskog nacionalizma, i da je to definicija problema u Crnoj Gori.

Čini mi se da smo na pogrešnom kolosjeku kad problem definišemo kao crkveni, ovo je državno-politički problem, i obnova ofanzive veliko srpskog nacionalizma. Zahvaljujući velikim geopolitičkim promjenama, neko u velikosrpskom nacionalizmu pomislio da je ovo dobra prilika – rekao je Đukanović, gostujući na TVCG-u.

On je istakao da je SPC sada jedini prekogranički instrument velikosrpskog nacionalizma.

Ona je pristala na tu ulogu zloupotrijebljenog insturmenta u ime velikosrpskog nacionalizma. Nije se posebno taj problem ispoljio na Cetinju, on je istorijski ukorijenjen – istakao je Đukanović.

Velikosrpski nacionalizam je, dodaje on, pokušao da prođe sa repertoarom pritisaka i nasilja na Crnu Goru.

“Ovo vidim kao državno-politički problem, kao jednu u seriju epizoda obnovljene ofanzive velikosrpskog nacionalizma na Crnu Goru. To je projekat koji datira iz polovine 18. vijeka i imao je razne faze u tom periodu, a posljednjih par godina prisustvujemo obnovi ofanzive. Pretpostavljam da je neko u štabu velikosrpskog nacionalizma procijenio da je sada dobro vrijeme za novi pokušaj”, rekao je Đukanović.

Ideja velikosrpskog nacionalizma, ocjenjuje predsjednik Crne Gore, nije sahranjena i danas se, kako ističe, nasrće na Crnu Goru sa istom strašću.

Ne bi prošao da je bio samo pritisak Srbije i SPC. Naš problem je što su se poslužili Vladom Crne Gore. Oni su postavili kompletan repertoar protiv građana Crne Gore i Cetinjana u interesu SPC – naglasio je on.

Na pitanje o saradnji sa Slobodanom Miloševićem, Đukanović kaže da je to manipulacija onih koji pokušavaju da, kako navodi, ospore nešto što je djelo političke strukture koju sam personifikovao.

Kada je moja saradnja sa Slobodanom Miloševićem u pitanju – to nije bila nikakva posebna blizina. Mi smo bili savremenici, naša bliskost je tu tome što je on bio predsjednik Srbije, pa Jugoslavije, ja predsjednik Vlade Crne Gore”, kazao je Đukanović i dodao: “Nema političke ljubavi, svako radi svoj posao – naglasio je on.

On smatra da se referendum 90-ih godina nije mogao desiti bez prolivanja krvi.

Naše uvjerenje je bilo da se i sa pitanjem crkve mora pažljivo državno-politički menadžirati – istakao je on.

Đukanović je naveo da je Crnogorska crkva izgubila legitimitet pod vrlo specifičnim okolnostima.

Postavlja se pitanje šta su razlozi da u nezavisnoj državi obnovimo autokefalnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Tim pitanjem moramo pametno upravljati, kao i pitanjem države. Ništa nam ne znači ako mi proglasimo crkvu autokefalnom, ako ne izgradimo dobre odnose sa pravoslavnim autoritetima u svijetu, koji će nam pomoći da dobijemo kanonosnko priznanje – naveo je Đukanović.

On je kazao i da je godinama razgovara sa preminulim mitropolitom MCP Amfilohijem na temu obnove Crnogorske crkve, te da nijesu došli do rješenja.

Postojali su nepremostivi problemi na drugoj strani. Danas očigledno moramo nastaviti da se bavimo tim pitanjem, a ovaj predlog koji je najracionalniji nje bio prihvaćen – rekao je Đukanović.

“Apsolutno poštovanje za Srbe”

Na pitanje da li osjeća dio odgovornosti za tenzije i podjele u crnogorskom društvu, Đukanović je odgovorio da je “sva odgovornost na drugoj strani”.

On je poručio da je apsolutno predsjednik svih građana i da se prema Srbima odnosi sa apsolutnim poštovanjem.

“Svakog Srbina gledam kao na najboljeg Crnogorca, Bošnjaka, Muslimana, Hrvata ili Albanca. Manipulisanje je lidera srpskih nacionalnih partija, koji pokušavaju sebi naći posao time što brane ono što nije ugroženo i to naplaćuju Beogradu. Niti ja, niti bilo ko, nemamo negativnu predsrasudu prema Srbima, Srbe doživljavam kao građane Crne Gore i prema njima se odnosim sa punim poštovanjem. Ono na šta ne gledam s poštovanjem je kada neko nasrće na državu”, dodaje predsjednik.

Međutim, poručuje da se ne osjeća jednako predsjednikom onih građana koji ruše državu.

Prema njegovim riječima, bilo bi smiješno da se traži od Srbije da govore drugim jezikom koji nije srpski.

“Nakon nestanka Jugoslavije, nestao je i srpsko-hrvatski jezik. Srbija je svoj jezik proglasila srpskim, Hrvatska hrvatskim, Bosna bosanskim… Kada je Crna Gora htjela jezik da proglasi crnogorskim, to je bilo ugrožavanje prava Srba. Zašto bi se dogovarali sa Srbijom o tome kako će se zvati naš jezik”, dodaje on.

Jednako mi je smiješno kada pokušavaju da nas ubijede da pričamo drugim jezikom, kada svaka država u regionu ima svoj jezik, naglasio je Đukanović. 

Osvrćući se na izjavu od 4. septembra da neće biti ustoličenja Joanikija u Cetinjskom manastru, Đukanović je kazao da nije imao informaciju da će ustoličenje biti odloženo, već se pozvao na logiku da nacionalno odgovorna Vlada ne može zloupotrijebiti resurse protiv Prijestonice i njenih građana.

Ovo nije nacionalno odgovorna Vlada, ovo je stručna služba SPC – naglasio je on.

Na pitanje da li je i on asistirao i angažovao helikopter kada je postavljena crkva na Rumiji, Đukanović je kazao da je to bio “desant vojnog helikoptera” i da je tada postojala Savezna Republika Jugoslavija.

On smatra da njegovom savjetniku Veselinu Veljoviću nije bilo mjesto ispred kordona policije na Dvorskom trgu, ali ističe da je ozbiljna razlika između ove slike i one koje smo imali ispred parlamenta kada je protestovao Demokratski front.

Kod Veljovića se moglo kazati da je svojom pričom pokušao da utiče na policiju, kod Milana Kneževića smo vidjeli napad na službeno lice – rekao je Đukanović.

On ističe da se Cetinjski manastir pokušava oduzeti od onoga kome on neupitno pripada.

Dakle, neupitno pripada crnogorskoj Prijestonici, Cetinju, i to je nešto što Vlada golim političkim nasiljem sada pokušava da ospori u strahu da će Skupština Prijestonice donijeti odluku da se Cetinjski manastir stavi na upotrebu svim pravoslavim vjernicima. Dakle, tu opet dolazimo do one priče o jeziku, ako nijesmo monopolisti, ugroženi smo. Ako vam ne nametnemo srpski jezik, ugroženi smo, ako nemamo ekskluzivno pravo da samo mi koristimo Cetinjski manastir, ugroženi smo, neće moći dalje. Moraju se naučiti da to tako dalje ne ide – naglasio je on.

Komentarišući komentare izvjestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Tonina Picule da su događaji na Cetinju vratili Crnu Goru korak unazad i Angele Merkel koja je juče kazala da je Crna Gora najnaprednija država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, Đukanović je rekao da su tačne obje konstatacije koje izgledaju konfrontirano.

Crna Gora je neupitno najnaprednija zemlja na putu pristupanja Evropi i to govori činjenica da su otvorena sva pregovaračka poglavlja, a da nijedna druga država iz regiona nije na polovini tog procesa. Nema nikakve sumnje da kada bi se sada nastavio nesmetanim tempom proces pridruživanja da bi Crna Gora bila prva sljedeća članica EU. To je rezultat predanog reformoskog rada svih prethodnih godina. Kao što znate, tokom ove godine nije bilo nikakvog pomaka u procesu pregovaranja Crne Gore sa EU.

Da li nam je ovo negdje naštetilo, pa naravno da jeste. Ako se Crna Gora do prije godinu dana u očima međunarodne javnosti kvalifikovala kao sidro stabilnosti, ako se kvalifikovala kao oaza multietničke demokratije, citiram vam državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a ako se danas tretira kao zemlja koja je pod posebnom pažnjom zbog moguće destabilizacije onda je jasno da smo tokom ove posljednje godine, a posebno ovim posljednjim događajima, ugrozili taj napredni imidž koji je Crna GOra imala u međunarodnoj zajendici. Da li to mora da fatalno opredijeli zaustavljanje Crne Gore na evropskom putu, siguran sam da ne, i sa pametnim potezima koje treba povlačiti u narednom periodu siguran sam da možemo sačuvati i uvećati našu prednost u odnosu na ostale zemlje kandidate i u dogledno vrijeme obezbijediti članstvo – naglasio je Đukanović.

Đukanović je kazao i da je odnos sa preminulim mitropolitom Amfilohijem bio odnos dva čovjeka koja su se razlikovala oko ključnih pitanja, i oko statusa države, i oko strateškog pravca razvoja države, i oko crnogorskog identiteta, položaja Pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Ističe da sa novim mitroplitom Joanikijem nema komunikaciju, te da nije pokazivao inicijativu da je uspostavi.

Ako je bude sa njegove strane, odgovoriću. Zašto je ne bih prihvatio, ali moramo se svi potruditi da iskorigujemo svoj odnos prema nekim vrijednostima, koje bi nam morale biti zajedničke. Dakle, ako mitropolit koji pretenduje i sam kaže da bude na tronu Svetog Petra Cetinjskog, govori da Crnogorci nijesu nacija, ako govori da će Crnogorci biti kratka vijeka, kao pečurke poslije kiše, i ako govori da je otprilike kao uzornu literaturu čitao literaturu jedne istoriografske karikature na eksjugoslovenskom prostoru, koji priziva genocid nad Crnogorcima, morate zaista razumijeti – kazao je Đukanović.

“Realno očekivati promjenu Vlade”

Đukanović smatra i da je realno očekivati promjenu Vlade.

Zašto? Zato što ovo nije Vlada, kao što sam rekao. Ovo nije Vlada koja služi nacionalnim interesima Crne Gore, ovo je savez tri koalicije koje je udružila mržnja prema prethodnoj vlasti i prema mojoj malenkosti. Mi smo imali jednu vladu koja je bila kuriozitet na svjetskoj političkoj sceni, koju gotovo niko nije podržavao u parlamentu. Dakle, sada ih je udružila mogućnost na Cetinju da se osvete Crnoj Gori, da se osvete Prijestonice, da se osvete Crnogorcima, znate koliko će ih držati to savezništvo? Koliko ih je držalo i ono savezništvo poslije 30. avgusta 2020. godine. Dakle, dozvolimo malo da vrijeme neke stvari postavi na svoje mjesto, mislim da ih je već suštinski postavilo. Mislim da kada se razišao onaj dim od suzavaca na Cetinju mnogim ljudima u Crnoj Gori je postalo jasno ko je alternativa, ko je nova vlast koja im se pokušala izdati za vlast koja će odgovornije od prethodne štititi interese građana Crne Gore, suzbijajući kriminal i korupciju – naglasio je Đukanović.

Umjesto toga, kako navodi, dobili smo tzv. Vladu koja služi interesima velikosrpskog nacionalizma i Srpske pravoslavne crkve.

Ja mislim da će danas ljudi mnogo trezvenije misliti o tome ko će biti njihov budući politilčki izbor. Dakle, ne vjerujem, da vam zaokružim, ne vjerujem u iole dugoročnost daljeg funkcionisanja ovog političkog saveza. Mislim da bi najpravedniji put bio organizacija vanrednih parlamentarnih izbora. Mislim da će se paralelno sa tim pojaviti razne ideje oko rearanžiranja vlasti bez izbora – ocijenio je predsjednik države.

Ističe i da će doći dan kada će Crna Gora poći na vanredne parlamentarne izbore.

Na mržnji ne da nije moguće ništa dobro napraviti, nego na mržnji nije moguće iole ozbiljno trajati. Mene čudi da je to i do sad trajalo. Ja vam kažem da Crna Gora ne može biti jedina zemlja na planeti bez vlade. Crna Gora već godinu dana živi bez vlade jer ne postoji takav organ koji vodi računa o interesima Crne Gore – poručio je Đukanović.

Komentarišući predsrtojeće lokalne izbore na Cetinju, u Petnjici i Mojkovcu i one koji će se vjerovatno desiti u prvoj polovini naredne godine godine još u 12 opština, Đukanović je kazao da nema strah od izbornih procesa.

Tu su se malo podignu strasti u kampanji, čuje se i što je istina i što nije istina. Ljudi su u prilici da slobodno sude kome će dati povjerenje. Sa novom vlašću su ljudi u Crnoj Gori shvatili da svako novo ne znači i dobro. Ne znači da je bolje. Tako da ja takođe potpuno mirno čekam izbore koji če biti na jesen, pa nakon toga na proljeće. Vjerujem da ćemo imati još vanrednih izbornih iskušenja i vjerujem da će Crna Gora pokazati svoju demokratsku zrelost i nacionalnu odgovornost, da će sačuvati mir i stabilnost, da će se vratiti na put EU integracije i da će imati vlast koja će biti u stanju da dalje odgovorno realizuje viziju – smatra Đukanović.

“Bilo je grešaka i nesnalaženja”

Đukanović je kazao da se ne može biti na odgovornoj državnoj funkciji, a da pri tome ne osjećate objektivnu ili objektivnu i subjektivnu odgovornost za ono što se događalo.

Daleko sam od pomisli da su svi potezi koje sam napravio ili ljudi sa kojima sam sarađivao bili optimalni potezi, jer u tom slučaju bih vjerovatno bio samo jedan od mnogih koji sebe zamišljaju mnogo vrednijim i idealnim. Niti sam vredniji nego što sam. Niti sam idealan, i prestao sam odavno da tražim idealne, bilo je puno grešaka u obavljanju vlasti. Vi ste neke od njih pomenuli. Neke ne bih nikad svrstao u taj kontekst – naveo je Đukanović.

Bilo je, ističe, grešaka i nesnalaženja, “to je bilo vrijeme jednog svekolikog društvenog vrtloga 90-ih godina kada se raspada zemlja, kada počinju ratovi”.

E ako me pitate da li osjećam odgovornost za to, da. Ali zanimljivo je, svi koji potenciraju to sve za što sam ja i prethodna vlast odgovoran, zaboravljaju da nas pitaju jesmo li odgovorni što u Crnoj Gori nije bilo rata 90-ih? Jesmo. Jesmo li odgovorni što u Crnoj Gori nije bilo nacionalnih i vjerskih sukoba? Jesmo. Da mi smo to. Jesmo li odgovorni što je Crna Gora preživjela u doba sankcija? Jesmo. Jesmo li odgovorni zbog toga što je Crna Gora uspostavila ekonomsku održivost? Jesmo.jesmo li odgovorni što se Crna Gora sačuvala tokom NATO sukoba? Jesmo. Jesmo li odgovorni što je Crna Gora postala nezavisna? Jesmo. Jesmo li odgovorni što se Crna Gora vratila u NATO? Jesmo. Jesmo li odgovorni za nekoliko milijardi investicija, od podmorskog kabla, do autoputa, do Porto Montenegra, Portonovoga u malenoj Crnoj Gori? Jesmo – poručio je Đukanović.

“Auto-put skup zbog konfiguracije i premošćavanja klanaca”
Komentarišući izgradnju auto-puta, Đukanović je rekao da on nije nasjkuplji, već jedan od najskupljih.

Znate kakva je konfiguracija i kakve je sve klance trebalo premostiti, i zbog toga je skupa. Dakle, uz to je sve bilo praćeno pričom kako ne postoji mogućnost da nova vlast uđe u dokumentaciju, dokumentaciju koju kao televizijski čovjek znate da raspravljana pred parlamentom uz prisustvu kameru i da je objavljena u Službenom listu, što znači da na klik na računaru možete da je otvorite kad god hoćete. Kad su je otvorili, i sagledali, čuli ste izvještaj. Nema više priče ni o korupciji, ni o novcu, ni o skupim kilometrima, nego sumnjaju da je ugrožen ekosistem Tare. Dakle, na to se otprilike svode sve njihove velike najave. Ja ne kažem da je ekosistem Tare, kada je bio ugrožen, mali problem, ali kao što znate, ako želite danas da napravite zgradu morate imati ekološki elaborat, a kamo li da pravite autoput. Prema tome iza ekološkog elaborata o auto-putu stoje renomirane stručne firme koje su dale zeleno svjetlo da se taj projekat može realizovati, a da ne ugrozi ekosistem – objasnio je Đukanović.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

DR SANJA LEKIĆ ZA STANDARD: U CG najčešći karcinomi pluća i dojke, revolucija u ...

Čelanović: Trajektu “30. avgust” nema popravke, ali se stanje u državi može popr...

Asanović poručio Injac: Pet mjeseci smo čekali da dođete na vlast, onda nam zaka...

Kalezić: Američka politika na Zapadnom Balkanu doživjela fijasko