Izvor: Kosovo online

Đukanović: Nećemo hrliti u Otvoreni Balkan, insistiraćemo na Berlinskom procesu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je danas u Prištini da je svjestan značaja regionalne saradnje, ali i da neće hrliti u inicijatvu ''Otvoreni Balkan''.
Đukanović: Nećemo hrliti u Otvoreni Balkan, insistiraćemo na Berlinskom procesu

Milo Đukanović

Na pitanje novinara zašto Crna Gora nije dio inicijative “Otvoreni Balkan” Đukanović je kazao da ne držimo povez preko očiju i da neke patricipiramo na pravi način.

” Vrlo smo svjesni značaja regionalne saradnje, prije svega regionalne ekonomske saradnje, mislimo da tu leži potencijal koji će omogućiti da sve zemlje regiona postanu pogodnije za strane investicije. Ipak, to načelne opredjeljenje ne znači da držimo povez preko očiju, i da neke stvari ne umijemo da pročitamo i da percipiramo na pravi način. Mislim da na ovu temu imamo jaku dobru inicijativu Berlinskog procesa i neke druge, i kao što znate veliki broj zemalja regiona participiraju u toj inicijativi i mislimo da je ta inicijativa potpuno komplementarna sa našim putem ka članstvu u EU”, istakao je Đukanović.

On je dodao da je inicijativa “Otvoreni Balkan” nastala u trenutku izvjesne depresije u određenim zemljama regiona kada je izgledalo da je evropska integracija zemalja regiona nemoguća i da je nedavnim odlaskom kancelarke Njemačke, Berlinski proces na izdisaju.

” Ni jedna ni druga pretpostavka nijesu tačne, mi mislimo da je ovaj geopolitički zaplet koji sada imamo otvorio novu šansu za dobru dinamiku evropskih integracija zemalja regiona. Crna Gore ostaje opredijeljena da ide ka EU”,  dodao je Đukanović.

On je poručio da, umesto što se stalno kreiraju nove inicijative, pokušamo da iskoristimo realan potencijalaktuelnih inicijativa.

” A ovdje nije riječ o bilo kojoj inicijativi, već o incijativi koja je lansirana iz Berlina, koju je prihvatila EU kao svoju, smatra da bi trebalo raditi na korišćenju njenih kapaciteta. Zato smo se u Crnoj Goril opredijelili da ne hrlimo u inicijativu Otvoreni Balkan, nego da insistiramo na nastavku saradnje u okviru Berlinskog procesa”, poručio je Đukanović.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Prozapadne stranke protiv ulaska Crne Gore u Otvoreni Balkan, proruske za

Ruska invazija iskušava Otvoreni Balkan

Kentera: Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji nema alternativu, inicijativa Otvoreni Balkan otvorila dosta dilema

Ne idu „srpski svet“ i „Otvoreni Balkan“ zajedno

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

STAV: Druga stvarnost oca Perovića

SDT podiglo optužnicu protiv osam osumnjičenih za dvostruko ubistvo na Veruši

PARKINS ILI NERVOZA: Širi se video Putina koji ukazuje da se stvarno čudno ponaša (VIDEO)

Zapljena cigareta nije garancija da će šverc biti zaustavljen