test

Đukanović: Neophodno iznaći rješenje za povratak političke stabilnosti i kompetentne izvršne vlasti

Standard

04/11/2022

19:24

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imao je danas sastanak sa delegacijom trgovinske misije SAD koju predvodi zamjenik pomoćnika sekretara za Evropu i Evroaziju Ministarstva trgovine SAD Dejvid De Falco.

Kako je saopšteno iz Kabineta Đukanovića, na početku susreta ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke izrazila je zahvalnost predsjedniku za kontinuiranu podršku jačanju prijateljskih odnosa Crne Gore i SAD.

Istakla je da Crna Gora i SAD dijele iste vrijednosti na čijim temeljima možemo graditi uzajamni prosperitet i dalje veze između dvije države i podsjetila je da je riječ o prvoj velikoj trgovinskoj misiji SAD u Crnoj Gori.

Zamjenik pomoćnika sekretara za Evropu i Evroaziju Ministarstva trgovine De Falco iskazao je zadovoljstvo boravkom u Crnoj Gori i prilikom za izgradnju mnogo jačeg partnerstva jer, kako je kazao, mnogo možemo da učimo i naučimo jedni od drugih.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poželio je dobrodošlicu delegaciji SAD uz zahvalnost zvaničniku Ministarstva trgovine i ambasadorki Rajnke na obogaćivanju kvalitetnog partnerstva ovom posjetom.

“Podsjetio je na stabilan i dinamičan put Crne Gore od obnove nezavisnosti, na evropske i euroatlanske ciljeve kojima je Crna Gora nepokolebljivo posvećena i period obilježen intenzivnim reformama.

Upoznao je sagovornike i sa aktuelnim prilikama u Crnoj Gori i neophodnošću iznalaženja rješenja za povratak političke stabilnosti i kompetentne izvršne vlasti.

Naglasivši da je Crna Gora u jednom periodu imala izuzetno velik priliv stranih direktnih investicija koji je dostizao i 20% BDP-a, predstavio je i razvojne prioritete prije svega u oblasti infrastrukture, energetike, turizma, proizvodnje hrane i IT sektora. Predsjednik je poručio da pored partnerstva i povjerenja koje je građeno između Crne Gore i SAD-a u veoma teškom istorijskom ambijentu raspada Jugoslavije, želimo da razvijamo još snažnije i ekonomsko partnerstvo sa SAD.

On je podsjetio i na rad Američke privredne komore u Crnoj Gori, što je dobar osnov za buduću tješnju saradnju sa kredibilnim partnerima koji našoj zemlji ne donose samo investicije već i znanje i standarde”, navode iz Kabineta.

Predstavnici 23 američke kompanije čije su oblasti interesovanja dominantno informativno-komunikacione tehnologije i obnovljivi izvori energije uz zahvalnost predsjedniku za otvorenost i spremnost na saradnju iskazali su visoke ocjene za prijateljstvo dvije države ali i izbore koje je Crna Gora napravila u vanjskoj politici i liderstvo.

Oni su se interesovali za mogućnosti pokretanja biznisa u IT sektoru, razvoj preduzetništva, kao i u oblasti obnovljivih izvora energije.

Izvor (naslovna fotografija):

Kabinet predsjednika

Ostavite komentar

Komentari (0)