test

Đukanović prije pet godina podnio zahtjev za legalizaciju objekata u Kočanima

Standard

06/04/2023

07:09

Rješenje Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kojim se nalaže predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da poruši dva objekta u nikšićkom naselju Kočani, predstavlja eklatantan primjer pravnog nasilja, te se temelji na netačnim, kontradiktornim i nepotpunim navodima, saopštila je Đukanovićeva advokatica Neda Ivović i naglasila da za oba objekta postoji zahtjev za legalizaciju.

Zbog toga će, kako je kazala Pobjedi, Đukanović iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva i inicirati krivične i parnične postupke kako bi zaštitio svoja prava.

Inspektor

Inspektor Aleksandar Todorović je 4. aprila ove godine donio rješenje kojim naređuje da se poruše dvije kuće izgrađene bez dozvole na imanju u Kočanima, koje je Đukanović naslijedio i da za to ima rok od 20 dana.

Zanimljivo je da je to rješenje na društvenim mrežama prva objavila Demohrišćanska partija, koju je osnovao bivši premijer Zdravko Krivokapić, koji takođe ima, doduše poklonjenu, bespravno izgrađenu kuću u Bijeloj.

– Kako je za konkretne objekte dostavljen zahtjev za legalizaciju, nesporno je da nijesu ispunjeni uslovi za rušenje, odnosno njihovo uklanjanje. Ova norma je svima jasna i za istu, kako cijenimo, tumač nije potreban. Imajući u vidu da je sporni upravni postupak sproveden za gotovo sedam dana, bez urednog obavještavanja i učešća vlasnika objekta, čija je adresa prebivališta dobro poznata, kao i adresa radnog mjesta, evidentno je da odluka Ministarstva kojom se nalaže rušenje objekata – predstavlja očigledno pravno nasilje, te bezobzirno ignorisanje relevantnih propisa, kao i egzaktnih i lako provjerljivih činjenica. Bez upuštanja u dalju javnu polemiku i diskusiju, a imajući u vidu očiglednu lošu namjeru postupajućeg javnopravnog organa, Milo Đukanović će iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva u upravnom postupku i upravnom sporu, a iniciraće i krivične i parnične postupke, kako bi zaštitio svoja prava – poručila je Ivović.

Slični primjeri

Kako se ispostavilo da se u rješenju inspekcije iz resora ministarke Ane Novaković-Đurović ne navodi podatak o podnesenom zahtjevu za legalizaciju, taj bi resor trebao odgovoriti na više pitanja. Prvo je da li je inspekcija u ovom predmetu postupala po redu dospjeća.

MANS je 21. marta 2019. godine tražio, o čemu su provladine Vijesti detaljno izvještavale, da se Agencija za sprečavanje korupcije pozabavi činjenicom da Milo Đukanović ovu imovinu nije naveo u svom imovinskom kartonu. Tada, dakle, nije postavljano pitanje legalnosti objekata u tom nikšićkom selu. Par mjeseci kasnije, početkom 2020. godine MANS je na sva zvona, takođe uz podršku Vijesti, pokrenuo pitanje nelegalne izgradnje farme budvanskog gradonačelnika Marka Bata Carevića na državnom zemljištu u Krimovici, apelujući na vladu Zdravka Krivokapića i ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića da mu ne odobre produženje koncesije na kamenolom, jer tu koncesiju koristi za uzurpaciju državnog zemljišta i bespravnu gradnju. Tada je bilo najavljeno da će se tim poslovnim poduhvatom pozabaviti Specijalno državno tužilaštvo. Iste te godine u proljeće je pokrenuto pitanje bespravne gradnje tadašnjeg ministra ekonomije, urbanizma i planiranja Ratka Mitrovića na brdu iznad Budve.

Mitrovićeva kuća u Budvi

Ispostavilo se da prethodnik ministarke Novaković-Đurović ima bespravnu vikendicu na brdu sa kojeg puca pogled na pučinu. I malo je to bilo, već je krenula njena bespravna nadogradnja. Ministar je tada objasnio da to ne radi on i njegovo domaćinstvo, već njegov sin. Kasnije je najavio da će podnijeti zahtjev za legalizaciju i cijela je priča zataškana, a Mitrovići nastavili da grade iako su imali rješenje inspekcije da sruše objekat.

Carevićevi objekti u Krimovici

Opunomoćena zastupnica predsjednika Đukanovića je kazala da su u utorak, na osnovu medijskih i objava na društvenim mrežama, prvi put upoznati sa rješenjem Ministarstva kojim se nalaže rušenje objekata koji se nalaze na zemljištu koje predstavlja porodično nasljeđe – đedovinu u svojini porodice Đukanović.

Dana 4. aprila smo, na osnovu medijskih, te objava na društvenim mrežama prvi put upoznati sa tim da je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, 4. aprila donijelo rješenje, broj: UPI 12119-042/23-363/1 kojim se vlasniku Milu Đukanoviću nalaže rušenje objekata koji se nalaze na zemljištu koje predstavlja porodično nasljeđe – đedovinu, đedovu kuću i objekte uz kuću, koja je inicijalno izgrađena prije više od jednog vijeka. U materijalno-pravnom smislu, rješenje se temelji na netačnim, kontradiktornim i nepotpunim navodima, dok je u procesnopravnom smislu – konkretna odluka donijeta uz grubo kršenje osnovnih načela upravnog postupka. Stoga, rješenje predstavlja eklatantan primjer pravnog nasilja, te je, očito, posljedica samovoljnog i arbitrarnog postupanja, koje je motivisano isključivo namjerom da se direktno nanese šteta Milu Đukanoviću i porodici Đukanović – ističe se u odgovoru Ivović.

Đedovina

Ona je istakla da objekti na imanju – đedovini porodice Đukanović datiraju sa početka 20. vijeka, te da su još 2018. godine Opštini Nikšić uredno dostavljeni zahtjevi za legalizaciju. – Nekadašnje porodične objekte renovirao je Aco Đukanović, kao raniji vlasnik. U skladu sa članom 156 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, 13. juna 2018. godine, nadležnom organu Opštine Nikšić – Sekretarijatu za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, uredno su dostavljeni zahtjevi za legalizaciju objekata na porodičnom imanju. O podnijetim zahtjevima za legalizaciju Opština Nikšić – služba Glavnog gradskog arhitekte izdala je potvrdu, poslovne oznake: UP/Io broj 20-350- 467, od 7. avgusta 2020. godine. Objekti se nalaze na orto – foto snimku resornog ministarstva, a što se potvrđuje javnim informacijama iz odgovora Ministarstva održivog razvoja i turizma, u kojem je istaknuto ,,nakon izvršenog uvida u službenu evidenciju, vertikalni i kosi orto-foto snimak, dostupan na sajtu Ministarstva održivog razvoja i turizma (www.mrt.gov.me), utvrđeno je da se predmetni objekat nalazi na istom“ – dodaje Ivović.

Opštinski sekretarijat

Dodaje da je Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Nikšić 22. juna 2018. godine donio rješenja o prekidu iniciranih postupaka legalizacije do donošenja plana generalne regulacije Crne Gore. – Shodno članu 157 stav 3 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, obaveza Opštine Nikšić, konkretno – Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine kao nadležnog organa lokalne uprave, je da u roku od 30 dana od dana prijema zahtjeva i dokumentacije za legalizaciju, donese rješenje o prekidu postupka i da o donijetom rješenju obavijesti nadležni inspekcijski organ radi prekida postupka za uklanjanje objekta. Članom 170 stav 1 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata propisano je ,,bespravni objekat koji ne bude legalizovan u skladu sa ovim zakonom ukloniće se u skladu sa zakonom“ – pojašnjava Ivović.

Pitanja bez odgovora

Očit je odgovor i na pitanje da li je u sličnim slučajevima koje smo pomenuli postupano isto kao u slučaju Đukanovića. Ministarka Novaković-Đurović je dužna da javnosti odgovori zašto nije.

Treće bi pitanje bilo da li je moguće da se sporni objekat uklopi u važeći, ako postoji, ili budući prostorni plan, jer se na taj način legalizuju i objekti na uzurpiranom, a kamoli u ličnom vlasništvu. I otkud je inspektor Aleksandar Teodorović postao Milan Tarot pa zna da će u budućem prostornom planu Nikšića, koji nije ni u nacrtu, imovina Đukanovića na selu biti zeleni pojas.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je na pitanje novinara da li će na isti način inspekcija postupiti i sa Carevićevim nelegalnim objektom, kazao da se zakon odnosi jednako na sve.

– Što se tiče gospodina Carevića, imena i prezimena nijesu bitna, zakon se odnosi na sve. Sve radimo po zakonu, što je inspekcija čekala do sada nije pitanje za mene. Pitanje je za gospodina Đukanovića zašto je gradio na divlje. Ima 20 dana da ukloni svoje objekte i poštedi građevinsku inspekciju – rekao je Abazović.

A Abazović, takođe, ima nelegalni objekat – ribarsku kućicu na Bojani za koju godinama ne plaća taksu Morskom dobru. O tome je javnost obavijestio prošle godine njegov sugrađanin advokat Zoran Piperović i naveo da ispred nje drži parkiran gliser. Morsko dobro taj podatak ima od 2016.

I da završimo sa bivšim premijerom Krivokapićem, za koga se ispostavilo da svoju nelegalnu kuću u Bijeloj koristi za sticanje prihoda, odnosno izdavanje turistima, koju takođe nije prijavljivao. Krivokapić je zahtjev za legalizaciju te kuće podnio 2021. godine.

DPS: Prepoštena ministarka

Pravno i institucionalno nasilje dirigovano od strane propalog premijera, koji jedinu šansu svog političkog opstanka vidi u razularenom revanšizmu, vratiće mu se kao bumerang, kazao je portparol DPS-a Miloš Nikolić. Iz DPS-a su saopštili da je očigledno da ,,politička prostitucija Ure ne daje

priželjkivane rezultate, pa ćemo naredna dva mjeseca svjedočiti pomahnitalom revanšizmu njihovog odavno pomahnitalog predsjednika, kako bi nekako dosegnuo cenzus“. – Izvršiteljku svojih zlih zamisli, Abazović je pronašao u ministarki Novaković- Đurović, nekadašnjoj NVO vedeti, navodnoj borkinji za prava „malog čovjeka“, a sada Louis Vuitton ministarki čija, samo, tašna košta sedam mjesečnih plata onih za čija se prava borila. To je ona ista ministarka koja je kuma zaposlila u državnoj firmi i na 72 hiljade eura otpremnine, dodala mu još 2.763 eura mjesečne plate, a onda nas ubjeđivala da joj je kum neviđeni menadžer. To je ona ista ,,prepoštena“ ministarka koja Krimovicu i Carevića i 450 hiljada hektara uzurpirane zemlje ne smije ni da spomene, ali bi zato dan nakon završetka predsjedničkih izbora, pravnim i institucionalnim nasiljem da ruši đedovinu Mila Đukanovića – poručili su iz DPS-a.

PEN centar: Revanšizam

Iz crnogorskog PEN centra su naveli da je najnovija aktivnost Ministarstva urbanizma, pokrenuta samo dva dana po okončanju predsjedničkih izbora a usmjerena na rušenje navodno nelegalno izgrađenih objekata aktuelnog predsjednika, u javnosti prepoznata kao tipični primjer revanšizma. – Kako bi izbjegla optužbe za moguću selektivnost u postupanju i pokazala da joj je isključiva namjera primjena zakona, pozivamo ministricu Novaković-Đurović da u najkraćem roku pokrene proceduru za uklanjanje nelegalno izgrađenog objekta na vrhu Rumije, koji već gotovo dvije decenije ne samo da prkosi pozitivnim pravnim propisima Crne Gore već i simbolizuje varvarsko uništenje najvrednijih, interreligijskih segmenata crnogorske duhovne kulture – poručuju iz PEN centra.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Imanje Đukanovića

Ostavite komentar

Komentari (0)