Đukanović-Tropski: Crna Gora je uvijek bila najveći prijatelj Sjeverne Makedonije

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Mihajla Trpkoskog.
Đukanović-Tropski: Crna Gora je uvijek bila najveći prijatelj Sjeverne Makedonije

Predsjednik je zahvalio ambasadoru na profesionalnom i prijateljskom angažmanu u Crnoj Gori kojim je dao važan doprinos očuvanju i unaprjeđenju odnosa dvije zemlje utemeljenih na neupitnom prijateljstvu između država i vlasti i kontinuiranom poštovanju prema tradiciji tih odnosa.

Đukanović je podsjetio da smo u proteklom periodu imali izuzetno frekventan dijalog na visokom i najvišem nivou, i održavanje prve zajedničke sjednice dvije vlade, čime je dodatno unaprijeđen odnos Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Uz ponovljeno uvjerenje da je integracija najbolja opcija za ZB, Predsjednik je još jednom čestitao Sjevernoj Makedoniji otvaranje pregovora, vjerujući u kapacitet institucija da iznesu ovaj proces na efikasan način.

”Raduje otklanjanje blokade za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, jer je integracija ubjedljivo najbolja opcija za zemlje ZB i naša društva koja će u evropskom okviru brže ići naprijed”, kazao je Đukanović.

Podsjetivši na partnerstvo dvije zemlje u NATO, kao ozbiljno iskustvo, naglasio je da to pruža važne prednosti budućem razvoju i mogućnost da tačnije i pravovremenije sagledamo neke globalne procese.

Visoko je ocijenio postignuća tokom mandata ambasadora Trpkoskog u oblasti odbrane i unutrašnjih poslova, ali i na polju kulture, uključujući donaciju ploče Vladimira i Kosare kao simbola bliskosti dva naroda. Uz ocjenu o dobro postavljenom temelju za jačanje ekonomske saradnje, Predsjednik je ambasadoru kazao da ima razloga sa osjećaj zadovoljstva obavljenim poslom u Crnoj Gori koja je u njemu imala i imaće dobrog prijatelja.

Trpkoski je zahvalio Đukanoviću na izuzetnoj saradnji i odnosu prema ambasadi i državi koju predstavlja, što je prepoznatljivo na svakom koraku.

”U svim fazama i nedaćama koje smo prolazili, Crna Gora je uvijek bila najveći prijatelj Sjeverne Makedonije. Zato je diplomatsko službovanje u prijateljskoj zemlji bilo uživanje, a ne samo zadovoljstvo i čast”, kazao je ambasador uz nadu da ćemo pored zajedničke istorije u Jugoslaviji, današnjice u NATO, imati i zajedničku budućnost u EU, na dobro budućih generacija.

Cijeneći da je tokom mandata bio svjedok interesantnih događaja i novih demokratskih i političkih procesa u Crnoj Gori, izrazio je nadu u stabilizaciju crnogorskog društva i iznalaženje zajedničkog jezika za sve probleme.

Na kraju četvorogodišnjeg mandata posebno je ponosan na postavljanje ploče Vladimira i Kosare u Baru, za šta se snažno zalagao, u duhu afirmacije prijateljstva između dvije zemlje, kojem će, kako je rekao biti posvećen svuda i uvijek.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Ruska invazija iskušava Otvoreni Balkan

Borelj: Što prije početi pregovore o pristupanju Sjeverne Makedonije i Albanije

Mišel pozvao Makedonce da podrže francuski prijedlog

ANALIZA: SDP pobjednik izbora, DPS u padu ali i dalje najjača partija, URA slavi tuđe rezultate…

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Mladić iz Beograda teško povrijeđen u udesu kod Sozine, amputirana mu noga

Nema više jeftinih kredita

Građanska inicijativa 21. maj: Svaki dan ostanka Abazovića na vlasti, žestoko košta Crnu Goru i njene građane

Pošta podnijela krivične prijave zbog štete od 83,5 hiljada eura