Đukanović u Madridu na Samitu NATO-a

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović otputovaće danas u Madrid, gdje na poziv Generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga predvodi crnogorsku delegaciju na sastanku šefova država i vlada, Samitu NATO, koji se održava od 28. do 30. juna.
Đukanović u Madridu na Samitu NATO-a

Milo Đukanović

“Saveznici će na ovogodišnjem Samitu razgovarati o ključnim temama za budućnost evroatlantskog prostora, uključujući usvajanje narednog Strateškog koncepta NATO koji će trasirati kontinuiranu adaptaciju i transformaciju Alijanse”, saopštenoje iz Đukanovićevog kabineta.

U svijetlu agresije Rusije na Ukrajinu, lideri će, dodaje se, diskutovati o daljem jačanju položaja odvraćanja i odbrane, podršci Ukrajini i drugim partnerima pod rizikom od destabilizacije u tekućem okruženju, ukjlučujući podršku Bosni i Hercegovini i Gruziji.

“U kontekstu rastuće geopolitičke kompeticije, u Madridu će biti riječi i o jačanju partnerstava, prvenstveno sa EU, drugim partnerima koji dijele iste vrijednosti, kao što su partneri iz Indo Pacifičkog regiona, kao i o istorijskoj odluci Finske i Švedske da apliciraju za članstvo u NATO”, ističe se u saopštenju.

Đukanović će učestvovati na sastancima NAC (Sjevernoatlantski Savjet), za šefove država i vlada, i imati susrete sa zvaničnicima zemalja članica na marginama Samita.

“On će sa suprugom, koja će imati odvojeni damski program tokom Samita, biti gost na Kraljevskoj gala večeri koju priređuje kralj Felipe VI, i neformalnoj transatlantskoj večeri za šefove država i vlada čiji je domaćin premijer Kraljevine Španije Pedro Sančez“, kaže se u saopštenju.

U delegaciji su i ministri odbrane i vanjskih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Injac: Vojnici shvatili da ne moraju biti politički aktivni da bi napredovali

Vlada donijela novu Odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u luci Bar

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

FOTO Emina Čunmuljaj pozirala na Adi Bojani sa lubenicom, fanovi oduševljeni ljepotom supermodela

Devetnaestogodišnjak stradao u udesu na Brajićima

Spajić i Milatović predstavili pokret ‘Evropa sad’, izlaze na lokalne izbore

Vuković podijelio govor bivšeg glasača opozicije: Ovo što ste uradili od Podgorice svaka vam čast, od mene ćete imati glas