Izvor: rtcg

ĐUROVIĆ: Otvoreni Balkan je korak nazad; MAROVIĆ: Puni potencijal ako je uključeno svih šest zemalja

Da li je Crna Gora spremna za Otvoreni Balkan i koliko bi ta inicijativa uticala na promjenu zakonodavnog okvira, pokušali smo da saznamo. Ministarka evropskih poslova Jovana Marović smatra da sve što bi donijelo neku korist Crnoj Gori trebalo bi razmatrati i učestvovati u unapređivanju tog sporazuma. Profesorica Gordana Đurović, ipak, smatra da Crna Gora ne bi trebalo da donosi ishitrene odluke. Za nju je evropska perspektiva jedino logična, posebno sada kada se iščekuju završna mjerila.
ĐUROVIĆ: Otvoreni Balkan je korak nazad; MAROVIĆ: Puni potencijal ako je uključeno svih šest zemalja

Otvoreni Balkan i Crna Gora, kao dio te inicijative otvaraju i mnoga pitanja. Ipak, nova vlada želi da odškrine i ta vrata.

“Postoji niz otvorenih pitanja, jeste da Crna Gora za sada sve što postoji u okviru Otvrenog Balkana ima na bilateralnom nivou sa državama u okruženju. Iako i ta inicijativa trebalo da donese nešto dobro i korisno onda bi trebalo zajednički da unaprijedimo inicijativu”, kazala je Marović.

A da bi pristupanje Otvorenom Balkanu bio korak unazad, smatra profesorica Gordana Đurović predsjednica Crnogorske panevropske unije.

“Razlog je taj što treba promijeniti nacionalno zakonodavstvo. To je jedan preliberalan režim trgovine, koji zadire u carinski postupak i spoljno trgovinsko radno zakonodavstvo, prpeoznavanje diploma, obrazovanje, bezbjednost hrane i rad inspekcijskih službi”, kaže Đurović.

Ali ne samo zakonske. Balkan bez granica je, kaže Đurovićeva, i bezbjedonosni rizik.

“Evo najavljeno je da ćemo dobiti završna mjerila do kraja godine. Ako bi se zbog rizika takvog režima kretanja roba i usluga pogoršala situacija u oblasti vladavine prava to ne bi išlo u korist Crne Gore, već bi imala kontaefekat”, smatra Đurović.

Da se Berlinski proces nastavlja, poruka je koju šalje međunarodna zajednica, smatra Đurovićeva. To je ujedno, kaže, i poziv da se ne žuri s Otvorenim Balkanom.

“Dobro je da pratimo ovaj proces gdje se EU treba izjasniti po tom pitanju, a istovremeno imamo i glas Vašingtona koji kaže jesmo za regionalne inicijative, ali nastavak rečenice ali u kojima je svih šest zemalja”, kaže Đurović.

Ministarka Marović ističe da je puni potencijal Otvorenog Balkana moguć ako je uključeno svih šest zemalja, i ako su sve četiri slobode garantovane.

“Ako idemo ka zajedničkom regionalnom tržištu to podrazumijeva da sve države imaju korsiti da zajednički određuju uslove i da je to zaista korak naprijed u odnosu na sve regionalne inicijative”, kaže Marović.

I dok su u Vladi sigurni da zajedničkim snagama Balkan može više i bolje, takvo otvaranje Crne Gore prema novoj inicijativi smatraju velikim pitanjem. Ipak, važnije je, ističe Đurovićeva, kako će Evropa ocijeniti želju naše vlade da ulazi u, kako zaključuje, nove izolovane balkanske tvorevine.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Đurović: Mi nismo mala Ukrajina, niti želimo postati u bilo kom kontekstu bezbjednosno rizično područje

Ne idu „srpski svet“ i „Otvoreni Balkan“ zajedno

Prozapadne stranke protiv ulaska Crne Gore u Otvoreni Balkan, proruske za

Ruska invazija iskušava Otvoreni Balkan

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

UBRZANI POSTUPAK: Zeta već od jula samostalna opština

SVAKO NA ROĐENJU DOBIJA SREĆNU ZVIJEZDU, UTIČE NA SUDBINU ČOVEKA CIJELOG ŽIVOTA: Saznajte koja je vaša i šta znači!

Zirojević Vladi: Poništite odluku u četvrtak, Uprava za katastar i državnu imovinu nezakonito oduzela Cetinjski manastir Prijestonici

RADUNOVIĆ: “Polažemo velike nade u Novovića, ima podršku DF-a”