Izvor: Antena M

Domi: Abazović vezama s Vučićem prokockao šansu, na privatnoj ceremoniji potpisao ‘temeljni’ ugovor sa SPC

Potpisavši 'temeljni' ugovor iza zatvorenih vrata 3. avgusta, Abazović je počinio političku samo-sabotažu (political self-sabotage) — ocijenjuje Tanja Domi, ekspertkinja za Balkan na Univerzitetu Columbia u Njujorku.
Domi: Abazović vezama s Vučićem prokockao šansu, na privatnoj ceremoniji potpisao ‘temeljni’ ugovor sa SPC

Prema njenim riječima, „postoje mnoge opravdane kritike na račun Đukanovića u pogledu korupcije, nepotizma, politički vođenog kršenja slobode medija“, ali „bez sumnje, Đukanović nikada nije pokleknuo pred Beogradom od osamostaljenja Crne Gore kao što je to učinio Abazović — kada je popuštajući Vučiću na privatnoj ceremoniji potpisivao akt sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC)”.

U izjavi „Emerging Europe” (emerging-europe.com), Domi dodaje da „Abazović nije poslušao riječi svojih savjetnika”.

„Branio je ugovor kao način da se okončaju dugogodišnji imovinski sporovi sa SPC i prijeđe na druga pitanja. Kritičari kažu da ugovor potkopava nacionalne interese Crne Gore, opisujući ga kao alat za Srbiju i Rusiju da povećaju svoj uticaj u zemlji”.

„Stupanjem na dužnost proljetos, Abazović (36), etnički Albanac, postao je prvi crnogorski premijer iz manjinske etničke skupine. Bio je smatran progresivnim vođom u usponu koji je dospio na vlast zahvaljujući svojoj retorici protiv korupcije i za proevropske integracije”, piše „Emerging Europe”.

„Sada, nakon ugovora sa SPC, mnoge su stvari neizvjesne; čak su i albanski zastupnici glasali za njegovu smjenu s dužnosti”.

„Profesorica Domi rekla je da ne očekuje da će se Abazović uskoro vratiti na mjesto premijera. Kaže da je bila ‘zaprepašćena’ njegovim komentarima u julu na ceremoniji obilježavanja genocida u Srebrenici. Dok se kasnije izvinjavao, Domi sugeriše da je Abazović ‘upropastio šansu’ na velikoj sceni, pozicioniravši se prema Beogradu”.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Pala Vlada Dritana Abazovića

ABAZOVIĆ o Belvederu: Neodgovorni pojedinci željeli da se zapali Crna Gora, nije im uspjelo; Temeljni ugovoru sa SPC će biti javan

Temeljni ugovor sa SPC drma temelje Vlade Crne Gore

Papović: SPC od Crne Gore traži status kakav nema ni u Srbiji

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

U Luci Bar zaplijenjeni duvanski proizvodi vrijedni više miliona eura

Lakonić za STANDARD: VOLI ne uvozi mlijeko iz Srbije, snabdijevanje teče neometano

Malo o KONJAKU: Šta znači VS, VSOP, XO i zašto se pije iz okruglih čaša?

Tot za STANDARD: Nova pjesma u pop maniru, prethodnih mjeseci sam vrijedno radila kako bih ispunila sve ono što se od mene i očekuje