test

Domi: Abazović vezama s Vučićem prokockao šansu, na privatnoj ceremoniji potpisao ‘temeljni’ ugovor sa SPC

Standard

06/09/2022

13:47

Potpisavši 'temeljni' ugovor iza zatvorenih vrata 3. avgusta, Abazović je počinio političku samo-sabotažu (political self-sabotage) — ocijenjuje Tanja Domi, ekspertkinja za Balkan na Univerzitetu Columbia u Njujorku.

Prema njenim riječima, „postoje mnoge opravdane kritike na račun Đukanovića u pogledu korupcije, nepotizma, politički vođenog kršenja slobode medija“, ali „bez sumnje, Đukanović nikada nije pokleknuo pred Beogradom od osamostaljenja Crne Gore kao što je to učinio Abazović — kada je popuštajući Vučiću na privatnoj ceremoniji potpisivao akt sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC)”.

U izjavi „Emerging Europe” (emerging-europe.com), Domi dodaje da „Abazović nije poslušao riječi svojih savjetnika”.

„Branio je ugovor kao način da se okončaju dugogodišnji imovinski sporovi sa SPC i prijeđe na druga pitanja. Kritičari kažu da ugovor potkopava nacionalne interese Crne Gore, opisujući ga kao alat za Srbiju i Rusiju da povećaju svoj uticaj u zemlji”.

„Stupanjem na dužnost proljetos, Abazović (36), etnički Albanac, postao je prvi crnogorski premijer iz manjinske etničke skupine. Bio je smatran progresivnim vođom u usponu koji je dospio na vlast zahvaljujući svojoj retorici protiv korupcije i za proevropske integracije”, piše „Emerging Europe”.

„Sada, nakon ugovora sa SPC, mnoge su stvari neizvjesne; čak su i albanski zastupnici glasali za njegovu smjenu s dužnosti”.

„Profesorica Domi rekla je da ne očekuje da će se Abazović uskoro vratiti na mjesto premijera. Kaže da je bila ‘zaprepašćena’ njegovim komentarima u julu na ceremoniji obilježavanja genocida u Srebrenici. Dok se kasnije izvinjavao, Domi sugeriše da je Abazović ‘upropastio šansu’ na velikoj sceni, pozicioniravši se prema Beogradu”.

Izvor: Antena M

Ostavite komentar

Komentari (0)