DPS o sastanku DF-a i Pak: Podrška desnici na ovim prostorima vrlo opasna

DPS o sastanku DF-a i Pak: Podrška desnici na ovim prostorima vrlo opasna

Poruke koje je bivša poslanica Evropskog parlamenta i članica Evropske narodne partije Doris Pak saopštila opoziciji tokom prekjučerašnjih razgovora, te njena otvorena podrška tom dijelu političke scene, nijesu za poslanika Demokratske partije socijalista Miodraga Vukovića nikakvo iznenađenje, s obzirom da se radi o članici partije desno orijentisane.

“Gospođa Pak je iznijela svoje odavno poznate stavove. Ona u kontinuitetu saopštava da je protiv “socijalističke” vlade u Crnoj Gori, dajući posljednjih godina podršku desnoj političkoj alternativi. Jedino što brine, to je saglasnost Ranka Krivokapića, lidera SDP-a, navodno stranke lijeve orijentacije, i bivše poslanice udružene evropske desnice i konzervativizma”, kaže Vuković Dnevne novine.

Ako se zna da je Crna Gora opstajala i opstala na ideji multukulturalizma, zajedništva, poštovanja različitosti, na ideji antifašizma, onda podrška desničarskim partijama u jednoj maloj zajednici kakva je Crna Gora, prema mišljenju Vukovića, može biti vrlo opasna.

„Ne bih se posebno bavio time što je rekla penzionisana poslanica Evropske narodne partije, niti bih ulazio u analizu saopštenja opozicije nakon sastanka sa Doris Pak, ali bih, ipak, upozorio na posljedice podrške nacionalističkim strankama. Koncept multikulturalizma na kojem se temelji naša država, propao je u Njemačkoj i to je javno izjavila kancelarka Angela Merkel. No, to je velika, moćna zemlja i za njih to nije problem sa kojim ne mogu izaći na kraj. Ali, šta je sa jednom malom zajednicom kakva je Crna Gora? Ako stvari posmatramo iz tog ugla, onda podrška političkim subjektima desno orijentisanog političkog bloka, ne samo od njihovih istomišljenika iz Evrope, što je očekivano, već od navodno lijevih partija, prije svega iz Crne Gore, izuzetno je opasna na ovim prostorima, o čemu svjedoče i dešavanja u ne tako davnoj istoriji”, kaže Vuković.

Vuković podsjeća na situaciju u Makedoniji, u kojoj danas, upravo forsiranjem desnice i uz podršku desnih političkih struktura iz međunardone zajednice, imamo na sceni “federalizaciju” države, s obzirom da se stvaraju nacionalne zajednice dva naroda makedonskog i albanskog, čije će se posljedice tek vidjeti u budućnosti.

„To je od početka projekat i Demokratskog fronta, kao i kompletne sadašnje opozicije nastale na ideološkoj matrici Slobodana Miloševića da u Crnoj Gori imamo samo dva naroda kao konstituente države Crnogorce i Srbe, da imamo dva službena jezika, crnogorski i srpski… Dakle, radi se po principu kako se to dešava danas u Makedoniji. Da su uspjeli u svom naumu, odnosno da je takva opcija dobila većinu, to bi značio raspad Crne Gore. Na sreću, većinska Crna Gora je izabrala put kojim danas koračamo kao zemlja građanskog suvereniteta, vjerske i nacionalne tolerancije, kao demokratska zajednica, članica NATO saveza i buduća članica Evropske unije. Ali, ideja takve Crne Gore koju zagovara opozicija, nažalost uz podršku našeg nekadašnjeg koalicionog partnera SDP koji daje legitimitet partijama sa četničkom ideologijom, i dalje je veoma živa. To je opasnost koju građani moraju da prepoznaju”, upozorava Vuković.

×

Preuzmite našu aplikaciju


0 komentara


POVEZANI ČLANCI

GOVOR ĐUKANOVIĆA: Sumirao uspjehe i propuste trodecenijske vladavine – “Potrebna moderna DPS, partija za novo doba”

Crnogorci iz cijelog svijeta jednim glasom uz patriotski skup

AZRA JASAVIĆ za Standard: URA je opasna politička igračka u rukama medijskih tajkuna, sa ugrađenim tajmerom za rušenje građanskog koncepta Crne Gore

Begić: Svih 28 pacijenata stabilno, zaraženi iz Podgorice, Ulcinja, Bara, Herceg Novog i Budve

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Aleksandar Šaranović na čelu Obavještajno – bezbjednosnog direktorata

Konjević pitao Abazovića: Ako je ovo tačno, je li ovo poštovanje partnera?

Saobraćajna nezgoda na Starom Aerodromu

Načelnik CB Pljevlja: Nijesu mi jasni razlozi pokretanja peticije za moju smjenu, sve što smo radili bilo je zakonito