test

DPS Podgorica: Glavni grad krije dokumentaciju od Uprave inspekcije u namjeri da problematizuje rad ranijih uprava

Standard

29/04/2024

19:44

Nerealizacija projekata, grad koji je zatrpan smećem, nenamjensko trošenje sredstava, partijsko zapošljavanje, prijetnje otkazima i smanjenja zarada, međusobne svađe, nezakonita imenovanja i razrješenja činovnika ne mogu se prikriti naručenim izvještavanjem i manipulisanjem izvještajem Upravne inspekcije koji nijednog trenutka nijesu učinili javnim, poručuju iz podgoričkog DPS-a.

“Povodom navoda koji se su pojavili u pojedinim medijima, a kojima se tvrdi da je za vrijeme prethodne vlasti došlo do nezakonitih zapošljavanja, čime sadašnja vlast svakodnevno manipuliše, javnost obavještavamo sa čak i onima koji ne prate sa pažnjom ovu temu, jasna je namjera aktuelne vlasti i onih koji im pokušavaju pomoći u tome, da se skrene pažnja sa brojnih problema koji opterećuju rad trenutne uprave Glavnog grada”, poručuju iz podgoričkog DPS-a. 

Nerealizacija projekata, grad koji je zatrpan smećem, nenamjensko trošenje sredstava, partijsko zapošljavanje, prijetnje otkazima i smanjenja zarada, međusobne svađe, nezakonita imenovanja i razrješenja činovnika ne mogu se, poručuju iz podgoričkog DPS-a, prikriti naručenim izvještavanjem i manipulisanjem izvještajem Upravne inspekcije koji nijednog trenutka nijesu učinili javnim.

“Podsjećamo Upravnu inspekciju i upravu Glavnog grada da su četiri osnova po kojima bi se za određeno zapošljavanje moglo tvrditi da je ne zakonito: kada radno mjesto nije sistematizovano, kada se to mjesto ne nalazi u kadrovskom planu, kada za njegovo popunjavanje nijesu obezbijeđena finansijska sredstva ili kada lice koje je zasnovalo radni odnos ne ispunjava uslove propisane zakonom za to radno mjesto. U ovom momentu ne možemo garantovati da su nadležni u Glavnom gradu prilikom realizovanja naručenog inspekcijskog nadzora Upravnoj inspekciji dostavili urednu i potpunu dokumentaciju”, navode u saopštenju. 

Najčešće se, dodaju, manipuliše pozicijama zamjenika zaštitnika imovinsko-pravnih interesa, što su mjesta propisana Zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutom Glavnog grada.

“Zamjenici zaštitnika su sistematizovani po uzoru na zamjenike zaštitnika na državnom nivou, sa veoma rigoroznim uslovima koje ta lica moraju ispunjavati kako bi zasnovali radni odnos na pomenutom mjestu – osam godina radnog iskustva i položen pravosudni ispit, što su uslovi radnog staža potrebni npr. za imenovanje sudije Upravnog suda”, navode iz podgoričkog DPS-a. 

Jasno je, ističu, zašto postoji nezainteresovanost aktuelne uprave da se uključi u detaljno razmatranje zapisnika koji navodno govori o neusklađenosti sa propisima prethodnih donosilaca odluka.

“S druge strane, veoma su ažurni kada je u pitanju osporavanje njihovih nezakonitih angažovanja, pa svi ovih dana svjedočimo prepucavanjima gradonačlnice Injac i nadležnih inspekcijih organa u vezi sa angažovanjem v.d. komandira Službe zaštite i spašavanja Zdravka Blečića”, navode u saopštenju. 

Posebno je, poručuju, interesantna uloga aktuelne sekretarke za lokalnu samoupravu, dugogodišnje funkcionerke DPS vlasti, koja kao zadužena za sprovođenje kadrovske politike u Glavnom gradu, svemu daje legitimitet, dok je, pojašnjavaju, istovremeno u konfliktu interesa budući da je starješina u organu gdje je zapošljena njena rođena sestra, što znači da odlučuje o pravima i obavezama iz radnog odnosa rođene sestre.

“U tom smislu, pozivamo Upravnu inspekciju da utvrdi koje lice je potpisalo rješenje o raspoređivanju sestri gospođe Anđušić, te da li je lice koje je stavilo svoj potpis uopšte ovlašćeno da potpisuje tu vrstu akta. Podsjećamo Upravnu inspekiciju i na to da su gotovo sva rukovodeća mjesta u Glavnom gradu trenutno u v.d. stanju, jer gotovo niko od lica koja pokrivaju ta izuzetno važna mjesta u sistemu, ne ispunjava uslove za imenovanje propisane zakonom. Vjerujemo da to može biti interesanstno upravnim inspektorima”, navode iz podgoričkog DPS-a. 

Javnost podsjećaju i na to da su službenici Ministarstva javne uprave 26. decembra 2022. izvršili vanredni inspekcijski nadzor prilikom kojeg su utvrdili da se u Glavnom gradu radi po zakonu, te da je funkcionisanje tadašnje uprave primjer kako jedna institucija treba da funckioniše.

“Danas se, međutim, Glavni grad ne bi mogao pohvaliti takvim uspjehom. Od kada je nova politička garnitura preuzela upravljanje Podgoricom, nezakonito je potpisano na desetine ugovora o djelu za već sistematizovana radna mjesta ili za obavljanje poslova koji su u okviru utvrđenih Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, kojima je očigledno nova gradska uprava namirivala data predizborna obećanja”, navode u saopštenju. 

Tako se iz YouTube uradaka, kako kažu iz DPS-a, direktno uskočilo u funkcionerske fotelje, bez dana radnog iskustva, odbornici bez jednog radnog dana dobili su ugovore o djelu, biolozi se bavili pravnim pitanjima, profesori fizičke kulture zloupotrebom psihoaktivnih supstanci, itd, dok je v.d. komandira Službe zaštite i spašavanja tema o kojoj je inspekcija već dala svoj sud, a koji se uporno i protivzakonito ignoriše.

“Na kraju, a najinteresantnije, nijesmo zaboravili ni javno priznanje novozapošljenog službenika Glavnog grada da je imao pristup ličnim dosijeima zapošljenih, što je protivno zakonu. Jednako interesantno biće kada nadležni organi budu utvrđivali da li su nadležni u Glavnom gradu dostavili Upravnoj inspekciji kompletnu traženu dokumentaciju za period 2015-2023. ili će biti da su u ovom jednogodišnjem “kopanju” po dokumentaciji neki dokument (ne)namjerno propustili”, zaključuju u saopštenju. 

Izvor (naslovna fotografija):

DPS

Ostavite komentar

Komentari (0)