test

Eraković: Naredni skupovi biće još bolji i uspješniji; Marunović: Predstoji nam etapa borbe za bazične građanske vrijednosti

Standard

11/11/2022

21:51

Kada neko tako bezočno i sistematično uništava našu državu, jedino što preostaje jeste da pokažemo i pošaljemo poruku da nas ima i da građani žele da očuvaju Crnu Goru. Ovo više nije stvar politike ni DPS-a, već odbrane Crne Gore i njenih vrijednosti, te pravo vrijeme da pokažemo jedinstvo i snagu u odbrani Crne Gore, poručio je potpredsjednik DPS-a Jevto Eraković, u specijalnoj emisiji ''Ima nas'' Gradske RTV.



Istakao je da je jasno da je bilo neophodno vaninstitucionalno reagovati u trenucima kada je država ugrožena i i institucije ne obavljaju svoje funkcije.

“Moralo se reagovati u trenucima kada je izvršen pokušaj državnog puča, i to usmjerenog prema jedinoj instituciji u našoj državi koja obavlja tu funkciju i brani interese države, instituciji Predsjednika”, kazao je Eraković.

Banović: Nije važan broj ljudi na protestu već koje se poruke šalju

Broj građana koji su izašli na proteste pokazali su kritičnu energiju dovoljno da se pokaže jasna poruka neslaganja sa načinom vođenja države i pravcem kojim se država vodi, ocijenio je zamjenik predsjednika SDP-a Borislav Banović.

Borislav Banović/ foto: Screenshot Gradska TV

“Tog dana možda nije najvažniji broj ljudi. Hrabrost za čuvanje osnovnih vrijednosti nije potrebna, potrebno je pokazati da se borimo za prave vrijednosti, u ovom slučaju borimo se za očuvanje demokratskog poretka i da niko ne može da ga mijenja, bez obzira koju većinu ima”, kazao je Banović.

Važno je, kako kaže, koju poruku protesti šalju i za šta se zalažu.

Marunović: Na protestu se dogodila detonacija emocija

Te večeri se dogodila magija, detonacija emocije koja je bila neophodna da bi se desila regrutacija građanskih društvenih snaga za borbu koja slijedi. A predstoji nam etapa borbe za bazične građanske vrijednosti”, ocijenio je reditelj Danilo Marunović.

Danilo Marunović/ foto: Screenshot Gradska TV

Te vrijednosti, kako dodaje, ne smijemo uzimati zdravo za gotovo jer postoje političke formacije koje bi od Crne Gore napravile vjersku državu.

“U navici da podrazumijevamo građansko, zaboravljamo da je legitimno i moguće i takvo uređenje. Mi danas, počevši sa nulte tačke, stojimo na braniku građanskih, sekularnih vrijednosti i naš je zadatak da ih odbranimo”, poručio je Marunović.

Energija protesta je , smatra, donijela optimizam da je to moguće i da građani o žele.

Petrović: Teško je boriti se sa problemima koji nisu u sasječeni u startu ali izborićemo se

Najviše sam zadovoljna što je protest prošao mirno, bez incidenata i u najboljem redu, kazala je feministička i mirovna aktivistkinja Aida Petrović.

“Ako mogu izdvojiti feministički pogled, rekla bih da smo nas nekoliko žena, od prvih dana septembra 2020. godine, počele sa mirnim, tihim ali vrlo vidljim akcijama, sa jasnim porukama, čak i onda kada je gospodin Krivokapić bio u svojstvu mandatara, a ne premijera”, kazala je Petrović.

Aida Petrović/ foto: Screenshot Gradska TV

Istakla je da šalju poruku da postoji problem, a koji je to problem, kaže, to je drugo pitanje.

“Ljekovito je što se desila promjena vlasti. Ali ljekovi ne djeluju uvijek isto i na svakoga. Ljekovito je da idemo na bolje, ali nije da tadašnji mandatar kaže da više nećemo obilježavati 9. maj. Na taj način stavlja jednu civilizacijsku tekovinu iza pobjede njihove koalicije”, kazala je.

Istakla je da je to bio povod za prvo oglašavanje crngorosko-ženskog lobija i da to nije bila greška jer, kako objašnjava, probleme treba sasjeći u korijenu.

“U suprotnom je onda teško sa njima se boriti. Ali, izborićemo se”, poručila je Petrović.

Izvor (naslovna fotografija):

Gradski portal

Ostavite komentar

Komentari (0)