Eraković: Nekome se žuri da popisom nastavi urušavanje CG, proces treba da nadziru EK i Eurostat

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković kazao je da je jasno da ne postoji nijedan utemeljeni legitimitet za održavanje popisa u novembru.
Eraković: Nekome se žuri da popisom nastavi urušavanje CG, proces treba da nadziru EK i Eurostat

Eraković je za TV E kazao kazao da je očigledno da se nekome žuri da završi proces koji započet uoči i nakon 30. avgusta 2020, a to je urušavanje Crne Gore i njenih insticucija.

On je, govoreći o današnjem sastanku v.d. predsjednika DPS-a Danijela Živkovića sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem, kazao da su željeli da informišu formalne organizatore popisa koji su neoborivi dokazi i razlozi zbog kojih Crna Gora ne treba da ulazi u još jednu avanturu i zbog čega ga treba odložiti.

“Naši argumenti su bili jasni, a poštujući institucije htjeli smo da im damo još jednu šansu. Glavni razlog zbog čega treba odložiti popis je to što ga organizuje vlada u tehničkom mandatu koja nema nikakvo povjerenje i pitanje je do kada će trajati. Mi vidimo da je pitanje dana kada će ova vlada prestati sa svojim aktivnostima, to je trebalo mnogo ranije da se desi, ali nažalost ona još traje. Možemo doći u situaciju da onog dana kada počne popis krene politička kampanja za nova nadmetanja i političke izbore”, ocijenio je Eraković.

On je istakao da su dobili određena razumijevanja od Damjanovića na neke od argumentacija.

“Jasno mi je da ima dominantno politički stav, a ne ministra finansija, i razumijem ga kao političara, ali isto smo ga podsjetili kada je prilikom organizacije popisa 2011. godine bio kao predstavnik opozicije i razgovarao sa predstavnicima Vlade i kada se izašlo u susret njihovim zahtjevima”, naveo je Eraković.

On je istakao da u DPS-u žele da proces bude u skladu sa pravilima struke i da treba da ga nadziru predstavnici vodećih evropskih institucija.

“Sumnjamo da podaci koji će dolaziti do Monstata mogu biti fabrikovani i falsifikovani. Zbog toga želimo da cijeni proces bude nadgledan od strane Evropske komisije i Eurostata. Vidimo apsurd da se na čelu opštinskih popisnih komisija nalaze gradonačelnici, a jasno je o kakvim ličnostima se radi.  Želimo da svi predsatvnici političkih struktura imaju pravo da prate sam tok popisa i da ne dolazimo u situaciju da ono što je sad smišljeno da se realizuje u Crnoj Gori”, naglasio je Eraković.

On je rekao da će se nakon razgovora sa evropskim partnerima i uvezivanja svega što je potrebno da bi se ova proces doveo do kraja vidjeti da li je 30 dana dovoljno za odlaganje popisa.

“Proći će i ova tehnička vlada i naš osnovni cilj treba da bude da sačuvamo Crnu Goru kao građansku, multietničku državu i to treba da bude obaveza svih ljudi koji žive u Crnoj Gori. Možemo da se popisujemo na ovaj ilin onaj način, ali jačanjem tih pokušaja stvaranja nacionalnih torova unutar Crne Gore vodi nas ka propasti. Nadam se da će građanska svijest u Crnoj Gori prevagnuti da se taj cilj ne ostvari”, zaključio je Eraković.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

2 komentara


Miki

Evo se odlaze dvije godine a vi biste sve dokle se ne vratite na vlast da kradete!

Odgovori
neko

Bolje da navalite i objasnite zbunjenim i isprepadanim ljudima zašto je dobro biti Crnogorac/ka. Koliko i zašto treba time da se ponose, u krajnjem i kakve benefite će imati od toga (a trebalo je davno da ih imaju).Sve i da ste u pravu od neminovnosti ne možete bježati, to ništa neće promijeniti, sve i da ga odlože.
Samo zbunjujete i destimulišete Crnogorce, ko što ste i vazda.

Odgovori

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Živković: Ispunjeni svi uslovi kontrole, učestvovaćemo u popisu, Abazovićeva Vla...

Cetinjanin sletio sa puta u provaliju, prošao sa lakšim povredama

Nikolić: Svako ko zagovara pojedinačni bojkot popisa radi tačno ono što priželjk...

Radite li ČUČNJEVE? Novo istraživanje otkrilo kako ta vježba utiče na vaš MOZAK