test

Eraković: Srđa Jovanovski će biti na čelu Komisije za praćenje uspostavljanja softvera za kontrolu podataka prikupljenih tokom popisa

Standard

23/04/2024

12:15

Poslanik DPS-a Jevto Eraković kazao je da će profesor doktor Srđa Jovanovski biti na čelu Komisije koja će raditi na prpremi tendera za dobijanje softverskog rješenja za kontrolu podataka prikupljenih tokom popisa.

“Opozicija je dostavila ime osobe koja će biti na čelu komisije koja će raditi na odobrenju i raspisivanju tendera od strane Monstata. To je doktor nauka, profesor Fakulteta za informacione tehnologije – doktor Srđa Jovanovski koji će biti na čelu Komisije koja će raditi na raspisivanju tendera za izradu softverskog rješenja. To je važno jer će svaki građanin na osnovu njega moći da provjeri da li su oni podaci koje su saopštili svom popisivaču vjerodostojni, odnosno da li se nalaze u bazi podataka”, rekao je Eraković na konferenciji za medije.

On je pozvao građane Crne Gore da nakon obrade podataka iskoriste svoje pravo i kad bude spreman softver iskontrolišu svoje podatke.

Eraković je podsjetio i da je jedna od tačaka dogovora sa Vladom bila da predstavnici opozicije izvrše ručno prebrojavanje pristiglog materijala na osnovu uzorka od tri odsto.

“Jasnom statističkom obradom i parametrima moći ćemo utvrdititi oko 99 odsto tačnosti podataka što smatramo da je veoma važno”, naglasio je on.

Eraković je saopštio i da je Klub poslanika DPS-a predao je u skupštinsku proceduru izmjene osam zakona kojima bi se Upravi za statitsku (Monstat) omogućio pristup podacima iz baze Ministarstva unutrašnjih poslova, a zarad provjere i upoređivanja podataka prikupljenih tokom popisa stanovništva.

“Na ovaj način Monstat će moći da pristupi različitim bazama MUP-a i na taj način spriječi eventualne zloupotrebe tokom popisa. Ako je neko tokom popisnog procesa saopštio neke podatke koji ne odgovoraju činjeničnim stanjima, uparivanjem sa podacima iz MUP-a vidjeće se da ti podaci nijesu relevantni i uopšte se neće razmatrati i neće ući u popisni proces”, objasnio je Eraković.

DPS-a je u petak, 19. aprila, uputio parlamentu izmjene zakona o crnogorskom državljanstvu, centralnom registru stanovništva, matičnim registrima, zdravstvenoj zaštiti, zaštiti podataka o ličnosti, saradnji Crne Gore sa dijasporom – iseljenicima, o registrima prebivališta i boravišta i o strancima.

Cilj je da se podaci iz registara mogu koristiti za statističke, naučne, istraživačke i druge namjene u skladu sa odredbama posebnog zakona o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike.

Kako je objašnjeno u prijedlozima DPS-a, lični podaci mogu se obrađivati i koristiti radi obrade u statističke ili naučnoistraživačke svrhe, ali u obliku koji ne otkriva identitet osobe, osim za organ uprave nadležan za poslove statistike.

Eraković je rekao da je MUP od prvog trenutka bio spreman da ustupi podatke Monstatu. Međutim, kako je rekao, iz Agencije za zaštitu ličnih podataka imali su određene primjedbe i zahtijevali su da dođe do promjene zakonskih rješenja.

2Da bismo sve zakonski upodobili, odlučili smo da ponudimo izmjene zakonskih rješenja da bismo do kraja izvršili kontrolu popisa. Insistiraćemo na poštovanju svake od ovih odredbi, nakon unosa podataka prva odredba, osim izrade softvera, biće i ručno prebrojavanje tri odsto od ukupnog materijala”, poručio je Eraković.

Izvor (naslovna fotografija):

DPS

Ostavite komentar

Komentari (0)