test

EU traži bolja pravila o finansiranju partija

Standard

28/06/2024

06:45

Crna Gora treba pod hitno da otkloni nedostatke u pravnom okviru koji reguliše finansiranje političkih kampanja, partija i njihovih subjekata, a na osnovu posvećenosti koju je izrazila Vlada uz međustranačku podršku Parlamenta. To se navodi u Zajedničkoj poziciji EU za poglavlje 23 (pravosuđe i osnovna prava).

Posebno je istaknuto da Crna Gora treba, kroz poštovanje preporuka GRECO-a i ODIHR-a, značajno da poveća transparentnost i kontrolu potrošnje političkih partija, kao i da spriječi zloupotrebu državnih resursa, uključujući i odvraćajuće sankcije. U tom smislu, EU poziva Crnu Goru da učini birački spisak potpuno tačnim.

Pored navedenog, navodi se da Crna Gora treba da implementira solidan strateški pristup u integraciji napora za sprečavanje i borbu protiv korupcije.

To bi, kako se navodi u pomenutom dokumentu, trebalo da se pretvori u značajna poboljšanja u pravcu iskorjenjivanja korupcije u ranjivim sektorima, a na osnovu kreiranja politike zasnovane na dokazima, uz efikasno sprovođenje konkretnih mjera.

“EU podstiče Crnu Goru da usvoji Etički kodeks za najviše izvršne zvaničnike u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima i obezbijedi njegovu efikasnu primjenu. Takođe, naglašava važnost efikasne, transparentne i depolitizovane Državne izborne komisije”, ističe se u dokumentu. 

Iz evropskog saveza podsjećaju da je potrebno više transparentnosti u upravljanju javnim fondovima.

Potpuna transparentnost neophodna je i u postupcima javnih nabavki. 

“EU poziva Crnu Goru da poveća transparentnost u postupcima javnih nabavki, poveća konkurentnost i pravičnost tendera za javne nabavke, ograniči upotrebu povjerljivih procedura i uvede mjere zaštite od neprimjerenog uticaja. EU dalje poziva Crnu Goru da implementira e-nabavke i da poveća učestalost i kvalitet provjera ukupnog ciklusa javnih nabavki”, ukazuju iz EU.

Podsjećaju da su jaka nezavisna nadzorna tijela i dalje neophodna u oblastima koje su posebno sklone korupciji.

“Pozivamo Crnu Goru da pojača napore na efikasnom podizanju svijesti o korupciji u javnom sektoru, sprječavanju i rješavanju problema korupcije, koristeći u potpunosti dobro uspostavljene alate kao što su zakon o javnom izvještavanju, pravila i procedure za prijavu interesa i imovine kako bi se spriječio sukob interesa situacije, i usvajanje i sprovođenje kodeksa ponašanja na svim nivoima”, piše u dokumentu.

Posebno je naglašena potreba za kredibilnom i dosljednom primjenom disciplinskih sankcija ili drugih mjera protiv javnih službenika koji krše kodekse ponašanja različitih javnih uprava i zakonske odredbe.

“EU apeluje na Crnu Goru da aktivno promoviše transparentnost i da osigura odgovornost i kulturu etike i integriteta u politici i javnom životu uopšte”, zaključuje se u Zajedničkoj poziciji EU za poglavlje 23.

Podsjetimo, u Poziciji EU za poglavlje 23 navodi se da Crna Gora treba da povede istrage u slučajevima neobjašnjivog bogatstva, kao i da uspostavi kredibilnu i dosljednu praksu zapljene i konfiskacije imovinske koristi stečene krivičnim djelom u vezi sa korupcijom. 

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

ME4EU

Ostavite komentar

Komentari (0)