test

FOTO Završen sastanak opozicije sa Milatovićem: Spajić i parlamentarna većina zaustavljaju naš evropski put

Standard

05/07/2024

13:12

Sastanak lidera parlamentarnih stranaka sa predsjednikom Jakovom Milatovićem upravo je završen.

Na sastanak su došli predstavnici opozicionih partija dok se oni iz vladajuće većine nisu pojavili.

Prisustvovali su lideri DPS, SD, URA, HGI i Force Danijel Živković, Damir Šehović, Dritan Abazović, Adrijan Vuksanović i Genci Nimanbegu, potpredsjednik Bošnjačke stranke Jasmin Ćorović kao i nezavisna poslanica Jevrosima Pejović.

Kako je saopšteno iz BS, predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović zbog unaprijed preduzetih obaveza nije u prilici da prisustvuje današnjem sastanku.

Nakon sastanka, predsjednik Jakov Milatović je kazao da je za jutros sazvao sastanak sa svim liderima partija sa željom da razgovaraju o jednoj složenoj situaciji koja je takva nakon otkazivanja posjete Šarla Misela kao i usljed drugih političkih dešavanja u zemlji.

“Žao mi je što se dio političkih subjekata nije pojavio, tako su pokazali odnos prema EU budućnosti Crne Gore i to nije dobra poruka”, poručuje Milatović.

Sastanak je, kaže, prošao u konstruktivnoj atmosferi. “Prenio sam im određene utiske nakon posjete Briselu. To je bilo važno i odgovorno sa moje strane da uradim”, naveo je Milatović.

Začuđen je, ističe, odnosom parlamentarne većine prema EU putu Crne Gore i taj odnos je, napominje, pokazan ovim sastankom.

“Moramo biti svjesni da je prvi čovjek EU odložio svoju posjetu Crnoj Gori u trenutku koji je trebalo da predstavlja krunu zajedničkog djelovanja svih političkih aktera u Crnoj Gori za dobijanje IBAR-a”, ističe predsjednik.

Navodi da se samo dva dana nakon dobijanja IBAR-a u Skupštini donijela odluka (Rezolucija o genocidu u Jasenovcu) koja, kako kaže, u ovom trenutku šteti državnim interesima.

“Imali ste intervju Spajića za Politiko i onda njegova partija glasa za tu odluku. Kakvo je to ponašanje. Mislim da je to jedno neodgovorno ponašanje. Šta su onda spremni da urade na štetu interesa Crne Gore”, naglašava Spajić.

Nedolazak na razgovor i dijalog je jedna loša poruka koja je poslata demokratskoj Crnoj Gori i EU perspektivi Crne Gore, dodaje Milatović.

Kaže i da je sa ministrom pravde razgovarao o trenutnoj situaciji u zemlji.

Tema sastanka je bila EU integracija i budućnost Crne Gore, kazao je Živković i dodao da su se na sastanku čuli detalji za “koje možemo kazati da potvrđuju ono što je bio stav – da je parlamentarna većina svojim ponašanjem dovela u pitanje EU put Crne Gore”.

Razgovarali su sa Milatovićem i o drugim detaljima o kojima, kaže, ne bi govorio da bi sačuvao integritet.

“Nedolazak parlamentarne većine na ovaj sastanak govori o njihovom odnosu prema putu Crne Gore u EU. Spajić i parlamemtarna većina su najodgovorniji za zaustavljanje EU perspektive Crne Gore, poručio je Živković.

Imali smo vrlo sadržajan i koristan sastanak za Milatovićem na kojem smo dobili važne informacije koje se ticu našeg EU puta, kazao je Damir Šehović.

Neću pogriješiti ukoliko konstatujem da Crna Gora ima ozbiljan problem, poručuje Šehović.

“Umjesto da nakom IBAR-a krenemo naprijed, više je nego očigledno da smo krenuli suprotnim smjerom. Zbog tuđih interesa smo narušili odnose sa našim EU partnerima.

Mi moramo da tražimo rješenje, građani moraju da znaju da je vlada dovela u pitanje naš dalji EU put. Nema nikakve dileme da će proces EU integracija biti usporen i da je on već danas usporen”, ističe Šehović.

Već danas nemamo nikakvu dilemu da je jedan od rješenja za izlasak iz ove situacije inicijativa za vanredne izbore, smatra Šehović.

Za tako nešto je, kaže, potrebno da dobijemo i sagovornike i sa druge strane.

“Cijenim da one informacije koje smo dobili na sastanku treba da dobije i crnogorska javnost. Vrlo jasno i direktno treba da se kaže da je proces integracija doveden u pitanje. Tačno je da je jedan isključivi krivac za to aktuelna vlast na čelu sa Spajićem”, poručuje Šehović.

U nastavku pogledajte ko je sve prisutvovao sastanku kod predsjednika Milatovića:

Iz Pokreta Evropa sad, Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije su saopštili da se neće odazvati pozivu Milatovića.

Na sastanak nisu došli ni predstavnici Demokrata i SNP-a.

Ujedinjena Crna Gora neće prisustvovati sastanku, saopštio je predsjednik Ujedinjene Goran Danilović.

“Ne želim da odazivanje pozivu bude povod za bilo kakva politička svrstavanja i prebrojavanja jer ovom prilikom to nije ni pametno ni poželjno. Ne smatram da bi zbog novonastale situacije politička javnost pravilno razumjela da Ujedinjena CG bude među rijetkim subjektima iz nekadašnje “avgustovske većine” koja bi učestvovala na sastanku u Vili Gorica u ovom formatu i ovim povodom”, naveo je Danilović na Facebook-u.

Predstavnici ostalih parlamentatnih partija trebalo bi danas da donesu odluku da li će prihvatiti Milatovićev poziv za razgovor.

Podsjetimo, Milatović je pozvao lidere stranaka kako bi razgovarali o evropskom putu Crne Gore, te kako bi im prenio zaključke razgovora sa evropskim partnerima nakon nedavne posjete Briselu.

“Ovo je posebno važno u kontekstu složene društveno-političke dinamike koju je, u narednom periodu, neophodno usmjeriti ka ostvarivanju što skorijeg članstva zemlje u EU”, naveo je Milatović u pozivu.

Izvor: Antena M
Izvor (naslovna fotografija):

Antena M

Ostavite komentar

Komentari (0)