test

Gorčević: Reforme i vidljivi rezultati otvorili put Crnoj Gori ka EU

Standard

09/05/2024

06:39

Sveobuhvatne reforme i vidljivi rezultati otvorili su nam put da u narednom, kratkoročnom periodu krenemo u finalizaciju ovog procesa i ostvarimo dugoočekivano članstvo u Evropskoj uniji, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, povodom Dana Evrope.



Poručila je da kao neko ko snažno vjeruje u transformativnu moć procesa evropske integracije i još snažnije da je mjesto Crne Gore u porodici evropskih država i naroda, uvijek se raduje 9. maju, Danu Evrope, i poruci koju on nosi.

“Poštovani građani i građanke, ove godine, osim radosti zbog simbolike tog datuma, ovaj praznik dočekujemo u optimizmu i vjeri da ćemo tokom juna, na Međuvladinoj konferenciji dobiti priznanje od naših evropskih partnera za predan i naporan rad i rezultate ostvarene tokom proteklih šest mjeseci, čime ćemo sigurno zakoračiti na novu evropsku stepenicu i, uvjerena sam, ispisati novu stranicu naše evropske budućnosti”, istakla je Gorčević. 

Gorčević je napomenula da su tokom proteklih pola godine, Vlada i pregovaračka struktura, zajedno sa zakonodavnom i sudskom granom vlasti, radili skupa predano i vrijedno, bez pauze i odmora na svim poljima. 

“To je rezultiralo ispunjenjem najvažnijih privremenih mjerila iz poglavlja 23 i 24, ali i potvrdom da je Crna Gora spremna da povuče izdašna sredstva iz Plana rasta za Zapadni Balkan i na kvalitetan i efikasan način zaokruži reforme i pripremi se da 2028. godine postane 28. država članica EU”, istakla je ona. 

Članstvo u EU projekat svih u Crnoj Gori

Gorćević je poručila da je članstvo u EU zajednički cilj i projekat svih nas u Crnoj Gori.

Zato, kaže Gorčević, ove godine, Dan Evrope, slavimo širom naše države, u više gradova na sjeveru, centru i jugu, zajedno sa partnerima i prijateljima iz lokalnih samouprava, civilnog sektora i predstavništava država članica EU, obilježiti ovaj praznik i podsjetiti se značaja vrijednosti koje on nosi.

“Nova snaga, optimizam i vjera u cilj koji je ova Vlada postavila daju nam dodatni elan da zbog naših građana i građanki u narednom periodu radimo još bolje i da sljedeći Dan Evrope dočekamo još bliže evropskim standardima i vrijednostima, kao i nadomak članstvu u porodici naroda kojoj pripadamo”, poručila je Gorčević čestitajući svim građankama i građanima Dan Evrope. 

Slobodno carinsko tržište stimulisalo trgovinu

Podsjetimo, 9. maja 1950. godine tadašnji francuski diplomata Robert Šuman predstavio je svoj predlog kreiranja organizovane Evrope. Ovaj predlog, poznatiji kao “Šumanova deklaracija” smatra se početkom kreacije onoga što je danas Evropska unija, 

Godinu dana kasnije, 18. aprila 1951. godine, predstavnici Francuske, Njemačke, Italije, Belgije, Holandije i Luksemburga potpisali su Ugovor iz Pariza i osnovali Evropsku zajednicu za ugalj i čelik (EZU), pionirsku organizaciju zasnovanu na principu nadnacionalnosti.

U okviru EZU, države su prihvatile prenos svojih suverenih nadležnosti na niz novoformiranih evropskih institucija: Visoko tijelo EZU, Zajednička skupština u koju ulaze zastupnici nacionalnih parlamenata, Specijalno vijeće koje čine ministri država članica i Sud pravde.

Šumanov bliski saradnik, Žan Mone, koji se danas smatra tvorcem ove važne deklaracije, imenovan je za prvog predsjednika Visokog tijela. Ekonomski benefiti Evropske zajednice za ugalj i čelik, kao što su slobodno carinsko tržište koje je stimulisalo trgovinu ugljem i čelikom, ubijedili su države članice da idu dalje od prvobitne koncepcije i pod stvarnu nadležnost dovedu još sektora i oblasti politike.

Evropska zajednica za ugalj i čelik postepeno se razvijala, prvo u Evropsku ekonomsku zajednicu, a kasnije u Evropsku uniju.

Četiri originalne institucije su se konačno pretvorile u Evropsku komisiju, Evropski parlament, Savjet Evrope i Evropski sud pravde, kakve ih danas poznajemo.

Na Savjetu Evropske unije u Milanu 1985. godine je donijeta odluka da se 9. maj svake godine obilježava.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

Maida Gorčević/ Vlada CG

Ostavite komentar

Komentari (0)