test

HAJDE DA SE VOLIMO: Nakon izbora svi se nude svima, svi se vole i svi su evropejci, za fotelju ideologija je promjenljiva varijabla

I. Đoković

14/06/2023

12:07

Kao u naslovu poznatog filma jugoslovenske kinematografije ''Hajde da se volimo'' sa Lepom Brenom u glavnoj ulozi u kojoj svi nešto hoće da je spriječe da stigne u Dubrovnik, tako i na crnogorskoj političkoj sceni i to dok su se još krčkali svježe objavljeni preliminarni rezultati akteri pokušavaju da se uvale jedni drugim u postizbornu koaliciju , i tako onemoguće one druge da budu dio nove 44. Vlade. Čini se da će baš kao što je pomenuti film i pregovori imati više nastavaka i da će se razvlačiti kako bi se udobnije fotelje obezbjedile, a u tom procesu sva ubjeđenja bacila pod noge i svi ''nesporazumi'' izbrisali političkom lobotomijom.

Dok se još uvijek čekaju konačni rezultati Državne izborne komisije, političke partije ne čase časa da se u ovom trenutku ponude Pokretu Evropa sad (PES) koji je osvojio najveći broj mandata na parlamentarni izborima.

Iako matematički kombinacija za sastav nove Vlade ima koliko i za dobitak na lotou, politički subjekti iz njima znanog razloga se ponajviše nude PES-u, koga vide kao stožera nove Vlade, iako ista u drugim kombinacijama može biti formirana i bez njih.

Najkonkretniji istup do sada napravio je funkcioner Demokrata Boris Bogdanović koji je izjavio da su u komunikaciji sa Pokretom Evropa sad i da su njihovi odnosi dobri.

Bogdanović je kazao da očekuje da formalni pregovori počnu tek nakon utvrđivanja konačnih rezultata od Državne izborne komisije, ali i da ne spori pokušaj postizanja kompromisa i prije konačnih rezultata.

Naravno Bogdanović nije saopštio da li ovi razgovori idu u dva ili tri smjera, tj. da li uključuju GP URA koga je lider Pokreta Evropa sad isključio iz bilo kakve priče o pregovorima o formiranju Vlade.

Zaboravio je Bogdanović preko noći i kako je njegova partija prije samo godinu poručivala Spajiću da ih ne stavlja u isti koš sa Abazovićem.

Poslanica Demokratske Crne Gore Tamara Vujović, poručila je tada Spajiću da Aleksu Bečića ne miješa u njegove igre i da ne stavlja Demokrate u isti koš, praveći neumjesne paralele, sa neustavnim premijerom.

No, ko to pamti više šta je kome ko rekao, sem možda Spajić, koji dok je proslavljao pobjedu uz šampanjac novinarima i crnogorskoj javnosti saopštio da sa DPS-om i GP URA neće razgovarati o formiranju Vlade. Dok se on obraćao novinarima samo par minuta kasnije iz izbornog štaba “Hrabro se broji” zagrmio je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović da bez učešća njegove i Aleksine koalicije nove vlade neće biti.

Abazović vjerovatno računa na to da će i Spajić kao i Bečić staviti po strani što im je Abazović priređivao zadnjih godinu i po, baš kao u filmu Balkanski špijun sa čuvenom rečenicom “Đura će ti oprostiti što te tukao”.

Na kraju sve je to u žaru borbe, a kad je mogao Bečić da zažmuri na jedno oko, doduše u njegovom slučaju na oba oka, na sve uvrede GP URA i Abazovića upućene njemu i obratno, onda sigurno može i Spajić.

Nijesu Abazović i Bečić “hrabro” izbrojili 37.777 glasova tek tako da bi sad Spajić se osjetio uvrijeđenim što mu je premijer u tehničkom mandatu spakovao aferu “Do Kvon” par dana pre izbore i vjerovatno ga lišio vjerovatno bolje rezultata na izborima.

No, na crnogorskoj političkoj sceni sve je moguće pa i potpuna amnezija, a moguće je i da iako Bogdanović reče da su oni za inkluziju od inkluzivnih elemenata uključe samo sebe a URU ostave na klupi za rezervne igrače.

Naravno i iz DPS-a poruke nakon objavljenih prvih rezultata su bile iste. Bez njih, kako je rekao v.d. predsjednika Danijel Živković nema stabilne evropske Vlade. Dok su ostali se uglavnom deklarativno zalagali za čuvene evropske vrijednosti taj narativ je bio i ostao prepoznatljiv za Demokratsku partiju socijalista, i njihove poruke su bile prilično jasne koga vide kao partnere za novu 44.Vladu.

No, čini se makar kako je Spajić najavio njih trenutno u toj Vladi ne vide. Ali, ako je u toj istoj izbornoj noći lider koalicije Za budućnost Crne Gore Milan Knežević crnogorskoj javnosti da saopšti da je i on evropejac i to veći od Žozepa Borelja, inače ministra vanjskih poslova EU, onda ne bi bilo nemoguće vidjeti i DPS u Vladi sa nekim skroz neočekivanim partnerima.

Knežević prije par noći očigledno poučen iskustvom da u Crnoj Gori kratko pamćenje postaje opšta epidemija, promovisao je sebe u taze evropejca, rekavši da se ne bi pomjerio ni Borelju, a kamoli nekome ko hoće da mu testira koliko njegov DNK ima evropske krvi.

Ili je Moskva iznenada postala prijestonica EU ili Knežević namjerava da zaboravi podmoskovske večeri makar na kratko kako bi ZBCG ugurao u novu vladu, kad su izvisili za prethodne dvije.

Naravno, ni Knežević nije zaostajao u kritikama Spajiću uglavnom ga optućujući za saradnju sa stranim ambasadama sa kojima prema njegovim riječima obavlja konsultacije za neku buduću vladu.

No, i to je Knežević zaboravio pa je već u preidzbornoj debati nudio sebe i svoje političke saborce kao partnere Spajiću, vjerovatno se nadajući da kad već kaže za Spajića da obilazi amabsade on može da ge povede i u rusku.

U opštem lavirintu postizbornih kombinacija u kom, svako bi sa svakim, građanima ne preostaje ništa drugo, nego da gledaju kako se pred njihovim očima odvija politička trgovina, možda neka nova aferica, čisto da se ucjenjivačke pozicije ojačaju i da se nadaju da se neće obistiniti izjava Vladimira Jokoviča da Vlada ne mora da bude stabilna, jer tada jedino što preostaje građanima je da zapjevaju putuj Evropo i ne čekaj na nas.

Do tada političari će jedni drugima na uvce pjevati “počnimo ljubav iz početka”

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)