HIPERPRODUKCIJA DIPLOMATSKOG KADRA: Radulović mijenjao pravilnik i unaprijedio sebe i bliske saradnike

Prema saznanjima portala Standard, bivši ministar vanjskih poslova i aktuelni savjetnik premijera Dritana Abazovića, Đorđe Radulović, po prestanku ministarske funkcije unaprijedio je sebe u zvanje prvog savjetnika, iako je na funkciju ministra prije nešto više od godinu, došao sa mjesta prvog sekretara. Radulović je, prema toj informaciji, preskočio jednu stepenicu.
HIPERPRODUKCIJA DIPLOMATSKOG KADRA: Radulović mijenjao pravilnik i unaprijedio sebe i bliske saradnike

Đorđe Radulović

Pored samounapređenja, kako saznajemo, bivši ministar je na isti način, a sve uz izmjene Pravilnika, bliskim saradnicima dodjeljivao viša zvanja protivno zakonskim propisima, što je izazvalo hiperprodukciju diplomatskog kadra.

Kako bi bilo jasnije na koji način se može napredovati, diplomatska zvanja rangirana su na sljedeći način od najnižeg ka višim:

1) ataše;

2) treći sekretar;

3) drugi sekretar;

4) prvi sekretar;

5) savjetnik;

6) prvi savjetnik;

7) opunomoćeni ministar/ministar savjetnik;

8) ambasador.

Napredovati se može jednom u dvije godine redovno, i u izuzetnim slučajevima jednom u karijeri vanredno.

Zakon o vanjskih poslovima propisuje da diplomata može napredovati u više zvanje ako ispunjava uslove propisane za više zvanje i dobije odgovarajuću ocjenu rada. Izuzetno, zbog izvanrednih rezultata u radu, na obrazložen predlog rukovodioca organizacione jedinice, ministar vanjskih poslova može vanredno unaprijediti zaposlenog u više zvanje, iako ne ispunjava neke od uslova propisanih za više zvanje, jednom u diplomatskoj karijeri.

Međutim, u februaru 2021. godine Ministarstvo vanjskih poslova na čelu sa Radulovićem mijenja Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva.

Izmjenama pravilnika, kažu izvori Standarda, prethodila je i unaprijed “crtana” sistematizacija MVP-a gdje su mjesta za lica bliska ministru predviđena, a uslovi za imenovanja na ista dovedeni na minimum znanja i iskustva, pa se takvim postupanjem svjesno urušavao ugled svih zaposlenih po “dubini”.

”Izmjenama i dopunama važećeg Pravilnika tadašnji ministar Đorđe Radulović zajedno sa podsekretarem za pravna pitanja Draganom Garbin i šefom kabineta Đorđem Jankovićem, koji su ista generacija diplomata sa svega 10 tak godina staža u MVP mijenjaju pravilnik i time omogućavaju drugim i prvim sekretarima u MVP, što su i oni sami bili, da preskoče nekoliko diplomatskih zvanja”, navodi za Standard jedan od izvora iz MVP.

Kako je Standardu objasnio, Radulović i saradnici, brisali su uslove koji su im predstavljali prepreke, pa je samim tim opravdana sumnja u zloupotrebu položaja ministra, zbog dijeljenja zvanja dotadašnjim drugim i trećim sekretarima redovno i vanredno, u istoj kalendarskoj godini, a što je protivzakonito.

”Đorđe Radulović svojim bliskim prijateljima i saradnicima koristeći Pravilnik u istoj godini omogućava da dva puta napreduju, jednom redovno i jednom vanredno, suprotno moralnim i etičkim kodeksima, na osnovu iste ocjene i istih “zasluga” u jednoj kalendarskoj godini”, navodi izvor Standarda.

Standard od više sagovornika dobija potvrdu da je Radulović na osnovu iste ocjene i istih rezultata, dva puta na istom osnovu unaprijedio sebi blizak krug mladih diplomata, do nivoa prvih savjetnika i ministara-savjetnika i time opteretio dodatno budžet, ali i izazvao revolt diplomata i kolega sa decenijskim stažom u diplomatiji.

Prema saznanjima našeg portala, više od 20 starijih diplomatskih kadrova, ogorčeno je zbog hiperprodukcije novih.

Takođe, Standard saznaje da je u Ministarstvo vanjskih poslova u mandatu Radulovića, zapošljeno još oko 30 novih tzv. eksperata na period od dvije godine, od kojih su neki srodnici ministra i drugih funkcionera iz prethodne Vlade.

Očekuje se da nova generalna sekretarka u MVP Dragica Anđelić, dosadašnja upravna inspektorka i kadar SDP-a, izvrši reviziju poslovanja MVP u prethodnom periodu, pa samim tim i reviziju dodijeljenih diplomatskih zvanja.

Od Anđelić, koja je iskusna pravnica, očekuje se da poništi ovakva rješenja, na način što će se Pravilnik po kome je postupano proglasiti nezakonitim (iz razloga jer ovaj pravilnik ne predviđa nazadovanje tj. umanjenje diplomatskog zvanja, već samo napredovanje)  i da formiranjem posebnog tijela / komisije uradi reviziju rješenja o diplomatskim zvanjima koje je nekadašnji II sekretar i bivši ministar Đorđe Radulović donio, a na osnovu istog poslije ministrovanja od godinu i nešto dana, sebi dodijelio zvanje Prvog Savjetnika.

”To je i jedan od razloga da mnoge unaprijedi, da bi u grupi lakše branili ova nepočinstva”, zaključio je za Standard jedan od izvora iz MVP.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

6 komentara


Vlado chicken

Kakav mentor, ja mu nisam bio mentor, kao pripravnik je sjedio u mom predkabinetu i javljao se na telefon i kad sam ja dobio mandat u Brisel, njega sam poslao za 2. Sekretara kao nagradu u Rumuniju.
Sad sam ja upravljao, on je bio samo isturen.
Pa eto ga kod Premijera sad, nek se snalazi.

Odgovori
Djelo

Ne treba puno riječi trošiti na trećeg sekretara u Bukureštu, koji je htio da napusti mip ako ga ne pošalju tamo. Spletom okolnosti je doveden za ministra i prvi je interpelisani ministar inostranih poslova. O nepocinstvima koje je činio ljudi ćute jer ih je slao na mandate a brata od ujaka volsebno zaposlio u MIP.

Odgovori
Farma u Martinicima

Radulovica ne bi niko ko ima znanja u toj oblasti postavio ni za MVP farme u Martinicima. A te koje je on doveo u Ministarstvo ni za “stanovnike” te farme.
Djoko Orlandic

Odgovori
Jado

Komentar je pisao … Vlado Radulovic. Da komentarise ovako “iz mraka” skrivajuci se moze samo jado. Djoko Orlandic

Odgovori
Domar

To pises po nalogu Radulovica. Mogu davati meritorne ocjene o “ministrovanju” Radulovica. Naime, bio sam sekretar Komisije SIV (Vlade SFRJ) za spljne poslove u cetiri mandata. Mogu dati ocjenu da Radulovic ne bi mogao biti ni domar u ambasadama u azijatskim drzavama, a u CG ga je klerofasisticka bagra postavila za MVP. Djoko Orlandic

Odgovori
Stanovnici farme

Neka Orlandicu, znamo te svi u MVP. Kako je u Beograd jesi se vratio nazad? Od tebe nismo dobili nista od novinskih naslova, za sve godine.

A novinaru svaka cast na profesionalnosti – pola ovih informacija je neistinita, a druga polovina neprovjerena. A za Radulovica svi znamo u MVP ko mu je bio mentor i ko ga je naucio svemu. Orlandic ne bi mogao da bude kuvarica Djordjevom mentoru. Nego Radulovic prst u oko DPS-u, jer vjeruje sto prica, a nisu mu ruke u tegli.

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

RETROSPEKTIVA – Dvije godine koronavirusa u Crnoj Gori: Apokaliptične scene, karantini, pa vakcina

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Dvije djevojke udarene dok su prelazile ulicu u Podgorici

Ko je Vladimir Novović, novi glavni specijalni tužilac

Nova godina u Budvi. Zašto je najbolja?

Ministar Adžić zloupotrijebio položaj radi privatnog revanšizma?