test

Hoće li PES i Demokrate popustiti pred Atanasijem

Standard

28/09/2023

07:10

Pljevaljski odbornici danas bi trebalo da odlučuju o izmjenama i dopunama Statuta Opštine Pljevlja kojim je predviđeno da se, umjesto 20. novembra, Dan opštine Pljevlja obilježava 27. oktobra, na Svetu Petku.



To će biti svojevrsni test za odnos Demokratske Crne Gore i Pokreta „Evropa sad“ prema viševjekovnom međuvjerskom skladu u tom gradu, ali i indikator odnosa unutar vladajuće koalicije, uzimajući u obzir da je prijedlog potekao od stožera vlasti – Nove srpske demokratije.

BEZ PODRŠKE ODBORA

Inicijativa prvog čovjeka grada Darija Vraneša i predsjednika Opštinskog odbora NSD Milana Lekića juče nije prošla Odbor za statut i propise jer su, pored opozicionih partija, protiv bili i odbornici iz kluba „Evrope sad“ i GP Ura. Ako odbornici PES-a i danas ne dignu ruku za novi datum obilježavanja dana grada, Nova se mora uzdati u Demokrate jer samo uz njihovu podršku ovaj prijedlog može biti usvojen.

Novi momenat je pak direktno miješanje episkopa mileševskog SPC Atanasija koji je otvoreno pozvao odbornike da podrže revizionizam i promijene Dan opštine.

Međutim, u Demokratskoj Crnoj Gori još nijesu zauzeli stav prema ovoj inicijativi. Šefica Kluba odbornika te partije Božica Grujičić kazala je prije dva dana za Pobjedu da još nijesu odradili zvanične konsultacije jer je nekoliko odbornika Demokrata bilo van grada.

” Dva-tri odbornika Demokrata nije bilo tu. Danas ili sjutra ćemo imati sastanak i onda ćemo definisati stav”, saopštila je Grujičić u utorak.

Juče nijesmo mogli da dobijemo informaciju iz te partije da li su u međuvremenu odlučili kako će glasati njihovi odbornici.

Ako prelome da ne podrže promjene Statuta koje je predložila Nova, to bi mogao značiti i početak kraja vladajuće koalicije u Pljevljima. Ukoliko, ipak, većina u parlamentu usvoji prijedlog, na potezu će biti Vlada koja treba da da saglasnost na izmjene i konačnu verziju ponovo stavi pred odbornike.

PRIJEDLOG IZMJENA

Nacrt izmjena i dopuna Statuta izradila je komisija koju su činili predstavnici svih partija u Pljevljima, osim Kluba odbornika DPS-BS, ocjenjujući da je inicijativa NSD nova provokacija kojom se urušavaju građanski i multinacionalni odnosi u Pljevljima i zatire antifašizam u tom gradu.

U prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Statuta opštine navodi se da 27. oktobar zauzima posebno mjesto u istorijskom trajanju grada pod Golubinjom.

” Tog dana su Pljevlja oslobođena u dva navrata: 1912. godine i 1918. godine, i to od dva okupatora – osmanskog i austrougarskog, što predstavlja svojevrsni istorijski ekskluzivitet. Nakon Prvog svjetskog rata naši preci su i te kako znali da poštuju i čuvaju od zaborava ovaj datum. U čast svetiteljke Prepodobne Mati Paraskeve Svete Petke, koja se praznuje upravo 27. oktobra, podignut je i prvi srpski pravoslavni hram u gradskoj zoni 1927. godine, dok su u Pljevaljskom srezu tokom međuratnog perioda na ovaj dan organizovane brojne svečanosti, na kojima su prisustvovali svi građani, bez obzira na vjeroispovijest”, navodi se u dokumentu koji je upućen lokalnom parlamentu.

U njemu se ističe i da se 27. oktobar obilježavao i kao Dan garnizona 48. Pješadijskog puka.

” Na ovaj dan, prilikom ulaska oslobodilačkih vojski Srbije i Crne Gore, istorijski zapisi svjedoče da je pljevaljsko stanovništvo stajalo ujedinjeno, dočekujući srdačno oslobodioce sa kojima je stvorena pretpostavka za ulazak pljevaljskog društva u modernu fazu privrednog, kulturnog i političkog razvoja, a to je, upravo, sloboda”, navedeno je u prijedlogu odluke.

FALSIFIKOVANJE ISTORIJE

Promjena datuma obilježavanja Dana opštine pominjala se još u maju, tokom predizborne kampanje bivšeg Demokratskog fronta.

” Pljevlja će vratiti dug istoriji i tradiciji, gdje će se ako bog da slaviti dan opštine na Svetu Petku 27. oktobra, na dan kada su Pljevlja dva puta bila oslobođena od dva carstva”, poručio je tada Milan Lekić na tribini koalicije „Za budućnost Crne Gore“ održanoj u Pljevljima.

Nije slučajno odabran 27. oktobar kao planirani novi dan opštine Pljevlja jer se želi poništiti 20. novembar 1944. godine – dan kada su partizani oslobodili Pljevlja. Ključni cilj NSD je istorijski revizionizam jer žele da predstave, kao i u slučaju Budve, da su Pljevlja oslobođena od srpske vojske koja je u periodu krajem Prvog svjetskog rata bila maltene okupaciona.

I iz Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore ocijenjeno je da je inicijativa za promjenu datuma obilježavanja Dana opštine i Dana oslobođenja Pljevalja ozbiljan atak na civilizacijske vrijednosti istorijskog nasljeđa ovog grada i Crne Gore.

Obračun nove vlasti u Pljevljima sa tekovinama antifašizma traje još od uspostavljanja nove vlasti. Predsjednik Opštine Dario Vraneš prvi je predsjednik opštine koji nije položio vijence na Stražici 13. jula za Dan državnosti i Dan ustanka protiv fašizma. Nova srpska demokratija godinama baštini ideologiju četnika Draže Mihailovića, dok su Pljevlja istorijski grad narodnih heroja i grad koji je dao skoro 2.500 ljudskih žrtava u borbi protiv fašizma.

SPC lobira za Svetu Petku

U proces donošenja odluke o promjeni datuma Dana opštine Pljevlja umiješala se i Srpska pravoslavna crkva. Episkop mileševski Atanasije pozvao je odbornike u pljevaljskom parlamentu da glasaju da se Sveta Petka i zvanično proglasi za dan opštine, navodeći da će time „podići ruke za oslobođenje od ostataka bezbožnog komunističkog nasljeđa“.

” Glasajući za istinski i istorijski utemeljen Dan opštine, glasaćete za slobodu, jer su Pljevlja, nimalo slučajno, baš na dan kada se praznuje Sveta Petka, dva puta oslobađana od ropstva, i to 1912. od turskog i 1918. od austrijskog. Vaši slavni preci su u znak sjećanja na ovaj sveti dan, dan kada je Pljevlja obasjalo zlatno sunce slobode, sagradili spomen-hram posvećen upravo Svetoj Petki. I vama je danas data od Boga prilika da se svojim glasom ugradite u vječnost. Iskoristite tu priliku”, poručio je Atanasije u obraćanju odbornicima SO Pljevlja.

Iz DPS-a su sinoć kao reakciju na Atanasija pozvali SPC da ne narušava sekularnost Crne Gore.

” Takođe pozivamo sveštenstvo SPC da ne narušava sekularnost Crne Gore svojim miješanjem u poslove koji nijesu u njegovoj nadležnosti”, navodi se u saopštenju.

Iz DPS-a su pozvali sve odbornike u pljevaljskom parlamentu da se drže zakona i Ustava, te da imaju u vidu da su Pljevlja opština u kojoj žive ljudi različitih etničkih i vjerskih opredjeljenja.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Fejsbuk

Ostavite komentar

Komentari (0)