Igmanska inicijativa: Zabrinjava činjenica da djelovi Vlade koji “istrajavaju” na “Otvorenom Balkanu” odbijaju svaki dijalog

Inicijativa za regionalnu saradnju - Igmanska inicijativa koja više od dvije decenije zagovara unapređenje saradnje država na Zapadnom Balkanu više puta je javno postavila pitanje smislenosti postpanja premijera i dijela Vlade Crne Gore na ''sporednim projektima i nedovoljno jasnim inicijativama'' kakva je ''Otvoreni Balkan''.
Igmanska inicijativa: Zabrinjava činjenica da djelovi Vlade  koji “istrajavaju” na “Otvorenom Balkanu” odbijaju svaki dijalog

Ilustracija

Kako navode, u situaciji kada je Berlinski proces ponovo dobio na značaju i dodatno osnažio evropske perspektive država regiona “tehnička” Vlada i pored ograda najznačajnijih diplomata i izražene rezerve crnogorske javnosti, akademske zajednice i civilnog društva, bez prezentacije argumenata za smislenost ovog “projekta” istrajava na njemu.

“Posebno brine činjenica da djelovi Vlade koji “istrajavaju” na “Otvorenom Balkanu” odbijaju svaki dijalog, eliminišu svaku stručnu analizu i posebno upozorenja koja stižu sa važnih diplomatskih adresa EU.
Pritom, Vlada sa ograničenim mandatom je bez ministra vanjskih poslova i ministra evropskih integracija i nema Glavnog pregovarača sa EU”, saopštili su iz ove incijative.


Na taj način, kako kažu, “tehnička, manjinska i krnja” Vlada, koja usljed izglasavanja nepovjerenja u Skupštini, ima samo obavezu da sprovodi tekuće aktivnosti, ozbiljno otvara pitanje spoljno – političke orjentacije države.

“U konačnom, Inicijativa za regionalnu saradnju upozorava da su već trajno izgubljene dvije godine na putu EU integracija i da je Crna Gora u vrlo ozbiljnoj “blokadi” koja ugrožava interese ne samo ove već i budućih generacija crnogorskih građana”, saopštili su.

“Stoga, Inicijativa poziva premijera i djelove “tehničke” Vlade da sa više odgovornosti saslušaju jasna upozorenja i činjenice vezane za spornost, nedorečenost i kontroverze “Otvorenenog Balkana” koje jasno i vrlo precizno saopštava crnogorska i međunarodna javnost i prioritet da realnim, aktivnim i učinkovitim inicijativama kakva je Berkinski proces u kom su sve države Zapadnog Balkana i koja ima punu finansijsku i političku podršku EU”, zaključuju iz Igmanske inicijative.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

VUJANOVIĆ: Zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana umjesto “Otvorenog Balkana“

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Pala Vlada Dritana Abazovića

Izvjestilac Bundestaga za ZB: Djelovi političkih elita na Balkanu aktivno doprinose destablizaciji regiona

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Abazović: Bilo bi dobro da postoji jedan zajednički kandidat za predsjedničke izbore, kandidovanje Mandića uvećava šanse Đukanoviću

Saobraćajna nesreća na Bogetićima, poginula jedna osoba

Stiže Coca-Cola telefon

Zeković o spomeniku Amfilohiju: Ni Milicu Zavetnicu nijeste pitali