Iković: Država da podstakne pčelarstvo kroz podršku malim porodičnim preduzećima

Pčelarstvo predstavlja veliku priliku za razvoj malih porodičnih preduzeća u Crnoj Gori. Zato država treba da kroz ulaganja u razvoj ovegrane poljoprivrede podstakne otvaranje novih radnih mjesta, poručio je Vuk Iković, kandidat za poslanika liste Preokret za sigurnu Crnu Goru – Srđan Perić.
Iković: Država da podstakne pčelarstvo kroz podršku malim porodičnim preduzećima

“Investiranjem 40 miliona eura u razvoj porodičnih pčelarskih biznisa, gdje bi svako sedmo poljoprivredno gazdinstvo imalo po 100 košnica
pčela, Crna Gora bi godišnje mogla da proizvodi količine meda u iznosu od 30 miliona eura. Time bi se stvorila prilika za novih 2000 radnih
mjesta, a uz održivo gazdovanje i efikasnu administraciju, povrat investicije bi mogao biti najkasnije za tri godine”, smatra Iković.

On kaže da se sredstva za ovu investiciju mogu obezbijediti kroz pretpristupne fondova Evropske unije i uz sasvim održivu kreditnu podršku gradskih štedionica, čiji bi upravo i to bio jedan od razloga osnivanja – “podrška održivim domaćim biznis idejama”.

Podsjetio je da Crna Gora za godinu dana uveze najmanje milion eura meda.

“Postavlja se pitanje zašto je to tako, kada imamo sve uslove za proizvodnju visokokvalitetnog meda kako za domaću upotrebu tako i za
izvoz”, dodao je on.

Iković ukazuje da osim što bi podrška razvoju pčelarstva povećala broj zaposlenih i smanjila uvoz, na taj način, kako ocjenjuje, bismo povećali i prinose voća i povrća i kvalitet životne sredine.

“To pokazuju i najnoviji podaci da svako poljoprivredno gazdinstvo zarađuje čak 3,5 puta više od oprašivanja voća i povrća od strane pčela nego što pčelar zaradi od meda”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, podrška razvoju malih pčelarskih preduzeća je samo jedan od primjera kako Preokret vidi razvoj sigurnog porodičnog posla.

“To može postati naša realnost ukoliko bude političke volje. Zato je potrebno da preokrenemo ukupni koncept crnogorske ekonomije i upravljanja prirodnim resursima”, zaključuje Iković.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Martinović: Tužilaštvo treba ozbiljno da se zabrine, a sudstvo da reaguje

Lančani udes u City kvartu

SUZANA TOT NOVOM PJESMOM “BLOKIRA” MUZIČKU SCENU

Raskoš i veliki profiti: Koliko vrijedi vila Radoičića i kako je stekao toliko b...