Iković: Pokrenimo centar Danilovgrada u 12 koraka

Vuk Iković, nosilac liste Preokret za Danilovgrad predlaže 12 koraka koji bi, kako ističe, promijenili stanje u Danilovgradu nabolje. To bi, kako kaže, pokrenulo centar grada.
Iković: Pokrenimo centar Danilovgrada u 12 koraka

Najprije, kako je kazao, treba proširiti glavni gradski trg na račun parkinga koji je uz njega i spriječiti njegovu privatizaciju.

“Ovo će rasteretiti centar grada gužve, buke i izduvnih gasova i povećati broj pješaka i posjetilaca u radnjama centra grada. Na ulazu u grad iz pravca bulevara planirati veći parking koji će spriječiti saobraćajne blokade grada tokom većih posjeta i gradskih manifestacija”, navodi Iković.

Kao drugi korak naveo je organizovanje referenduma na kojem će Danilovgrađani odlučiti na kojoj lokaciji će se graditi postrojenje za otpadne vode i novo gradsko groblje.

“Utvrditi trenutno stanje, pokrenuti izadu projektne dokumentacije kao i političku odgovornost za ova dva projekta”, kazao je Iković.

Turistička organizacija, smatra nosilac liste Preokret za Danilovgrad, treba da uspostavi saradnju sa turističkim agencijama i da po tom osnovu bude u prosjeku najmanje 50 turista dnevno u centru grada.

“Ovo će povećati prihode lokalnih radnji, a time će se povećati i budžet Opštine. Uz to treba planirati autobusku liniju Danilovgrad – Manastrir Ostrog. Napraviti informativnu tabla sa QR kodom čiji je zadatak da daje sve informacija o gradskoj ponudi i gradskim službama. U centru grada treba uvesti besplatni WiFi na mjestima gdje je najveća prolaznost”, kazao je Iković.

Kao četvrti korak navodi uređenje gradske pjace i dodaje da tezge treba da budu duplo jeftinije zakupcima koji prodaju dominantno danilovgradske proizvode.

“Centar grada treba da ima gradski park i prodavnicu zdrave hrane ‘Od polja do stola’. Centar za kulturu treba da ima svakodnevne sadržaje i da uspostavi saradnju sa školama i Turističkom organizacijim”, kazao je nosilac liste Preokret za Danilovgrad.

Naveo je i uvođenje šetačke zone od centra grada do Landže i od Landže nazad do gradskog mosta.

“Na pojasu koji prati rijeku napraviti ribolovnu stazu. Napraviti šetačku zonu koja spaja Velju Paprat sa centrom grada i bulevarom, a praćena je drvoredima. Urediti prostor Rsojevice i povezati ga šetačkom zonom sa centrom grada. U Landži i Rsojevici postaviti sprave za ulične vježbe koj eće biti praćene rasvjetom. Izgraditi novi trotoar, obnoviti zelene površine i dječje igralište u kvartu kod stadiona”, navodi se u saopštenju.

Sljedeći korak je vakcinisanje i sterilizacija pasa lutalica.

“Svi psi treba da imaju svoj pasoš i da budu čipovani. Opštine da koordinira ovi aktivnostima i da pruži veću podršku prihvatilištima za pse lutalice čime će se problem pasa lutalica riješti najkasnije za 3 godine”, kazao je Iković.

I organizovanje čišćenja rijeke Zete i Sušice i uklanjanje svih smetlišta sa njenih obala je jedan od dvanaest koraka koje navodi Iković.

“Za centar grada kupiti Pres kontejner sa solarnim panelom koji će davati električnu energiju za presovanje otpada. Za svaku odloženu limenku ili plastičnu flašu korisnik će dobiti 5 centi”, navodi Iković.

Smatra da glavna ulica u centru grada treba da bude popločana i sa riješenim problemom odvođenja kišnice.

“Glavna ulica i trotoar biće u istoj ravni, bašte će biti po sredii ulice, čime se otvara širi prostor za prolaznike, a svaki poslovni prostor će da oživi jer će biti pristupačan zainteresovanim kupcima. Na ovaj način će se dobiti i prostor za razne sportske i kulturne sadržaje poput organizovanja šahovskog turnira u otvorenoj ulici”, navodi se u saopštenju.

Nosilac liste Preokret za Danilovgrad kaže i da treba napraviti uređeno gradsko kupalište od mosta do Landže sa osnovnim sadržajima za djecu i stare: javni toalet, svlačionica, suncobrani, vanjski tuš, čamci, kajaci, stoni tenis i slično.

Sljedeći korak je, kako je kazao, pretvaranje manjeg dijela parkinga između osnovne škole i giminazije u dječje igralište.

“Tako se stvara i bezbjedna zona za učenike, umjesto da prilaze školi preko parkinga prilaziće preko igrališta. Sve sportske sadržaje u gradu učiniti dostupnim djeci i mladima”, navodi se u saopštenju.

Kaže i da treba konzervirati centar grada.

“Da bi originalna arhitektura ostala sačuvana i postala dio turističke ponude. Ulica od Stare kuće tj. od nekadašnjeg ‘Voćka’ pa do vojne zgrade da bude uređena u starinskom maniru i da asocira na danilovgradsku kulturnu baštinu. U njoj treba da budu zanatske i suvenirske radnje”, kazao je.

I kao posljednji korak Iković navodi da biblioteka treba da bude mjesto okupljanja ljudi.

“Opremljena računarima, štampačem, aparatom za krvni pritisak… Mjesto gdje će učenici provoditi vrijeme između časova i treninga, prostor za rad na daljinu, mjesto gdje se razvijaju ideje sa turističku ponudu i suvenire Danilovgrada itd.”, kazao je Iković.

Danilovgrad; Izvor: Preokret


×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Loše gazdovanje šumama se nastavlja, zeleno blago pokradeno

Preokret predao listu za lokalne izbore u Danilovgradu, nosilac Vuk Iković

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Iković: Zbog zagađenja rijeke Zete tražimo inspekcijske nadzore za tri preduzeća

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Policija izvela na ulice neregistrovana oklopna vozila

KREDIT IZ BANKE PETROSA STATISA: Vlada se zadužuje 10 miliona uz kamatu od 5,5 odsto

Nastavak sjednice Skupštine: Evo o čemu će poslanici danas raspravljati

Spremali milion za smjenu Katnića? Produžen pritvor kriminalnoj grupi Đukića i Tuzovića