test

ILIJA MUGOŠA ZA STANDARD: Rezultat izbora u Podgorici delegitimisao vladajuću većinu na državnom nivou – vanredni izbori mogući već na proljeće

I. Đoković

05/10/2024

07:02

Izbori u Glavnom gradu postavili su standard u zloupotrebama državnih, ministarskih funkcija, koji su bili na listama pojedinih stranaka za lokalne izbore i koji su uredno u toku radnog vremena učestvovali na debatama i išli u političke promocije, pa je uspostavljena jedna opasna praksa da na svim budućim izborima bez ikakvog pardona svi zaposleni u državnim organima mogu se upustiti u političko lobiranje određene političke partije, kazao je u intervjuu portalu Standard nosilac liste Stranke evroskog porgresa Ilija Mugoša.

Mugoša je u razgovoru za Standard istakao da su veoma zadovoljni ostvarenim rezultatom u Podgorici uprkos nezakonitoj funkcionerskoj kampanji koja je ostale partije stavila u neravnopravan položaj. Nosilac liste SEP-a rekao je da su izbori Glavnom gradu pokazali da su vladajuće partije na državnom nivou izgubile legitimitet, te da na proljeće očekuje vanredne parlamentarne izbore.

STANDARD: Kako ocjenjujete izbore u Podgorici koji su bili obilježeni funkcionerskom kampanjom vladajućih struktura?

MUGOŠA: Izbori održani 29. septembra obilježeni su nezapamćenom funkcionerskom kampanjom i zloupotrebom državnih resursa u partijske svrhe što je partije u ovom izbornom procesu stavilo u neravnopravan položaj.

Ukoliko sagledamo predizborni period puno je funkcionera sa lokalnog, ali i državnog nivoa koji su vodili funkcionersku kampanju. Tako ste na sceni imali veliki broj iznuđenih događaja poput recimo Dana unutrašnjih poslova koji je proslavljen i organizovan neposredno pred izbore i pored činjenice da bi trebao biti obilježen 2. oktobra. Znači, policijskim defileom i tehničko-taktičkom prezentacijom valjda je trebalo impresionirati građane i pokazati snagu onih koji te resore vode. Desilo se upravo suprotno.

Ovi izbori postavili su standard i u zloupotrebama državnih, ministarskih funkcija, koji su bili na listama pojedinih stranaka za lokalne izbore i koji su uredno u toku radnog vremena učestvovali na debatama i išli u političke promocije. Ovim putem prekršen je, između ostalog, i set zakona počevši od Zakona o državnim službenicima i namještenicima, i uspostavljena jedna opasna praksa da u svim budućim izborima bez ikakvog pardona svi zaposleni u državnim organima mogu se upustiti u političko lobiranje određene političke partije. Znači, u ovom procesu javni sektor kako na državnom tako i na lokalnom nivou u potpunosti je politizovan i stavljen u funkciju vladajućih struktura, što nikako ne doprinosi depolitizaciji javne uprave o kojoj su puna usta vladajućoj većini.

Svjedočili smo i još jednom naletu populizma koji je oslikan u nerealnim obećanjima poput 40.000 stanova na Veljem brdu a koji je došao sa najvisočijih funkcija u državi. Nuđene su javne usluge besplatno i u ovom procesu izgubila se svaka mjera.

Mi kao stranka promovišemo ozbiljnost i integritet, zato u izbornom procesu nismo obećavali „kule i gradove“, već izvedive projekte čije bi benefite osjetili svi građani Podgorice. Nismo nudili ništa besplatno, jer takvo nešto ne postoji, sve što je sada besplatno dolazi na teret generacija naše djece koje ne želimo opteretiti neracionalnom potrošnjom. Znači, građanima smo ponudili savez za bolju, razvijenu i Evropsku Podgoricu, grad u kojem ne bi bilo građana prvog i drugog reda kako je to slučaj sada.

STANDARD: Koliko ste zadovoljni rezultatom koji je postigao SEP?

MUGOŠA: Stranka evropskog progresa ostvarila je ozbiljan izborni rezultat i broj mandata kojim se ne mogu pohvaliti političke partije koje mnogo duže postoje na političkoj sceni Crne Gore. SEP je na ovim izborima, prema preliminarnim rezultatima, osvojio 2.504 glasa ili dva mandata i time postaje nova stranka u parlamentu Glavnog grada.

Veoma je važno napomenuti neravnopravan politički okvir u kojem je ostvaren ovaj izborni rezultat. Političku borbu u kojoj je bilo 13 lista, svaka sa svojim programima, Stranka evropskog progresa vodila je kroz komunikaciju sa građanima bez institucionalne prednosti na koje su računale stranke vladajuće većine a koja se ogledala u zloupotrebi državnih resursa i nezapamćenoj funkcionerskoj kampanji.

U ovom proces Stranka evropskog progresa uspjela je da pokaže superiornost političkog programa Uredimo Podgoricu i predstavi sjajne ljude sa svoje liste koji mogu služiti na primjer ne samo na lokalnom već i državnom nivou. Pokazali smo da kampanja može biti kulturna i dostojanstvena i time smo postavili novi standard na političkoj sceni i dokazali da je građanima dosta nepristojnosti koja se promoviše u javnom diskursu.

Ovaj rezultat odlična je baza za nadogradnju i već smo krenuli sa ozbiljnom analizom koja bi trebala da nam pokaže one djelove grada gdje je moguće unaprijediti naš politički položaj i dodatno osnažiti našu politiku. Zahvalni smo građanim što su prepoznali naš potencijal što je za našu stranku dodatna obaveza da u narednom periodu radimo još odgovornije. Na početku smo obećali građanima da ćemo iz sopstvenih sredstava posaditi onoliko stabala koliko osvojimo glasova i sa tom aktivnošći počećemo odmah nakon uspostavljanja gradske vlasti.

STANDARD: Kako stvari stoje SEP bi mogao biti jedan od činilaca nove vlasti u Podgorici, ko su za vas partneri sa kim možete sjesti za pregovarački sto, a ko su oni sa kojima nema pregovora?

MUGOŠA: Cjelokupnu kampanju Stranka evropskog progresa vodila je u saradnji sa građanim i tako smo i kreirali naš program Uredimo Podgoricu, kao odgovor na potrebe građana i ono što su gorući problemi u gradu. To će biti i jedina platforma za koaliranje u novoj gradskoj vlasti. Tokom cijele kampanje govorili smo da je saradnja nakon izbora moguća isključivo sa strankama koje dijele naše evropske, demokratske, državotvorne, građanske i antifašističke vrijednosti i to će na vrednosnom nivou biti uslov za saradnju.

Ipak, sačekaćemo proglašenje finalnih rezultata, a onda na organima partije razgovarati o eventualnim koalicijama i uslovima koaliranja. U ovom procesu svakako nećemo biti vođeni funkcijama jer zbog toga nismo ušli u političku arenu, već ćemo biti vođeni interesima građana i onim što su njihove potrebe.

STANDARD: Sa podnešenim primjedbama IK Glavnog grada i Državnoj izbornoj komisiji prema pisanju medija svjedočimo pokušaju prekrajanja izborne volje i svojevrsnom izbornom inženjeringu, kako komentarišete takve pokušaje?

MUGOŠA: Stranka evropskog progresa pozdravlja svaku inicijativu koja doprinosi legalitetu i legitimitetu izbornog procesa, u dijelu koji podrazumijeva ponovno brojanje i kontrolu izbornog materijala. Istovremeno osuđujemo svaki pokušaj izbornog inženjeringa što vjerujemo da se ovdje pokušava uraditi. Napominjemo da je izborni dan protekao bez ijednog formalnog prigovora što je i zapisnički konstatovano potpisom ovlašćenih lica koja su zastupale političke stranke na izbornom mjestu, uključujući i Doljane. Znači, glasanje je završeno bez prigovora, što znači da je izborni dan od otvaranja biračkih mjesta do njihovog zatvaranja protekao bez neregularnosti.

Na sjednici Izborne komisije Glavnog grada na kojoj se razmatralo 14 prigovora koje je podnijela lista „Naprijed“ odlučeno je da sve svih četrnaest prigovora odbija što govori u prilog tvrdnju koju smo mi ispred Stranke evropskog progresa zagovarali da je na sceni pokušaj izbornog inženjeringa. Vjerujemo da će i Državna izborna komisija donijeti odluku koja će biti na liniji odluke Izborne komisije Glavnog grada jer svaka drugačija odluka bila bi uspostavljanje opasne prakse za buduće izbore i dalo mogućnost ljudima na biračkim mjestima da krađom izbornog materijala dovode u pitanje legitimitet izbornih rezultata.

Mi ćemo kao stranak iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva da zaštitimo izbornu volju građana od eventualnog prekrajanja jer zamislite situaciju da recimo u Doljanima gdje je lista „Naprijed“ osvojila 13 glasova sada osvoji 300 glasova i uđe u lokalni parlament. To bi obesmislilo izborni proces i poslalo poruku građanima da nije važno za koga glasaju jer će na poslijetku određene stranke prekrojiti izborni rezultat onako kako njima odgovara.

STANDARD: Da li ovakav rezultat izbora u Podgorici može dovesti do vanrednih parlamentarnih izbora, da li će SEP uzeti učešća u njima?

MUGOŠA: Podgorički izbori bili su provjera legitimiteta vladajuće većine sa državnog nivoa i nema sumnje da su te partije poražene na izborima u Glavnom gradu. Rezultati podgoričkih izbora dovode u pitanje legitimitet vladajuće većine na državnom nivou i šalju jasnu poruku građana da ovakva vlast nema uporište te da je neophodno ići na vanredne parlamentarne izbore, što očekujemo da će se desiti već na proljeće.

Ipak rekao bih da nisu samo rezultati izbora u Glavnom gradu delegitimisali vladajuću većinu, već loši rezultati rada kako na lokalnom tako i na državnom nivou. Mi danas svjedočimo situaciji da predstavnici najznačajnijih funkcija u državi ne razgovaraju i koriste svoje pozicije da sabotiraju jedan drugoga, najvisočiji predstavnici državnih funkcija na crnoj su listi jedne zemlje članice Evropske unije, nivo partijskog zapošljavanja na nezapamćenom je nivou, investicioni ciklus je u potpunosti zaustavljen, inflacija izjeda društvenu supstancu, sve ono za šta smo se godinama borili dovedeno je u pitanje zbog neozbiljnosti i javašluka vladajuće većine.

Zato bih rekao da je današnjoj Crnoj Gori potrebno ozbiljno liderstvo koje će snažiti ono što su glavne karakteristike građanske i multietničke Crne Gore, liderstvo koje će raditi u ime i za interes građana Crne Gore, a ne regionalnih diktatora, i liderstvo koje će Crnu Goru uvesti u Evropsku uniju. Na ovom putu Stranke evropskog progresa biće važan činilac i konstruktivan partner.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilija Mugoša

Ostavite komentar

Komentari (0)