test

INSTITUCIONALNI HAOS: Vlada nakon 12 sati imenovala novog v.d. direktora policije, Spajić mimo Zakona o unutrašnjim poslovima preglasao Demokrate

I. Đoković

13/03/2024

08:25

Vlada je nakon maratonske sjednice koja je trajala 12 sati nešto oko tri sata iza ponoći imenovalaa Aleksandra Radovića na mjesto v.d. direktora policije. Radović je imenovan nakon višesatnih pauza, prepirki i rasprava između premijera Milojka Spajića i ministara iz redova Demokrata koji su forsirali ''svog'' kandidata Lazara Šćepanovića koji nije bio prihvatljiv premijeru.

Sjednica Vlade koja je prekidana u više navrata, a posljedni put nekoliko minuta iza ponoći, nastavljena je oko jedan sat, kad su se konačno pojavili potpredsjednik Aleksa Bečić i ministri iz njegove partije, unutrašnjih poslova Danilo Šaranović i odbrane Dragan Krapović.

Spajić je, nakon trećih konsultacija i nakon odbacivanja prijedloga da vršilac dužnosti Uprave policije bude Šćepanović, zatražio da Šaranović predloži novog kandidat. Namjera Spajića je bila da natjera Demokrate da, na kraju, ipak predlože kandidata po volji Spajićevog PES-a – Aleksandra Radovića.

Tokom jučerašnjeg dana crnogorska javnost je imala priliku da vidi da Demokrate žele da u potpunosti preuzmu sektor bezbjednosti i da ”njihov” čovjek bude na čelu policije.

Zbog toga je rasprava na Vladi bila burna i više puta je sjednica prekidana, kako bi se našlo neko rješenje, jer rok za imenovanje vd direktora policije je isticao u ponoć.

Ovo je za rezultat imalo da je Crna Gora puna tri sata bila bez direktora policije jer je Aleksandar Radović imenovan tek oko tri sata iza ponoći, a smjenjenom Zoranu Brđaninu odlukom Vlade mandat je istekao u ponoć.

Spajić, kako je Standard ranije pisao, nije podlegao pritisku Demokrata čiji je ministar uprkos zaključku Vlade sa prethodnih sjednica bio u obavezi da dostavi sva imena kandidata za v.d. direktora policije, to nije učinio pa se pred premijera i ministre pojavio samo sa imenom Lazara Šćepanovića kao jedinog kandidata.

Prema pisanju medija rasprava zbog ovakvog poteza Šaranovića bila toliko žustra da su Demokrate prijetile da će napustiti Vladu, no i na ove prijetnje Spajić je ostao pri svom stavu.

Spajić je zahtijevao i da podaci o izboru direktora policije budu dostupni javnosti, dok je Šaranović insistirao da se imenovanje sprovede pod tačkom interno i bez uvida u detalje.

Spajič je nakon konsultacija sa članovima PES-a, ali i sa pravnim ekspertima, ostao definitivno na stanovištu da je poligrafsko ispitivanje kandidata izmanipulisano od strane Šaranovića, ali i da sam postupak poligrafskog testiraja nije zakonit.

Tokom sjednice Šaranović je čak optužen i da je poligrafsko ispitivanje kandidata fingirano, a mediji su javili i da odbija da se objelodani ime poligrafiste koji je intervjuisao kandidate. Iz MUP-a su, međutim, saopštili da su sva poligrafska testiranja, izvještaji i mišljenja označeni stepenom tajnosti „Interno“.

Šaranović je saopštio da nije tačna informacija da on odbija da na Vladi kaže ime poligrafiste i optužio RTCG da objavljuje lažne informacije.

” U informaciji koju sam dostavio svim članovima Vlade nalazi se kompletan Izvještaj o poligrafskom testiranju svih policijskih službenika i sve informacije u vezi sa tim”, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Nakon višesatnog nadgornjavanja i nadmudrivanja Spajić je zatražio da se Vlada izjasni o njihovom predlogu, da Lazar Šćepanović bude izabran za vd direktora policije što je većinom glasova odbijeno.

Nakon toga je data pauza a onda se glasalo o dva zaključka na sjednici Vlade. Prvi, da premijer Spajić,,,zbog javnog interesa” predloži Radovića za vršioca dužnosti, da Crna Gora ne bude duže bez rukovodioca policije. Drugi zaključak je bio – nakon odbijanja Šaranovića da predloži novu osobu – da direktno Spajić predloži Radovića za v.d. direktora Uprave policije. .

To se i na kraju desilo Spajić je mimo Zakona o unutrašnjim poslovima predložio ALeksandra Radovića za v.d. direktora policije što je i usvojeno većinom glasova.

Prema nezvaničnim informacijama, članovi Vlade iz redova Demokrata i ministar pravde Andrej Milović su izuzeli mišljenje i nijesu glasali za prijedlog premijera Spajića

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)