test

Iza Vladinih spinova stoji odbrana zločinaca

Standard

21/04/2024

07:54

Da je u Crnoj Gori na snazi moralna stamenost kojom se dičila vjekovima, Crna Gora bi, kao najbliži susjed Bosne i Hercegovine, bila među prvim kosponzorima rezolucije o Srebrenici, a ne, ako ikada bude, među posljednjim.

To je za Pobjedu kazala građanska aktivistkinja Dina Bajramspahić, komentarišući to što je crnogorska vlada, jedina u regionu, a među rijetkima u Evropi, koja još nije iskazala svoj stav o rezoluciji o Srebrenici o kojoj će se raspravljati 2. maja u Ujedinjenim nacijama.

Bajramspahić je i jedna od potpisnica apela, kojim se Vlada poziva da bude kosponzor pomenute rezolucije. U ovom trenutku kosponzori su Slovenija, Hrvatska,

Albanija i Sjeverna Makedonija, a i Kosovo je javno podržalo.

Bajramspahić i kolege, koje su uputile apel Vladi, ostali su bez odgovora. Isto je i sa pitanjima Pobjede, koja smo u ponedjeljak uputili Vladi i Ministarstvu vanjskih poslova.

Jedini glas iz Vlade koji se čuo bilo je obraćanje ministarke evropskih poslova Maide Gorčević koja je u petak, tokom premijerskog sata, kazala da Vlada tek treba da odluči o tom pitanju.

“Vjerujem da možete znati koji je moj stav i ne krijem ga. O pitanju kosponzorstva tek treba da se odluči, a ja ne mogu dati preuranjeni stav prije Vlade. Vlada je kolektivno tijelo, svi ministri treba da se izjasne o tom pitanju”, rekla je ona u parlamentu na pitanje poslanika DPS-a Ivana Vukovića da kaže kakav je stav Vlade o Rezoluciji o Srebrenici.

Komentarišući ćutanje crnogorskih vlasti na ovo pitanje, Bajramspahić kaže da je, bez obzira na konačan ishod i stav Vlade, gorak ukus već ostao, jer je, kako kaže, ovo pitanje tačka razdvajanja i lakmus papir koji precizno testira od kakvog je ko materijala.

“U današnjoj Crnoj Gori se skandira ,,nož, žica, Podgorica“ i samo to je dovoljan razlog za kosponzorisanje ove rezolucije, da ne spominjemo niz drugih nacionalističkih ispada”, kaže Bajramspahić.

Prema njenom mišljenju, odlično je što je Njemačka pokrenula pitanje rezolucije, jer su, kako navodi, time izbijeni svi relativizatorski spinovi negatora iz ruku.

“Zemlje širom svijeta podržavaju rezoluciju, a neko u Crnoj Gori pokušava da kaže da nije važno i da ima prečih stvari. Naravno, niko nije naivan da ne zna da je iza takvih spinova odbrana zločinaca”, ocijenila je Bajramspahić za Pobjedu.

Ona je podsjetila i na slučaj nekadašnjeg ministra pravde Vladimira Leposavića koji je razriješen zbog negiranja genocida. Danas, dvije godine kasnije, broj negatora na pozicijama je daleko veći i njihov uticaj na donošenje odluka snažniji, smatra Bajramspahić.

“Vrijeme je pokazalo da ni Demokrate ni PES nijesu brana za retrogradne politike, već nijemi posmatrači. Ništa nijesu naučili od sunovrata Ure i na putu su da im se desi slično. Ako nastave ovako, krajnji domet njihovih partija biće da budu sateliti DF-a. Istini na volju, biće zadovoljnih i time, jer su razlike između njih na ključnim vrijednosnim pitanjima svakog dana sve bljeđe”, navela je Bajramspahić.

Rezolucija je, dodaje ona, lekcija za svijet i pravda za žrtve i treba vrlo malo humanosti da bi se to shvatilo.

Rezolucijom, koju su inicirale Njemačka i Ruanda, traži se da se 11. jul proglasi za međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Rezolucijom se osuđuje svako poricanje genocida i pozivaju sve članice UN da čuvaju utvrđene činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme, kako bi se spriječio revizionizam. Takođe se bezrezervno osuđuju svi akti glorifikovanja osuđenih i odgovornih za genocid u Srebrenici. Rezoluciju je sponzorisalo 17 zemalja, među kojima su Sjedinjene Države, ali i Albanija, Sjeverna Makedonija, Slovenija…

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Standard

Ostavite komentar

Komentari (0)