test

Jakič: Crna Gora je postala problematična za EU, jasno je ko će biti ‘šef u državi’

Standard

06/11/2023

10:52

Bojim se da će Evropa i od ove Vlade slušati samo velike riječi, a da se ništa ozbiljno neće dešavati na polju evropskih integracija, kazao je predsjednik Liberalne mreže jugoistočne Evrope Roman Jakič.

U percepciji evropske zajednice Crna Gora je zadnje tri godine ne samo stagnirala, već otišla nekoliko godina unazad, i za EU, navodi Jakič, ona je postala problematična.

“Evropska unija ne želi na stolu imati probleme. Ne želi imati ruski uticaj u državi koja želi da sjedi za tim stolom. Morate to shvatiti”, poručuje Jakič u emisiji „Znam da znaš“ Gradske RTV.

Uvjeren je da premijer Milojko Spajić ne pristupa ozbiljno evropskom putu Crne Gore.

“Da je tako, on bi već na prvoj sjednici Vlade imenovao pregovarača i pregovarački tim za EU koji su se mijenjali dvanaest puta, a evo već godinu dana pregovarača nema”, ističe Jakič.

Govoreći o sastavu 44. Vlade, Jakič nije krio razočaranje.

“Nadali smo se da će mandatar Spajić propratiti vrlo jasne signale koji su bili dati sa jakih međunarodnih adresa, naročito iz Vašingtona, Brisela i EU. Ipredsjednik Milatović je bio na jednoj od tih najznačajnijih i najuticajnijih adresa, gdje su mu rekli da nije dobro da se formira vlada sa predstavnicima DF-a, odnosno ZBCG, i on je odgovorio da to razumije i prihvaća. Onda je došao kući i sve okrenuo”, naglašava Jakič.

Poručuje da se za ovakvu konstelaciju ne može kriviti samo Spajić, već i Demokrate, koje su ga ucijenile neučešćem partija sa liste koalicije “Zajedno”.

“Evropa, koja je utemeljena na antifašizmu, na ljudskim pravima, koja osuđuje genocid, ne može bit zadovoljna Andrijom Mandićem i njegovom strankom, koji zastupaju sve suprotno od toga. Ponižavajuće je bilo gledati da se Spajić morao i fizički prikloniti Mandiću, jer je ispred njega morao potpisati i pokazati za koga je glasao. To se, zbog institucije predsjednika Vlade koju predstavlja, čini neprihvatljivo”, kazao je Jakič.

Ističe da u demokratskom svijetu tako nešto do sada nije viđeno, a pokazalo je, smatra, da u suštini crnogorsku Vladu ne vodi predsjednik Vlade, nego da to čini predsjednik parlamenta.

“To je jasno pokazalo ko će biti šef u državi. Ubrzo ćemo vidjeti kako će se glasati u parlamentu kada dođe do pitanja koje su u dokumentima nekadašnjeg DF-a u totalnoj kontradikciji sa onim što novi predsjednik Vlade zagovara. Ali, i to smo već vidjeli kod Krivokapićeve i Abazovićeve vlade, kojima su usta bila puna Evrope, a ništa se konkretno nije uradilo”, podsjeća Jakič.

Jakič se osvrnuo i na učešće u Cetinjskom forumu i naglasio da su Fakultet za crnogorski jezik i književnost, kao i profesori tog fakulteta, kako kaže, ‘trn u peti’ vladajućoj garnituri.

“Zato što im stalno ‘drže ogledalo’ a slika koja se pokazuje u njemu baš i nije na liniji suverene, nezavisne, građanske države, već odražava neku novu Crnu Goru, za koju svi mislimo da je na pogrešnom putu”, istakao je Jakič.

Dodaje da je zbog javnostii međunarodne zajednice jako važno da postoje progresivne NVO i pojedinci u Crnoj Gori, koji daju jasan signal da žele ići u smjeru evroatlanskih integracija.

“Ti ljudi nemaju neku specifičnu agendu kao što to imaju političari, već stručnim potencijalom, iz različitih uglova, pokušavaju interpretirati što se u društvu događa”, zaključuje Jakič.

Izvor: Gradski portal
Izvor (naslovna fotografija):

Gradski portal

Ostavite komentar

Komentari (0)